Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1801
EURO
38,2061
IMKB
9.751,000
ALTIN
2.928,540
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İSRAİL TÜRKİYE'YE GÜVENİYOR
İSRAİL TÜRKİYE YE GÜVENİYOR
 
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Lübnan'da konuşlandırılması öngörülen uluslararası güç konusunda temaslarda bulunmak için gittiği İsrail'de, Başbakan Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Amir Peretz ile bir araya geldi.
 
21.8.2006 - 00:15
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü kabulünden sonra yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsrail'in güvendiği bir ülke olduğunu söyledi. 
 
Gül ile uluslararası gücün Güney Lübnan'a konuşlandırılması konusunu görüştüklerini belirten Olmert, Türkiye'nin Ortadoğu'da önemli bir rol oynadığını ve oynamaya devam edeceğini ümit ettiğini kaydetti.
 
Gül ise Olmert görüşmesinden sonra açıklama yapmadı.
 
Dışişleri Bakanı Gül, Olmert görüşmesinin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere Batı Şeria'daki Ramallah kentine hareket etti.
 
Gül - Abbas görüşmesi
 
Gül, Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yarım saat baş başa görüştü.
 
Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Gül ve Filistinli Baş Müzakereci Saib Erakat, ortak bir basın açıklaması yaptı.
 
Gül, çok faydalı bir görüşme yaptıklarını belirterek, ''ne yazık ki son bir ayda bölgede çok kan ve gözyaşı aktı, yıkımlar oldu. Şimdi bir BM kararı var. İnşallah bu karar doğru bir biçimde uygulanabilir'' dedi.
 
Gül, bütün bu olup bitenlerin unutturmaması gereken önemli bir nokta olduğunu ifade ederek, ''bu Filistin meselesidir. Bu mesele çözülmeden bu acılar devam eder'' diye konuştu.
 
''Olup bitenlerden ortaya çıkan bir gerçek daha var ki sadece güçle ve tek taraflı kararlarla bir neticeye ulaşılamıyor. Bu gözükmüştür'' diyen Gül, şimdi yeni bir kalıcı barış için adımların atılması gerektiğini ve bunun için de kaçırılan İsrailli askerlerin serbest bırakılmasının yanı sıra İsrail hapishanelerinde tutuklu Filistinlilerin ve Filistinli seçilmiş temsilcilerin de serbest bırakılmalarının gerekli olduğunu ifade etti.
 
Filistinli Baş Müzakereci Erakat da Gül'ün bu hassas dönemde Filistin'e yapmakta olduğu ziyaretin çok önemli olduğunu vurguladı.
 
Erakat, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın gayret ve çabalarından ötürü Gül'e ve Türkiye'ye teşekkür ettiğini ve Türkiye'nin bölgedeki rolünü devam ettirmesinde fayda gördüklerini söylediğini aktardı.

Gül'ün İsrail'deki diğer temasları
 
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Olmert tarafından kabulünden önce, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüştü.
 
Livni, görüşmeden sonra yaptığı kısa açıklamada, Hizbullah'a silah sağlanmasının önlenmesi gerektiğini kaydetti. 
 
Abdullah Gül ise, ''eninde sonunda bir barış olacak, ancak bunun hızlı ve kalıcı
olması gerekiyor'' dedi.
 
Gül-Livni görüşmesinde İsrail tarafının özellikle BM ateşkes anlaşmasının uygulanması ile ilgili tereddütlerini ve bölgede konuşlandırılacak uluslararası güç ile ilgili beklentilerini dile getirdiği kaydedildi.
 
Türk tarafının ise daha önce yaptığı öngörülerin gerçekleştiğini hatırlatarak, bundan sonra geçmişi bırakıp geleceğe bakmak gerektiğini ve BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkesle ilgili kararının sekteye uğramadan uygulanmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladığı belirtildi.
 
Gül'ün İsrail'de görüştüğü isimlerden bir diğeri de Savunma Bakanı Amir Peretz'di.
 
Peretz, Hizbullah'ın asla sınır boyunda olmayacağını kaydederek, ''Sayın Bakan’dan Türk ordusunu uluslararası güce katılmak üzere bölgeye göndermesini istiyoruz'' dedi.

