Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2384
EURO
37,5129
IMKB
9.047,000
ALTIN
2.909,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"2030'A KADAR FAKİRLİĞİ SIFIRLAYABİLİRİZ"
 2030 A KADAR FAKİRLİĞİ SIFIRLAYABİLİRİZ
 
Nobel Barış Ödülü sahibi ve Grameen Bank Başkanı Muhammed Yunus, artık fakir insan görmek istemediklerini ve bunu önlemenin de mümkün olduğunu söyledi.
 
6.7.2007 - 03:32
Yunus, Bangladeş'te fakirlik yılda yüzde 2 düşüyor. Böylece 2015'te yarıya indirme hedefi yakalanabilir. Fakirliği 2015'te yarılayabilirsek, 2030'da da sıfırlayabiliriz” diye konuştu.

5. Dünya Odalar Kongresi ikinci gününde özel oturumda kongre katılımcılarına hitap eden Nobel Barış Ödülü sahibi ve Grameen Bank Başkanı Muhammed Yunus, yoksullar için mikro kredi veren Grameen Bank'ın kuruluş sürecine ilişkin bilgi verdi. Öncelikle normal bankalarla, fakir insanlara kredi verdiklerini belirten Yunus, 2 yıllık lobi çalışmasının ardından Bangledeş hükümetinin yeni bir yasa çıkarmasını saladıkları ve “Köy Bankası” adı altında bir banka kurarak yoksul insanlara kredi vermeye başladıklarını söyledi. Yunus, Granmeen Bank'ta uygulanan ilkelerin normal banka ilkelerinin tam tersi olduğuna işaret ederek, en az varlığı olan insanlara kredi verdiklerini, hiçbir garanti istemediklerini, hukuki işlemler yürütmediklerini ve çoğunlukla kadınlara kredi verdiklerini ifade etti. Yunus, kadınlara daha çok kredi vermeleri nedeniyle, isimlerinin “Köy Kadınlar Bankası” olarak değiştirilmesine yönelik önerilerin geldiğini dile getirdi.
 
Grameen Bank'ı diğer bankalardan ayıran özelliğin sadece küçük miktarda kredi vermesi olmadığını dile getiren Yunus, yoksullara sadece düşük miktarlı kredi vermediklerini, bunun yanı sıra yoksul insanlarla yeni yöntemlerle bankacılık işlemleri yaptıklarını kaydetti.
 
Yunus, bankanın para kaynağının toplanan mevduatların partnerlere dağıtılmasından geldiğini belirterek, bir şube açıldığında şubenin önce gittiği yerdeki mevduatları harekete geçirerek kendi kaynağını oluşturmasını beklediklerini aktardı.
 
Dünya genelinde bütün herkesi kapsayacak bankacılık sisteminin oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Yunus, tek hedefin karın maksimizasyonu olmasınında insanoğluna bir hakaret olarak gördüğünü söyledi. Yunus, insanın diğer özelliklerini de ele alan bir yaklaşım geliştirilmesi gerektiğini, bunun da sosyal ticarette bulunabileceğinin de altını çizdi. Yunus, “Artık fakir insan görmek istemiyoruz ve bunu önlemek mümkün. Bangladeş'te fakirlik yılda yüzde 2 düşüyor. Böylece 2015'te yarıya indirme hedefi yakalanabilir. Fakirliği 2015'te yarılayabilirsek, 2030'da da sıfırlayabiliriz” diye konuştu.
 
Mikro sistemi başlangıç aşamasındayken çeşitli toplantılarla uluslaraarası kurumların da katılımıyla düzenlenen bilgilendirme toplantılarda bu sistemi harekete geçirilemeyeceğine yönelik görüşlerin çok olduğunu söyleyen Yunus, kendisine, her fakir insanın girişimci olmayabileceği yönünde eleştiriler geldiğini de kaydetti.

Yunus, insanların doğası girişimci olduğunu, bazılarının bu girişimcilik ruhunu harekete geçirebildiğini, bazılarının da bu yeteneğin farkında olmadığını vurguladı. Bu tezi çürütmek için Bangladeş'te dilencilere yönelik çalışma yürüttüklerini kaydeden Muhammed Yunus, her insanın güçlüklerle mücadele etme yeteneği bulunduğunu ancak içlerindeki cevheri ortaya çıkarmalarına toplumun izin vermediğini ifade etti. Yunus, “Fakirlik insanlar tarafından yaratılıyor. Fakirliği yaratan bizim yarattiğimiz sistem. Dışarıdan empoze edilen herşey tekrar kaldırılabilir. Burada önemli olan, ilk adımı atmaktır” dedi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ŞİLİ'DEKİ KAYIP GÖLÜN ESRARI ÇÖZÜLDÜ

TANRIÇA'YA TENZİLİ RÜTBE

ÇİN'DE DİNAZOR KEMİĞİNDEN ÇORBA VE MACUN YAPILIYOR
»  PAVAROTTİ'NİN DURUMU KÖTÜLEŞTİ İDDİASI
»  İÇKİ ALMAK İÇİN BUZDOLABIBI AÇINCA 2 CESETLE KARŞILAŞTI
»  ADAMIN ISIRDIĞI KÖPEK ÖLDÜ
»  İSRAİL BİR ÇOCUK DAHA KATLETTİ
»  PATLAYAN CEP TELEFONU BU KEZ ÖLDÜRDÜ
»  SARKOZY'NİN EŞİ CUMHURBAŞKANLIĞI'NA AİT KREDİ KARTINI İADE ETTİ
»  LABORATUVAR'DA BEBEK ÜRETTİLER
»  EN İLKEL YÖNTEMLE BALİNA AVLIYORLAR
»  SİNYAL LAMBALI SİLECEKLİ GÖZLÜK
»  TÜRKİYE'Yİ CİDDİYE ALIN
»  BAĞDAT YİNE KAN GÖLÜ
»  NAPOLYON'UN MEKTUBU, 3.8 MİLYON STERLİNE SATILDI
»  DANİMARKA'LILAR TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE KARŞI
»  İSRAİL SURİYE'YE SALDIRACAK İDDİASI
»  BARZANİ TEHDİT ETTİ: ÇOK GÜÇLÜ KARŞI KOYARIZ
»  ABD: ATEŞENİN ÖLÜMÜ SİYASİ DEGİL KİŞİSEL TRAJEDİ
»  BABASINDAN DAYAK YİYEN KÜÇÜK GORİL İYİLEŞTİ
»  BABASININ DÖVDÜĞÜ YAVRU GORİL HASTANELİK OLDU
»  ÇİN ORDUSU ÜNİFORMALARINA PİERRE CARDİN İMZASI
»  K.IRAK'IN 'GÜVENDİĞİ'ORDU
»  BAĞDAT'TA KANLI GECE:9 ÖLÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.