Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,6007
EURO
34,8025
IMKB
9.465,000
ALTIN
2.490,160
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"Bu Meseleler Tezkerelerle Çözülmez."
 Bu Meseleler Tezkerelerle Çözülmez.
 
TBMM Genel Kurulu’nda Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Cumhurbaşkanına verilen iznin bir yıl uzatılmasına ilişkin tezkere kabul edildi. Tezkereye ret oyu veren HDP’nin Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Türkiye'nin 40 yıldır sınır ötesi operasyon yaptığını söyledi.
 
9.10.2019 - 09:26

Medyaspot (Ankara)

Türkiye’nin izlediği politikalara dikkat çeken Özsoy, “Türk istihbaratı şu an Esat'la düzenli olarak görüşmeler yapıyor. Şu an, bir taraftan aslında Esat'a laf atarken diğer taraftan Esat'la görüşüp acaba birlikte yine bu "Kürt anasını görmesin." siyasetini nasıl sürdürebiliriz üzerine birtakım politikalar uygulanıyor” diye konuştu.

"Bu meseleler tezkerelerle çözülmez." diyen Özsoy, "Bir an önce Suriye'de istikrarlı, demokratik bir rejimin ortaya çıkması gerekiyor. Suriye'de olan bütün ülkelerin oradan zaman içinde çıkması gerekiyor. Suriye ile ilgili masada herkes var ama orada yaşayan halklar yok." dedi.

HDP Grubu adına Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy’un tezkere konuşmasından bazı bölümler şöyle:

 HDP GRUBU ADINA HİŞYAR ÖZSOY (Diyarbakır) - Geçen sene yine bu konu üzerinde grubum adına ben konuşmuştum, başka siyasi partiler konuşmuştu, hatta başka siyasi partiler bu tezkerelerin bir çözümsüzlük işareti olduğunu ifade etmişti. Bu sene belli ki anlayış biraz değişmiş. Kırk yıldır bu ülkede sınır ötesi operasyonlar oluyor, kırk yıldır. Geldiğimiz noktada, şu an geldiğimiz noktada Türkiye, Kürt meselesi konusunda en kritik, en buhranlı dönemini yaşıyor. Hatta terör ve terörle mücadele söylemi o kadar çok gelişmiş ki altında Kürt meselesi olduğunu yani odadaki büyük filin Kürt meselesi olduğunu artık kimse tartışamıyor bile. Altı yıl önce ben burada değildim, bu Mecliste değildim, yurt dışındaydım, altı yıl önce bu Mecliste Kürt meselesi konuşuluyordu, çözüm konuşuluyordu, analar ağlamasın, çocuklar ölmesin konuşuluyordu, beş yılda geldiğimiz nokta gerçekten hayret verici.

Kıymetli arkadaşlar, Türkiye'nin Suriye politikası baştan beri iki yolda ilerliyordu. Birincisi "Esat'ı iktidardan düşüreceğiz, kendimize yakın bazılarını iktidara getireceğiz, nüfuz alanlarımızı genişleteceğiz." İkincisi "Her ne şart altında olursa olsun Kürtlerin Suriye'de özerk bir bölgeye sahip olmasının önüne geçeceğiz." Birinci amacı çoktan bıraktı bu

Hükûmet. Aslında geç bıraktı çünkü 2014'ten itibarın dünyada Özgür Suriye Ordusu denilen yapıya verilen destek düşmüş, Türkiye, ısrarla, dünyanın desteklemeyi bıraktığı bütün grupları her türlü destekle ayakta tutmaya çalışıyordu, hâlâ öyle. Sonra ne oldu? Sonra, alttan alta "Katil Esed" dedikleri rejimle görüşmeler yapıldı, şu an itibarıyla da yapılıyor, Türk istihbaratı şu an Esat'la düzenli olarak görüşmeler yapıyor. Şu an, bir taraftan aslında Esat'a laf atarken diğer taraftan Esat'la görüşüp acaba birlikte yine bu "Kürt anasını görmesin." siyasetini nasıl sürdürebiliriz üzerine birtakım politikalar uygulanıyor.

Kıymetli arkadaşlar, ne yapıyor Türkiye, bu daha önce Esad'la savaşan kesimleri toparlayıp, derleyip ne yapmaya çalışıyor, gördük. Afrin'de o işgal esnasında ne yapıldığını gördük kıymetli arkadaşlar.

Bakın, ben size teyit edemediğim, aldığım bir bilgiyi söyleyeyim. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ordusunun komutanları, bölgede olanlar görüyorlar, hatta birçoğunun aklında şöyle kaygılar var, "Ya, biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak bu kadar çeteci çapulcuyla ne yapıyoruz?" diye ciddi ciddi de düşünüyorlar. Bunu niye uzatarak söylüyorum kıymetli arkadaşlar?

