ADANA'da Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ile üniversite öğrencilerinin kaldığı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nda yemeklerde at eti kullandıkları öne sürülen şirket sahipleri ile şirketlere at eti verdiği iddia edilen kasabın yargılanmasına başlandı. Duruşmaya katılan yurt öğrencilerinden Müjdat Akçelik, “Ciddi anlamda psikolojimiz bozuldu, sınavlarda bu psikolojik sıkıntı ile başarısız olduk. Hatta okulu bir yıl uzatanlar oldu” dedi. Duruşma ertelendi.
Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin, ihbarlar doğrultusunda, Aralık 2009’da Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nun yemekhanesi ile Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne yemek veren şirketin Yenidoğan Mahallesi’ndeki işyerine baskın yapıp, et ve kıymalardan numuneler almış, yapılan incelemede kullanılan etlerin tek tırnaklı hayvan eti (at eti) olduğu saptanmıştı. Olayla ilgili soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianamede, 2 ayrı yemek şirketinin sahibi ve ortakları Mehmet Barış Cevheroğlu (35), Mehmet Fatih İlhanlı (45), Nurayet İlhan (42), Mine Gülnar (26) ve Mustafa Mete (22) hakkında ’kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde gıda ticareti yapmak, bu suça iştirak’ suçlarından 5’er yıla kadar, bu şirketlere eti veren kasap Bülent Saygılı (34) hakkında ise 10 yıla kadar hapis cezası istedi. Tutuksuz 6 sanığın yargılanmasına Adana 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmaya kasap Bülent Saygılı katılmadı.
‘KURUM TAVSİYEDE BULUNDU’
Kredi ve yurtlar kurumu ihalesini yaklaşık 3 yıl önce aldıklarını belirten Mehmet Fatih İlhan, “Bu ihalenin alındığı sırada yine kurumunun tavsiyesi üzerine ve daha önce aynı yerden aldıkları için bizim de etleri aynı kasaptan, yani Bülent Saygılı’ya ait iş yerinden almamız konusunda tavsiyede bulunuldu. Ayrıca kuruma verilen etlerin denetimi ve incelenmesi her zaman yapılabilecek durumda olup sadece et değil bütün gıdalar gerekli inceleme ve denetimden geçtikten sonra kuruma girmektedir. Suçlamaları kabul etmiyorum” diyerek kendini savundu.
Mehmet Barış Cevheroğlu da etlerini Bülent Saygılı’ya ait işyerinden aldıklarını belirterek, “İhale kapsamında, verdiğimiz bütün maddeler hastanenin görevli memurları ve diyetisyenleri tarafından kontrolden geçirildikten sonra alınmaktadır. Yine tarım il müdürlüğü görevlileri de yılda en az 10 defa numune alarak kontroller yapmaktadır. Suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.
‘PSİKOLOJİMİZ BOZULDU’
Duruşmaya müşteki olarak katılan yurt öğrencilerinden Müjdat Akçelik, “2-3 gün kadar yemekhane kapatıldı. Ancak bize ne olduğu konusunda bilgi verilmedi. Daha sonra olayın medyaya yansıması ile biz durumu öğrendik. Duyduğumuzda şok olduk. Ciddi anlamda psikolojimiz bozuldu, sınavlarda bu psikolojik sıkıntı ile başarısız olduk. Hatta okulu bir yıl uzatanlar olmuştur. Ben de bu kişilerden biriyim, bu nedenle sanıklar hakkında şikayetçiyim” diye konuştu. Mahkeme, diğer sanık ve müştekilerin dinlenmesi için duruşmayı erteledi.
TAZMİNAT DAVASI
Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YURT-KUR) bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nda kalan Çukurova Üniversitesi’nde değişik fakültelerde öğretim gören 7 öğrenci, kendilerine at eti yedirildiği için kaldıkları yurdun bağlı olduğu YURT-KUR genel müdürlüğü ile yurda yemek veren şirket ve şirketin et aldığı kasap hakkında Adana Tüketici Mahkemesi’ne 7 bin 500’er lira manevi tazminat davası açmıştı. Bu davanın da görülmesine devam ediliyor.17 EYLÜL 2010