''Ekonomi 2012'' başlığıyla yapılan CEO Club toplantısında konuşan Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, ''Ben Türkiye'yi hacıyatmaza benzetiyorum. Hiçbir zaman yere düşmez. Biraz yatarız tekrar kalkarız. Ben Türkiye'nin bir hacıyatmaz gibi tekrar ayağa kakıp başarılı olacağına inanıyorum'' dedi.
Akkurt sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradan Türkiye yine kazançlı çıkacaktır, Çünkü ürettiği mal grupları itibariyle baktığımızda, Çin ve Hindistan'a çok yakın mallar üretiyor. Çin ve Hindistan'dan belli grup malları ithal eden ülkeler, başta AB olmak üzere Türkiye'ye biraz daha o dönemde yakın olabilir, talepleri artabilir. Avrupa'da faizler çok yüksek. Bir İtalyan firması yüzde 5-6 ile borçlanıyor, bir Alman firması yaklaşık 1,5-2'ler civarında borçlanabiliyor. Yüksek maliyet farkları başta İtalya olmak üzere rekabetçi güçlerini azaltmaktadır. Türkiye'de diyeceksiniz 'firmalar 4-5 ile borçlanıyor' ama bizim daha elastik yeteneğimiz olduğunu göreceğiz. Bu durumda da Türkiye'ye bir ihracat potansiyeli beklenenin aksine belki orta vadede artacağını ben öngörüyorum. Çünkü belli firmalar artık Güney Avrupa bölgesinde üretimlerini yapamayacakları için yaşamak zorundalar. İthalat yapacaklar, en yakın, en uygun ülke Türkiye'dir. Ben her ahvalde Türkiye'nin bir hacıyatmaz gibi tekrar ayağa kalkıp başarılı olacağına inanıyorum.''
Döviz kurlarıyla ilgili olarak da Akkurt, şunları kaydetti: "Emin olun istediğiniz kadar analizler, tahminler yapın her zaman bunları doğru olarak tutturmak mümkün değil. Burada kalkıp da tahmin yapmak mümkün değil, akıl karı da değil. Ama bakacak olursak görünüyor ki, 1,9'lara yaklaştığı zaman bir şekilde merkez bankasının çeşitli mekanizmalarla müdahalesi oluyor. Tahmin ediyorum, 1,7'lerden aşağıya da pek düşmeyecek. Diyeceksiniz ki 'bunu herkes tahmin eder, çok geniş yelpaze sunuyorsun', doğrudur burada bizlerin sizlerden farkı yoktur. Bunun gerçeğini kabul etmek lazım. Ama görünen o ki o eski 1,4'ler 1,5'ler pek mümkün olmayacak Türkiye'nin içinde yaşadığı durumdan ve hala düşük bile gelse ama batı ekonomilerine göre yüksek oranda büyüme hızı devam edeceği için." Şu anda devam eden yüksek faiz politikasının, aslında üstü örtülü bir faiz politikası uygulandığını söyleyen Akkurt, onun da şu ada kuru 1,8'ler civarında tutabildiğini ama Merkez Bankası'nın bu konuda gerektiğinde müdahale etme sopasını bir şekilde elinde tuttuğunu söyledi.
Akkurt, "Bu, şu demek değildir, her zaman ihaleler açıyor, 'ben şöyle gireceğim böyle çıkacağım' diye, bunu o kadar da fazla beklememek lazım. Sonuçta doğal akışı içerisinde kurların da bu bant içerisinde seyredip çok da fazla yukarı çıkmasını belki beklemeyeceğiz. Çünkü bu yüksek faiz politikası sonuçta borçlanmayı ve büyümeyi bir anlamda negatif etkileyeceği için iç talebin bir miktar daralmasını beklemek lazım" diye konuştu.
Ziya Akkurt, "Şu anda bir dinamitin daha üzerinde oturuyoruz, tüketici kredileri" dedi.
TÜKETİCİ KREDİLERİNE DİKKAT
Ziya Akkurt, tüketici kredilerinde dikkatli olmak gerektiğini belirterek, "İhtiyaç kredilerinde çok dikkatli olmamız lazım. Zaten BDDK da ona yönelik önlemler aldı" dedi.
Avrupa'da bilançoların yüzde 60-70'inin gayrimenkul sektörüne dayalı krediler olmasının iyi bir şey olmadığını ifade eden Akkurt, "Neden Avrupa'da öyle, bizde öyle değil? Çünkü biz genç bir sanayi ülkesiyiz, bizdeki kaynaklar genelde sanayi sektörüne, ekonominin gerçek ihtiyaçlarına gidiyor. Orada bir tıkanma söz konusu olduğu için bana göre çok da faydalı olmayan maalesef gayrimenkul yatırımlarına gidiyor bunlar. Binaların sahipleri bakıyorsunuz bankalar veya başka kuruluşlar, bizde öyle bir durum yok" diye konuştu.
Takipteki kredilerde önümüzdeki sene bir artış bekleyip beklemediklerine ilişkin olarak da Akkurt, pek ihtimal vermediğini söyledi.
Akkurt, "Bu işte her zaman takipteki kredi olur. Bu biraz aşağı iner biraz yukarı çıkar" dedi.
Ek tedbirlere ilişkin olarak da Akkurt, bu alınan önlemlerin sonucunun bekleneceğini kaydetti.
Akkurt, tutsat (mortgage) ile ilgili olarak da herkes ihtiyacı için alındığından orada fazla sorun olacağını zannetmediğini belirtti.(SABAH)