Sandıkların bugün TSİ 16.00'da kapanmasının ardından İtalya İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan veriye göre, seçmenlerin sadece 25,9'u oy kullandı. Seçmenlerin yüzde 50'den 1 fazlasının oy kullanması şartından oluşan yasal barajın aşılamaması, referandumun geçersiz sayılmasını beraberinde getirdi.
Referandumun geçersizliği, 10 Şubat 2005 tarihli yasanın dört maddesinde yapılması öngörülen değişikliklerin yapılmayacağı anlamına geliyor.
Referandumdan geriye sadece siyasiler arasındaki söz düellosu kaldı. Halkı dört pusulaya da evet oyu vererek yasal değişikliklerin gerçekleştirilmesini sağlamaya çağırmış olan Radikal Parti'nin Genel Sekreteri Daniele Capezzone, katılımın düşüklüğü nedeniyle referandumun iptalini "ağır bir yenilgi" olarak niteledi.
Yeniden Komünist Yapılanma Partisi Genel Başkanı Fausto Bertinotti ise halkı sandık başına gitmemeye çağırmış olan Roma Katolik Kilisesi'ni suçlayarak, "Acı bir yenilgiyle karşı karşıyayız. Kilisenin beslediği çekimserlik dalgası neticesinde dört konuda öngörülen değişiklikler rafa kaldırılmış oldu" dedi.
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise sonuca ilişkin yorum yapmak istemediğini belirterek, şöyle konuştu:
"Referandum konusunda ülkeyi bölmemek için sessiz kaldım. Evet mi hayır mı denilmesi konusundaki tartışmalara hiç girmedim. Zira kişilerin vicdanlarıyla ilgili bir konuda konuşmam doğru değildi. Sonuç konusunda şimdi de yorum yapmayacağım. Seçmenler bu konuda da bağımsız bir şekilde sonucu belirlediler. İtalya'nın birliğe gereksinimi var, her konuyu siyasi bir mesele haline getirmek anlamsız."