Şimdi de Gaziantep'te iki tane yapıyı yan yana getirip "Suriye Millî Ordusu kuruldu." dediler. Suriye Millî Ordusu'nun da ilk söylediği şey, "Biz gireceğiz. Biz de Fırat'ın batısına gireceğiz, orada terörle mücadele edeceğiz." Maşallah. Suriyeli güçleri Türkiye ordu olarak organize edip onları Fırat'ın doğusunda kullanacak. Buyursunlar, kullansınlar, ellerini tutan yok. Yalnız şöyle bir durum var arkadaşlar: Şu güvenli bölge tartışmasını bence bizim bu Mecliste biraz konuşmamız lazım. Güvenli bölgeden kasıt eğer sınır güvenliği ise aslında Türkiye'nin kaygılarını birçok kesim anlıyor, diyorlar ki: "Türkiye, sınırın öte tarafında birçok güvenlik riski var, kendisini bir güvenli bölge boyunca korumak istiyor." Şimdi, bundan kaygı eğer sınırın diğer tarafından kurşun sıkılacak, roket atılacak ise, bizim güvenliğimiz yoksa bu oturulur, tartışılır fakat arkadaşlar, ortada şöyle başka bir durum var: 700 kilometre zaten kocaman bir duvar çekmişsiniz oraya, tel örgüler var, mayınlar var, sınırın bu tarafında onlarca güvenlik önlemi alabilirsiniz pekâlâ; niye özellikle sınırın diğer tarafında, niye özellikle 30 kilometre derinlikte?

Şimdi, insanlar savaş alanlarına sürülecek, görünen o. Suriye konusunda ve Kürt meselesi konusunda bizim düşüncemiz şudur: Kıymetli arkadaşlar, biliyorsunuz, Suriye'de bir Anayasa Komitesi çalışması var. Hepimizin çıkarınadır; Türkiye'nin, Türkiye'de yaşayan herkesin, Türklerin, Kürtlerin ve Suriye'de yaşayan bütün halkların çıkarınadır. Bir an önce Suriye'de istikrarlı, demokratik bir rejimin ortaya çıkması gerekiyor. İnanın, mülteciler meselesi de ancak bu şekilde çözülür. Kürt meselesine de ancak bu şekilde tekrar normal parametrelerde yaklaşma imkânı elde edersiniz.

Şu an masaya bakıyoruz, masada Ruslar var, Amerikalılar var, Türkiye var, İran var, o var, bu var, bir tek Suriye'de yaşayan halklar o masaya oturamıyorlar. Sadece Amerika için değil, Suriye'de olan bütün yabancı ülkelerin oradan çıkması gerekiyor zaman içerisinde ve bununla birlikte, buna paralel olarak Suriye'de yaşayan bütün halkların, Kürtler de dâhil olmak üzere…

HİŞYAR ÖZSOY (Devamla) - …bir an önce, bu, Suriye'deki çözüm sürecini bizim ilerletmemiz gerekiyor. Ama, tam da aslında, bu barış, Anayasa Komitesi, siyasi diyalog tartışmalarının olduğu bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti'ne hâkim olan mantık gayet de itaatçi bir mantık; şu an "Suriye'de kocaman, büyük bir savaş cephesi daha açalım, başka yaralar açalım ve Suriye'deki çözümü biz mümkün mertebe erteleyelim." mantığını güdüyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Şentop: Türkiye'yi Kimse Tehdit Edemez

Altun'dan Dünyaya Operasyon Mesajı

"Sınırdaki Geçiş Noktaları Vuruldu"
»  Ufuk Uras Partisinden istifa Etti
»  Cuhurbaşkanı Erdoğan'dan Flaş Sözler
»  Suriye ve Irak Tezkeresi Meclisten Geçti
»  Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 7 Soru
»  CHP'de Yargı Reformuna Muhalefet Şerhi
»  İtalya'nın Skandal Kararına Tepki
»  Trump Erdoğan’la Buluşma Tarihini Verdi
»  Eski Bakan AKP’den İstifa Etti!
»  ‘7 Bin Lira Maaşlı Çaycı Var’
»  Mecliste Güne Damga Vuran tartışma
»  MSB'den Kararlılık Açıklaması
»  Balıkçılardan AK Parti'ye Tepki
»  Abdulkadir Selvi: Erdoğan Tarihe Geçecek
»  Yargı Reformunda İlk Paket Tamam
»  CHP'den Trump'ın Skandal Tehdidine Tepki
»  Trump'tan Türkiye'ye Küstah Tehdit
»  ABD'den Flaş Operasyon Açıklaması
»  Kılıçdaroğlu Komisyonu İş Başı Yaptı
»  Sınır Ötesi Operasyon Tezkeresi Mecliste
»  Dokunulmazlık Dosyası Olmayan Tek Lider
»  Dalında Kilosu 1 TL,Mecliste Tanesi 2 TL
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.