Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4659
EURO
34,8745
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.433,640
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'Bu Metnin Dayatılması Kabul Edilemez'
 Bu Metnin Dayatılması Kabul Edilemez
 
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Danıştay'ın 'Andımız' kararına tepki gösterdi.
 
22.10.2018 - 09:46

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında öğrenciler tarafından hep bir ağızdan okunan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü dün iptal etmişti. Karara AKP tarafından gelmeye devam ediyor. Son olarak Nagehan Alçı da köşesinden tartışmalara dahil oldu.

İşte Alçı'nın bugünkü yazısından ilgili bölüm:

Danıştay’ın skandal kararı ve hukuksuzluk döngüsü
 

Lafı hiç dolandırmayayım: Danıştay’ın "Andımız" kararı apaçık bir hukuksuzluk. Bu sözde hukuksal karar, seçilmiş hükümete yönelik yargısal vesayet teşebbüsünden başka bir şey değil. Danıştay 8. Dairesi'nin, hukukla ilgisi olmayan gerekçesi de vesayetçi zihniyetin bir ürünü. Metni okurken aklıma AK Parti’yi kapatmak isteyen Abdurrahman Yalçınkaya’nın 14 Mart 2008’de açıkladığı “Google iddianamesi” geldi. Hatırlayacaksınız bu olay da tipik bir yargısal darbe girişimiydi.

Bu meseleye dair konuşurken, bu andın içeriğinden bağımsız şekilde, olaya hukuk ve demokrasi ilkeleri perspektifinden bakılması gerektiğini düşünüyorum. Danıştay, yürütmenin aldığı kararlara dair yerindelik denetimi yapamaz. Bu temel bir hukuk ilkesidir. Andımız metninin her gün okullarda okunmasını savunanlar da, şayet demokratlarsa, bu karara prensip gereği karşı çıkmalılar.

BU METNİN DAYATILMASINI KABUL EDİLEMEZ BULUYORUM

Elbette olayın içerik kısmı sorulacaksa tavrım açık: Bir liberal-demokrat olarak, kendisi de faşist olduğunu saklamayan Reşit Galip’in yazdığı bu metni kabul edilemez buluyorum. Ben bir Türk’üm ama ülkemizde yaşayan Türk olmayan ya da kendisine Türk demeyen yurttaşlarımıza karşı bu metnin dayatılmasını doğru bulmuyorum.

Fakat diyelim yarın sandıktan MHP ya da İyi Parti’li aday galip çıktı, öyle bir hükümet başa geldi ve bu andı yeniden yürürlüğe koydu. Bu sefer de Danıştay’ın başka dairesi “Bu metin evrensel değerlere aykırıdır” diyerek okunmasını iptal ederse bu da aynen tam bir hukuksuzluk ve sivil hükümete vesayet teşebbüsü olur.

HUKUK MAKAMLARI SİYASİ KARAR VEREMEZ

Hukuk makamları ne “ulusalcı”, ne de “evrenselci” gerekçelerle hukuka aykırı siyasi kararlar veremez. Türkiye bir türlü temel hukuk ilkeleri konusunda uzlaşamayan bir ülke. Hep siyasi görüşler baskın çıkıyor. Karar hukuka aykırı olsa bile hep siyasi içeriğe bakılarak yorum yapılıyor.

Bence en başta Danıştay Başkanı Zerrin Güngör olmak üzere, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz da temel hukuk ilkelerinden hareketle bu karar karşısındaki tutumlarını açıklamalılar. Milliyetçi hukukçularımız da eğer gerçekten hukukçu kimliğine sahiplerse “Ben andımızın okullarda her sabah söylenmesini savunuyorum ama bu kararı da hukuka ve demokratik prensiplere aykırı buluyorum” diyebilmeliler. Türkiye’de yargı konusunda gerçek hukukçu lisanı egemen olmalı artık. Siyasi ve ideolojik dil değil.

İDEOLOJİK BAKMA HASTALIĞI

Mesela ben bir liberal-demokrat olarak hükümetin yeni bir devlet şirketi ya da KİT kurmasını hiçbir şekilde doğru bulmam. Yeni vergiler getirip iş hayatını boğmasının da yanlış olduğunu düşünürüm. Bu devletçi kararların Türkiye’ye büyük zarar vereceğine inanırım. Fakat diyelim bu konuda hükümet bir karar aldı, vergileri arttırdı ve yeni bir KİT kuruldu. Anayasa Mahkemesi ise “Serbest piyasa ekonomisine aykırı olduğu için bu KiT’in kurulması hakkındaki kanun iptal edilmiştir” diye “liberal” bir karar aldı. Bu karar da hukuksuzluk ve seçilmiş demokratik hükümete vesayet girişimi olur.

Hangi ideoloji adına olursa olsun hukuk kılıfında verilen her vesayetçi karar gayrimeşrudur. Demokratik usüllere ve işleyişe aykırıdır. Nitekim Brezilya’da sol hükümetlere karşı böyle anti-demokratik yargı kararları çıktı. Sözde “liberalizm” adına hukuksuzluktu bu. Eski Türkiye döneminde ise bizim Anayasa Mahkemesi “yerindelik denetimi” yaparak tüm özelleştirme kararlarını iptal ediyordu mesela. Bu da “devletçilik” adına hukuksuzluktu.

Genelde herkes, eğer seçilmiş hükümete vesayet eden yargısal kararlar kendi siyasi görüşüne uygun verilmişse alkışlıyor değilse karşı çıkıyor. Türkiye’de bu döngüyü kıramıyoruz maalesef...

Alçı'nın yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"AK Parti ile HDP Aynı Safa Düşmüş Gibi"

CNN Türk'ten Vodafone Türkiye'ye!

Mehmet Y. Yılmaz, Yazılarıyla T24'te
»  Kadın Dizisinde Büyük Kavuşma
»  "Acaba Mesleği Bıraksam mı"
»  Gazeteciyi İsyan Ettiren Tekzip
»  Fatih Portakal'dan 'Maskaralık' Tepkisi
»  Fuat Kozluklu'nu Zor yayını
»  Efsane Fotoğrafçı Yaşamını Yitirdi
»  Fatih Altaylı'yı Çıldırtan Olay
»  Haber Global'e 3 Yeni Transfer
»  Özkök'ü Ağlatan Mehmet Ali Birand Anısı
»  Murat Sabuncu T 24 ile Anlaştı
»  NTV'de 9 Kişinin Daha İşine Son Verildi
»  Can Dündar İçin Kırmızı Bülten Çıkarıldı
»  Yeni Akit Nurettin Veren'i Kovdu
»  Fatih Portakal Ameliyat Oldu,
»  Vahap Munyar'dan Sosyal Medya Uyarısı
»  Can Dündar Erdoğan'a Tazminat Ödeyecek
»   Sabah'ın Mutlu Günü!
»  Lösemi Hastası Eşi İçin Yardım İstedi!
»  Müge Anlı Acı Haberi Canlı Yayında vVrdi
»  TRT'de Üst Düzey Atama
»  Demirören Medya'da Düğmeye Basıldı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.