Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV canlı yayınında soruları yanıtladı.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
Her şeyden önce orası fabrika değil mi? Burası fabrika, Togg burada üretilecek. Tüm mühendisleri, işçileri onlarla bir resim çektirdik, 1300 kişi ve ardından fabrikayı gezdik. Fabrikada her şey robotik yani tabandan tepeye. Şuanda bütün kaynak sistemleri robotik işlemlerle yapılıyor. Tabi insan bunu görünce iftihar ediyor, Rabbim bizlere bunu nasip etti, bugünlere ulaştık. Fiyat filan şimdiden başladılar sormaya, başından beri söylediğimiz bir şey var.
TOGG'A YENİ BİR RENK GELİYOR
Togg satışa sunulduğunda rekabetçi olacak, piyasaya çıktığı anda kendi sınıfındaki araçlarla fiyat konusunda yarış edebilecek. Sayın iş adamlarıyla oturacağınız ve Mart ayından önce fiyat tespitini yapacağız. A'dan Z'ye her şeyini o zaman konuşacağız. Bir elektrikli araç var önümüzde, tabi bunu teşvik etmek ve halkımıza sevdirmek bizim için önemli bir maharet olacak. ÖTV indirimi zaten elektrikli araçlara yapılmıştı, şimdi yeni düzenleme ile kw 1600'ü geçmeyen araçlara için ÖTV oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Biz seçenekler sunuyoruz, sadece otomobilde değil renklerde de seçenekler var. Kapadokya'sından tut, Oltu'suna kadar ama bir tek eksik bıraktılar, Karadeniz. Yeşilin olmadığı bir seçenek olamaz, çalışmalar yapacaklar. Eşim kırmızıyı beğendi, dolayısıyla biz kırmızı alacağız. İkinci bir teklif de İlham Aliyev'den geldi, 2 araba istiyorum dedi. Ya Honda'dan ya da Hyundai'den bir beyin daha aldılar. Eleman sayısı da artacak. 4,8 saniyede 0'dan 100 kilometreye ulaşabiliyor.
Advertisement
MUHALEFETE 'HİZMET' TEPKİLERİ
Ben bu zatı muhatap almaktan artık utandım ama onda utanma yok, tabi ortağı da öyle. Fabrika nerede? diyor işte fabrika, Otomobil nerede? diyor işte otomobil. Muhalif medyada takip etti ve takdir etti. Eser dersin, eser ortada. Bunun yanında üretilen otomobil dersin otomobil var. Gözü var görmez, kulağı var duymaz, dili var hakkı söyleyemez çünkü onların kalpleri mühürlüdür. Şimdi de biz satamazsınız dedik diyorlar, bizim onlara verecek cevabımız var da vaktimiz yok. Bu kadar fabrikalar açtık, okullar, hastaneler yaptık. Kendisi SSK'da genel müdürken, ölüleri bunlar rehin aldılar. Savaş Ay'ın bir yayını var vardı ya. Bay Kemal'in SSK'da müdürlük döneminde kan revan içinde kalan çocuk, bunu unutamıyorum. Sen busun! Şimdi diyor ki bu kadar para ödeyeceksiniz, bak ben ekonomistim.
SAĞLIK SİSTEMİNDE TARİHİ DÖNÜŞÜM
Böyle yalan böyle körlük olamaz. Sen SSK'da genel müdürlük yaptın. Ben Kasımpaşa'da doğup büyüdüm, SSK Okmeydanı Hastanesi'ne muayeneye gelirdik. Oralardaki kavgalar gürültüler ve Bay Kemal SSK'da genel müdürken o hastanelerin hali rezaletti. Bir arkadaşımızın eşi o hastanede doğum yaparken öldü ve vermediler, rehin aldılar. Bu Kılıçdaroğlu utanmadan sıkılmadan hala şehir hastanelerimize laf atıyor. Gurur duy be!
Biz bu yatırımları yapmamış olsaydık, pandemiden çok kötü zararla çıkardık. Az zaiyatla çıkmamıza fırsat verdi. 4 ana unsur üzerinde Türkiye'yi yükselteceğiz dedik. Eğitim, sağlık, adalet, emniyet. Arkasından tabi ulaşım, enerji, tarım, dış politika ile işi güçlendirdik. Bunların detayına girmeye gerek var mı? Türkiye alt yapısı olmayan bir ülkeydi.
TAHIL KORİDORUNDA KRİZ NASIL ÇÖZÜLDÜ?
Her ikisiyle de bir defa görüşmeyi arzu ettiğimiz anda 24 saati bulmadan görüşüyoruz. Gerek Putin ile gerek Zelenski ile müzakere etme fırsatı buluyorum. Sağolsun bugüne kadar ne Putin'den ne Zelenski'den olumsuz yanıt almadım. Bizden talepleri oldu, elimizden geldiğince olumlu yanıt veriyoruz.
Ben şimdi Avrupa'ya samimi oluyorum, diyorum ki yanlış yapıyorsunuz. Rusya gibi bir devletin başına siz her yerde böyle olumsuz yaklaşımlar sergilerseniz, o da kendi tavrını kendini ezdirmeden koyacaktır. Dünyada saygın 3-5 ülkeden biri olacaksınız ve kalkıp böyle saldırılara da evet diyeceksiniz.
Sayın Putin'in yaptığı bu. Aynı durumda kendisiyle bunları konuşurken bu yaklaşımlarımı da gördüğü için S-400 konusunda da yaklaşımımızı gördüğü için kendisi sağolsun dün aradım bugün de tahıl koridorunu açtılar.
Tahıl koridorunda Afrika ülkelere öncelik verilmesine karar verdik. Cibuti, Somali, Sudan'ın durumu hiç iyi değil. Başka hangi az gelişmiş ülkelerde sıkıntı varsa buralara nakliyeyi gerçekleştireceğiz.
AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ
2023'ün sonlarında Akkuyu'yu açacağız. Bir üniteyi önce açacağız, sonra 3 ünite açacağız. Sinop'ta yeni 4 ünite inşa edeceğiz. Bunların her biri yüzde yirmi enerji tüketimimizi sağlayacak.