İsrail'den Barış Gücü'ne ön şart
 
İsrail,  kendisi ile diplomatik ilişkisi bulunmayan ülkelerin Lübnan'da görevlendirilecek BM Barış Gücü'nde görev almasını kabul etmeyeceğini bildirdi.
 
İsrail yetkilileri, bu kararın, Başbakan Ehud Olmert'in güvenlik kabinesi ile yaptığı toplantıda alındığını söyledi.
 
BM Barış Gücü'ne asker göndermeyi öneren ülkelerden sadece Endonezya, Malezya ve Bangladeş'in İsrail ile diplomatik ilişkisi yok.
 
Olmert: "Komuta İtalya'da olsun"
 
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İtalya'dan Lübnan'daki BM Barış Gücü'nün komutanlığını üstlenmesini ve Lübnan-Suriye sınırını denetlemesini istedi.
 
Olmert'in bürosundan yapılan açıklamada, İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin Olmert'le yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin Lübnan'a 'önemli bir askeri güç' göndermek istediğini söylediği belirtildi.
 
Prodi'nin koalisyon hükümetinin liderlerinden biri, İtalyan gazetesi Il Messaggero'da yayımlanan demecinde, İtalya'nın, BM'nin istemesi durumunda Lübnan'da oluşturulacak 15 bin kişilik barış gücüne komutanlık yapmak isteyebileceğini söylemişti.
 
İsrail Lübnan ordusunu sınırda istemiyor
 
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, İsrail'in, bir uluslararası güç tarafından desteklenmeden önce Lübnan ordusunun sınırın yanı başına konuşlanmasını engelleyeceğini açıkladı.
 
Resmi kaynaklara göre Peretz, haftalık bakanlar kurulu toplantısındaki konuşmasında, ''Lübnan ordusunu, sınırın en az iki kilometre uzağında tutmaya ve sınırın yanı başına konuşlanmasını engellemeye devam edeceğiz'' dedi.

Peretz, ''hiçbir durumda Hizbullah'ın sınıra yaklaşmasına izin vermeyeceğiz'' ifadesini de kullandı.

İsrail saldırdı, ateşkes tehlikede
 
Dün Lübnan'daki ateşkesin altıncı gününde, İsrail ülkenin doğusundaki Hizbullah mevzilerine karadan ve havadan saldırı düzenledi, üç Hizbullah militanı ile bir İsrail askeri öldü.
 
BM Genel Sekreteri Kofi Annan, bu saldırıyla İsrail'in BM'nin ateşkesle ilgili kararını ihlal ettiğini söyledi.
 
İsrail'in operasyonundan derin endişe duyduğunu açıklayan Annan, İsrail askeri uçaklarının bölgede her an bozulabilecek sakin durumu tehlikeye soktuğunu ve Lübnan hükümetinin otoritesine zarar verdiğini vurguladı.

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora da, saldırıyı ateşkese karşı yapılmış 'açık bir ihlal' olarak niteledi.  
 
Füzelerin İsrail'e zararı 1.3 milyar dolar 
 
İsrail hükümeti, Lübnan savaşı sırasında yoğun füze saldırılarına maruz kalan kuzey bölgelerindeki hasarın giderilmesi için yardım planı hazırladı.
 
Hasarın giderilmesi, özel kişilerin, belediyelerin ve şirketlerin zararının tazmin edilmesine yönelik planın ayrıntılarının daha sonra açıklanacağı belirtiliyor.
 
Başbakan Yardımcısı Şimon Peres'in yurtdışındaki Yahudi cemaatlerinin İsrail için düzenlediği bağış kampanyalarını koordine etmekle görevlendirildiği de ifade edildi.
 
İsrail basınındaki haberlere göre, Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine füze saldırılarının maliyeti 1.3 milyar dolar.
 
Hizbullah 34 gün boyunca İsrail'e 4 bin civarında füze atmış, 12 bin kadar daire hasar görmüş, 750 bin ağaç yanmış, 250 bin kadar kişi de füzelerden kaçmak için güneye göç etmişti.
 
Çoğu sivil yaklaşık bin 100 Lübnanlı ve 114'ü asker 154 İsraillinin öldüğü saldırılar, 14 ağustos sabahı Birleşmiş Milletler'in ateşkesi öngören kararının yürürlüğe girmesiyle durmuştu.

