Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2886
EURO
37,4838
IMKB
9.068,000
ALTIN
2.911,240
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'DEP'E DOKUNANLAR, DOKUNULMAZLIK İÇİN NE DEDİ?
 DEP E DOKUNANLAR, DOKUNULMAZLIK İÇİN NE DEDİ?
 
DEP Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması sırasında İlgili Bakanlar'dan Esat Kıratlıoğlu, Bekir Sami Daçe ve Seyfi Oktay Konuştu.
 
15.11.2007 - 14:30

DEP Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması sırasında Devlet Bakanı olan Esat Kıratlıoğlu, verdikleri kararın bir fayda getirmediğini aksine daha büyük sıkıntılara yol açtığını söyledi.

MHP tarafından “devletin bütünlüğüne yönelik suçlarda, milletvekili dokunulmazlığının hemen kaldırılması” şeklindeki teklifi üzerine dokunulmazlık tartışması yeniden alevlendi. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde şimdiye kadar 40 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı. Aralarında Çetin Altan, DEP Milletvekilleri ve Hasan Mezarcı'nın da bulunduğu milletvekillerinin dokunulmazlıkları birçok nedenden dolayı kaldırılarak yargılama yapıldı.

Türkiye'nin en fazla tartışılan dokunulmazlık olayı ise DEP milletvekillerine yönelik olanı oldu. 1994 yılında 6 DEP'li ve 2 bağımsız milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı. Dönemin bakanları aldıkları kararı ve DTP'lilerin bugünkü durumlarını ANKA'ya değerlendirdiler.

-KIRATLIOĞLU: “FAYDA DEĞİL ZARAR GETİRDİ”

Eski Devlet Bakanı Esat Kıratlıoğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmasını son derece tehlikeli bulduğunu söyledi. Millet tarafından seçilerek Meclise gönderilen milletvekillerinin haklarındaki suçlamalar açıkça kanıtlanmadan dokunulmazlıklarının kaldırılmasını yanlış bulduğunu söyleyen Kıratlıoğlu, şöyle konuştu:
“Bir parlamento üyesinin bir partinin şu veya bu biçimde hissi durumla değerlendirilmesi yanlıştır. DTP'nin hareketlerini tasvip etmiyorum. DTP'nin açıkça PKK'ya cephe alması lazım gelir. Abdullah Öcalan'ın bir hain olması gerektiğini kabul etmesi lazım gelir. Bu tutumdan dolayı onları tasvip etmiyorum. Ama şu anda onların dokunulmazlıklarının kaldırılarak yeniden Türkiye'de bir kaos yaratmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Zamanında DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması bir fayda getirmedi. Aksine daha büyük bir sıkıntının doğmasına sebebiyet verdi”

-DAÇE: “GEÇMİŞTEN DERS ALMALARI LAZIM”

Dönemin Devlet Bakanlarından Bekir Sami Daçe ise MHP'nin teklifini olumlu bulduğunu söyledi. DTP milletvekillerinin mevcut tutumlarını sürdüğü sürece Türkiye'nin huzura kavuşmasının mümkün olmadığını kaydeden Daçe, “Evvela onların demokrasiye inanmaları lazım seçime inanmaları lazım. Silahın hiçbir şeyi çözmeyeceğini görmeleri lazım. Şimdiye kadar verdikleri emsaller bu istimakette değil” dedi.
DTP'lilerin şu anda içinde bulundukları durumun ne kendilerine ne de Türkiye'ye faydalı olacağını, hiçbir fayda getirmeyeceğini belirten Daçe şu değerlendirmeyi yaptı:
“Türkiye'yi bölmek, ayrı bir devletin parçası olmak istiyorlarsa Türkiye'nin buna razı olmayacağını ve bazı tedbirleri almasında haklı olacağını herkesin görmesi lazım. Zamanında DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması da bu mantık içinde oldu. Bölücü hareket hangi tedbirlerle tasfiye ediliyorsa o şekilde tasfiyesi yoluna gidilecektir. Yani aklını başına alması gerekenler vardır, geçmişten tecrübe alması gerekenler vardır. Konuyu tamamen bağımsız yargının takdirine ve soruşturmasına bırakmak bu şekilde de Türkiye'nin koruma görevini yargının kendisine düşen ölçüde yapmasını sağlamak gerekir.”

-OKTAY: “DOKUNULMAZLIK BİR AYRICALIK DEĞİLDİR”

Dönemin Adalet Bakanı Seyfi Oktay ise DTP ve dokunulmazlıkları kaldırılan DEP milletvekillerinin durumuna ilişkin bir değerlendirme yapmayarak, tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi milletvekillerinin dokunulmazlık gibi bir ayrıcalıklarının olmaması gerektiğini ifade etti. Oktay, “Normal işleyen bir demokratik hukuk devletinde böyle ayrıcalıklara izin yok. Hukuk egemense herkesin hukuk karşısında aynı pozisyonda olması gerekiyor” dedi.

(ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DTP, TBMM'DE GENEL AF İSTEDİ

35 BİN TAKSİ ŞOFÖRÜ'NE SINAV ŞARTI

"ASKERLİĞİNİ YAPMAYAN BAKAN VAR MI?"
»  SİNİRLENEN KOCA DEHŞET SAÇTI
»  EVDE KAMUSAL ALAN YOK
»  PKK'YA TALİMAT GÖNDEREN ÖCALAN'A HÜCRE CEZASI
»  DEMİRKAZIK, ÖCALAN'IN AVUKATI İLE AŞK YAŞIYOR
»  "FETULLAH GÜLEN HOCA ÇOK HASTA"
»  İLK HIZLI TRENİMİZ RAYLARDA
»  ŞEYTANA PABUCUNU TERS GİYDİREN UNAKITANLAR
»  GÜRCÜ LİDER BÜYÜK SIRRI TV'DE HALKA AÇIKLADI
»  AKP'Yİ KARIŞTIRAN SKANDAL
»  EVDE ERKEN KANSER TEŞHİSİ YAPAN CİHAZ GELİŞTİRİLİYOR
»  12 ŞEHİDİN KANINDA BARZANİ PARMAĞI VAR
»  ''TERÖRİST BAŞI İKİ KEZ DIŞARIYA TALİMAT VERDİ''
»  PENTAGON:''SINIR ÖTESİ OPERASYON OLMADI''
»  BAŞBAKAN'DAN 5 ÖNEMLİ MESAJ
»  KİRACI VE EV SAHİPLERİNİN BEKLEDİĞİ YASA ÇIKTI
»  TERÖR KAMPINDA HAMİLE KALDI, İSTANBUL'DA TESLİM OLDU
»  BÜROKRAT ATAMALRI SON SÜRAT SÜRÜYOR
»  DP'DE KONGRE İPTALİNE ADAY TEPKİSİ
»  KÜRTLER’İN YÜZDE KAÇI PKK’YI DESTEKLİYOR?
»  KRAL ABDULLAH'A VERİLEN MADALYA MAHKEMELİK OLDU
»  BABACAN AÇIKLADI:" ABD İLE İSTİHBARAT PAYLAŞIMI BAŞLADI"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.