Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,5055
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.930,520
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"AVRUPA TARAFTARI OLAN BİR SOL PARTİ GÖRMEK İSTİYORUZ"
 AVRUPA TARAFTARI OLAN BİR SOL PARTİ GÖRMEK İSTİYORUZ
 
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, İzmir'de verdiği konferansta "CHP bir felaket. Avrupalı sosyal demokratlar CHP'den utanç duyuyor" şeklindeki sözlerine açıklık getirdi.
 
9.5.2008 - 13:20
Lagendijk, İzmir’deki konuşmasında CHP’ye yaptığı eleştirinin Avrupa konusunda politika üretmemek olduğunu söyleyerek, “Türk Parlamentosunda Avrupa reformlarının tarafında olan tek parti AKP gibi görünüyor. Türkiye’de Avrupa taraftarı olan bir sol parti görmeyi de gerçekten istiyorum” dedi.

Lagendijk AB Haber-ANKA’ya yaptığı açıklamada, Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki konferansında CHP hakkında söylediklerine bir çok tepki geldiğini belirtti. Lagendijk, CHP’nin tam bir felaket olduğu ve Avrupalı sosyal demokratların CHP'den utanç duyduğu şeklinde bir açıklamasının olmadığını ifade ederek şunları söyledi:
“Söylediklerim, burada da tekrar etmek istiyorum. Avrupa perspektifinden Türk partilerine baktığımız zaman AKP ve CHP arasında belirgin bir farklılık var. AKP Türkiye’yi Avrupa’ya yaklaştıracak reformlar gerçekleştirdi. Son yıllarda yapılan bu reformlar, 301. madde gibi, vakıflar kanunu gibi.. Konuşmamda söylediğim, CHP’nin Avrupa politikasını görmememizdi. Sadece ben değil, Sosyal Demokrat diğer arkadaşlarım da göremiyor. Bu, CHP’nin Avrupa politikasını göremememiz, CHP üzerindeki ilk eleştirimizdi. Türk Parlamentosu’nda Avrupa reformlarının tarafında olan tek parti AKP gibi görünüyor.

Türkiye’de Avrupa taraftarı olan bir sol parti görmeyi de gerçekten istiyorum.”
-“TÜRKİYE AB’YE GİRMEK İSTİYORSA, İÇ İŞLERİNE KARIŞMAK GÖREVİMİZ”
Açıklamalarına ilişkin olarak aldığı ikinci eleştirinin Avrupalı bir politikacı olarak Türkiye’nin iç işlerine karıştığı yönünde olduğunu dile getiren Lagendijk, şöyle konuştu:
“Bence Türkiye’nin Avrupa Birliğine erişim sürecinde yanlış anlamalar var. Türkiye AB’ye katılmak istiyorsa, Avrupa ülkeleri kulübüne katılmak istiyorsa, AB de sizi gözleyecek. Bu tek taraflı bir süreç değil. Eğer katılmak istiyorsa, kulüp de sizin politikalarınıza karışır. Sadece ben değil, diğer arkadaşlarım, Avrupa Komisyonu Türkiye’de neler olduğunu gözlüyoruz. Türkiye’nin katılım süreci için iyi olmadığını düşündüğümüz gelişmeler olduğunda da bunları ifade ediyoruz. Avrupa Türkiye Delegasyonu’nun başkanı olarak gerektiği zaman hem AKP hem de CHP hakkında, AB’ye katılım için iyi olmadığını düşündüğümüz gelişmeler kaydedildiğinde eleştiri yapmak benim görevim. Türkiye’nin içişlerine katılmamam konusundaki eleştirilere gelince, Türkiye’nin içişleri, Türkiye katılım sürecindeyken Avrupa’nın politikaları anlamına geliyor, bu yüzden biz Avrupa politikacıları bunlara müdahale etmek zorundayız.”
Eleştirilerinin sadece tek bir partiye yönelik olmadığını, hükümeti de gerektiği zaman eleştirdiklerini vurgulayan Lagendijk, sözlerini şöyle sürdürdü:
-“SADECE CHP’Yİ ELEŞTİRMİYORUZ”
“İzmir’deki konuşmamda CHP’nin Avrupa politikalarını eleştirdim ama aynı zamanda AKP’nin bazı politikalarını da eleştirdim. Ben, Avrupa perspektifinden bakıyorum ve herhangi bir parti iyi bir şey yaptığında onu takdir ederken, kötü bir şey yaptığında ise onu eleştiriyorum. Örneğin, 2 Mayıs konuşmamda, 1 Mayıs olaylarından bir gün sonra, AKP’nin Taksim’deki 1 Mayıs olaylarını çok kötü bir şekilde yönettiklerini ifade etmiştim. Taksim’de neden o kadar çok polis gücü kullanıldığını anlamadığımı ifade etmiştim. Bu, sadece, hükümeti de gerektiği zaman eleştirdiğimizi gösteren bir örnek.