İsrail Suriye ile diyalog arıyor
 
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Suriye ile olası bir diyalog zemini hazırlanması için çalışma grubu kurdu.
 
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Livni'nin, Suriye ve İsrail arasındaki bütün sorunları inceleyecek grubun başına Yaakov Dayan'ı atadığı belirtildi.
 
İsrail tarafından 1981'de ilhak edilen Golan Tepeleri'nin geri verilmesini isteyen Suriye ile İsrail arasındaki müzakereler ocak 2000'de kesilmişti.
 
Almanya: “Güvenliği biz sağlayalım”
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'nın, Lübnan'ın deniz sınırı güvenliğini sağlamayı önerdiğini söyledi.
 
Merkel, Alman Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Lübnan'a muharip güç gönderilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, ''Almanya Lübnan'ın deniz sınırı güvenliğini sağlamayı önerdi. Aynı zamanda Lübnan polisine ve kara sınırlarının güvenliğinin sağlanması konusunda danışmanlık yapmayı teklif etti'' dedi.
 
Merkel, Hizbullah'ın Lübnan hükümetinin güç tekelini kabul etmeye ve İsrail'in varlığını tanımaya ikna edilmesi gerektiğini de söyledi.
 
Arap Birliği olağanüstü toplandı
 
Arap Birliği dışişleri bakanları, Lübnan'ın yeniden yapılanmasının maliyetinin nasıl karşılanacağını ve Ortadoğu'daki gerginlikleri görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de olağanüstü toplandı.
 
22 bakandan 18'inin katıldığı bu toplantıda, Lübnan'a mali yardımla ilgili bir planın ve İsrail ile tıkanan Ortadoğu barış sürecinin yeniden canlandırılmasının gözden geçirilmesi bekleniyor.
 
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in bu toplantıya katılmaması, bölgede artan gerginliğin işareti olarak değerlendiriliyor.
 
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada, Arap liderlerini Hizbullah'ı desteklememekle suçlamış ve savaşın 'erkek olmadıklarını' ortaya çıkardığını savunarak, Arap ülkelerinin liderlerini kızdırmıştı.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İSRAİL TÜRKİYE'YE GÜVENİYOR

PKK KANDİL DAĞI'NIN ARKASINA SAKLANDI

İSRAİL TÜRK ORDUSU GÖNDERİLMESİNİ İSTİYOR
»  İSRAİL SINIRINDA LÜBNAN ORDUSUNU İSTEMİYOR
»  ABD ELÇİSİ : ABD TÜRKİYE İLE SÖZLÜ ANLAŞMA YAPTI
»  İRAN ASKERLERİNİN GÖVDE GÖSTERİSİ
»  GÜNEY KUTBU'NDA ŞİDDETLİ DEPREM
»  RUSLAR TÜRKLERE SALDIRDI
»  PKK BARZANİ'DEN YARDIM İSTEDİ
»  BÖYLESİ MİLYONDA BİR GÖRÜLÜR!
»  LÜBNAN'DAN TÜRK ASKERİNE İTİRAZ
»  HİNDİSTAN, COCA COLA HAKKINDA DAVA AÇTI
»  12 DEV ADAM İYİ BAŞLADI 76-74
»  İSRAİL ATEŞKESİ YİNE BOZDU!
»  İSRAİL'İN TACİZCİ BAKANI İSTİFA EDİYOR
»  İSRAİL UÇAKLARI YİNE DURMUYOR
»  ÇİN 'DEN "ABD'YE KAPA ÇENENİ" FIRÇASI
»  11 EYLÜL'E DOĞRU YENİ KOMPLO TEORİLERİ!
»  RUSYA'DA 6 ŞİDDETİNDE DEPREM
»  SUUDİ ARABİSTAN'DA EŞCİNSEL DÜĞÜNÜNE BASKIN
»  ARAFAT'IN EŞİ TUNUS'A GELİN GİTTİ
»  İSRAİL ADALET BAKANI TACİZCİ ÇIKTI!
»  BUSH'A ÜLTÜMATOM GİBİ MEKTUBU
»  KIZLAR SOYUNDU, BAKAN SOYULDU!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.