-“GELECEKTE AVRUPA’DAN GELEN DAHA ÇOK ELEŞTİRİ GÖRECEKSİNİZ”
Gelecekte, Avrupa’dan gelen daha çok eleştiri göreceksiniz. Hem benden, hem arkadaşlarımdan. Çünkü Türkiye’yi çok yakından takip ediyoruz. Bence, yaptığımız Türkiye’deki demokrasiyi korumaya çalışmak. Bir parti iyi bir şey yaptığında, ya da bir diğeri kötü bir şey yaptığında bunları ifade etmek bence Avrupa politikacıları olarak bizim görevimiz. Bundan hoşlanmayan bazı Türk politikacılar olabilir ama bu AB’ye üye olmanın bir parçası. Umuyorum ki, gelecek yıllarda tüm partiler için eleştiri konuşmalarından daha çok takdir konuşmaları yaparız.” (ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BATMAN VE SİİRT'TE MAYIN TUZAĞI, 3 ŞEHİT

"KAPATMA DTAVASI TÜRKİYE'NİN İMAJINA ZARAR VERİYOR"

POLİS, 50 BİN KİŞİYİ UYKUDA YAKALADI
»  AKP'NİN OYLARI DÜŞTÜ
»  "BAŞBAKAN BENİ ÇAĞIRSA KOŞA KOŞA GİDERİM"
»  ÖLÜMÜN KOL GEZDİĞİ ÜLKE
»  "KÜRTLERİ BÖYLE KANDIRDIK"
»  DOĞRUYSA ŞENER BİTER
»  SAVCI'DAN HAKİM'E İSYAN GİBİ DİLEKÇE
»  "MECBUREN CUMA NAMAZINA GİDİYORUZ"
»  BAŞBAKAN BORCUNU ÖDEMEDİĞİ HALDE EMEKLİ OLMUŞ
»  MUSTAFA KEMAL VE BAKARA SURESİ!
»  ERDOĞAN, SİYASİ YASAKLI OLURSA BAĞIMSIZ ADAYDA OLAMAZ
»  KANDİLLİ ÖNCE UYARDI, SONRA GERİ ADIM ATTI
»  BAŞBAKAN, BABA OCAĞINDA
»  KAMER GENÇ; BEN KİMSENİN ÇİÇEĞİNİ SULAMADIM
»  PAMUKOĞLU PAŞA'DAN DARBECİYE TEPKİ
»  DÜNYA'NIN EN İLGİNÇ HAYVANI İŞTE BU
»  HEMŞEHRİ TORPİLCİSİ
»  R.T.E,HACK'E HACK'LE KARŞILIK VERDİ
»  "TÜRKİYE İRAN OLABİLİR,İDEOLOJİ SİNSİDİR"
»  "HESAP MI BİLMİYORSUN, DAYAK MI YEMEDİN?"
»  ORDU'NUN YENİ BAŞBUĞ"U...
»  ORTALAMA VATANDAŞ'IN AKP TEPKİSİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.