Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1418
EURO
38,1180
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.871,460
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"DİYARBAKIR'DA AYAKLANMA PROVASI YAŞANDI"
 DİYARBAKIR DA AYAKLANMA PROVASI YAŞANDI
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır gezisi sırasında yaşanan olayları, “ayaklanma provası” olarak değerlendirdi ve Başbakan’a yüklendi.
 
22.10.2008 - 04:25
Baykal, “Ülkenin Başbakanı bir kente gidiyor. Sokaklar bomboş, çöpler yığılmış, bütün esnaf kepenk kapatmış, bir tek dükkan açık değil, otomobil lastikleri köşe başlarında yanıyor. Sadece çocuklar ve polisler var” dedi. Söz konusu manzaranın “rastlantı ve duygusal tepki” olmadığına vurgu yapan Baykal, “Dün yaşadığımız olay sıradan bir olay değildir. Dün yaşadığımız olay, Türkiye’de bir ayaklanma provasıdır” diye konuştu.

Baykal, partisinin TBMM Grup toplantısında konuştu ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son yaşanan olaylarla Türkiye’nin terör sorunu karşısında yeni bir noktaya geldiğini belirten Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır gezisi sırasında yaşanan olayları değerlendirdi. Terörün önemini ölçerken şehit sayılarının ölçü olamayacağını ifade eden Baykal, “Şehit sayıları artıyor. Daha geçen hafta çok ciddi bir kayıp verdik. Olay bunun ötesinde. Olayın bunun ötesinde olduğu hemen ortaya çıkmayabilir. Bazen ortaya çıkabilir. Belli anlarda hangi noktalarda olduğumuzu göremeyiz” dedi.

-AYAKLANMA PROVASI-

Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti sırasında yaşanan olaylara dikkat çeken Baykal, “Ortaya çıkan manzara çok acı bir manzaradır. Ülke ne hale gelmiştir. Ülkenin Başbakanı bir kente gidiyor. Sokaklar bomboş, çöpler yığılmış, bütün esnaf kepenk kapatmış, bir tek dükkan açık değil, otomobil lastikleri köşe başlarında yanıyor. Sadece çocuklar ve polisler var” diye konuştu. Söz konusu manzaranın “rastlantı ve duygusal tepki” olmadığına vurgu yapan Baykal, “Bu, bir süreden beri giderek gelişen bir birikimin, giderek yaygınlaşan bir örgütlenmenin, giderek etkinleşen bir terör yapılanmasının uygun gördüğü anda karar alarak, ortaya koyduğu manzaradır. Dün yaşadığımız olay sıradan bir olay değildir. Dün yaşadığımız olay, Türkiye’de bir ayaklanma provasıdır. Bir kalkışma yaşanmıştır” dedi.

Baykal, şunları söyledi:

“Bu yapılabilir hale gelmiş, demek bunun gerçekleştirilebilmesi uzun bir süreden beri gerçekleşen bir takım oluşumların sonucunda mümkün hale gelmiş. Başbakan Diyarbakır’da, ‘Bütün esnaf kepenk kapatmış, dükkanlar kapalı. Niçin kapalı? Çünkü tehdit var’ diyor. Doğrudur da, bir ciddi devlette, devletin hukukunun kurallarının tam karşısında devletin dışında bir tehdit uygulama şansına sahip bir birikim sen iş başındayken nasıl ortaya çıkmış? Halkı, esnafı, orada yaşayan insanları tehdit edebilecek bir güç sen iktidarken nasıl ortaya çıkmış. Sen buna nasıl göz yumuyorsun?”

Olayların bu noktaya gelmesini iktidarın terör sorununu kavrayamamasına bağlayan CHP Lideri Baykal, Başbakan Erdoğan’a yüklendi. Baykal, “Terör çok uzun bir süreden beri bu iktidarın kolu kanadı altında, gelişmiştir, serpilmiştir, örgütlenmiştir, örgütlenmiştir, köklenmiştir ve çok ciddi bir meydan okuma noktasına, hayatın akışını askıya alma noktasına gelebilmiştir. Sorgulanması gereken budur. Başbakanlık, iktidar noktası ‘tehdit yapıyorlar’ diye şikayet etme noktası değildir. O tehdidi etkisiz kılacak bir kararlılığı sergileme noktasıdır” diye konuştu.

-KORDİNASYON MERKEZİ ELEŞTİRİSİ-

Son Aktütün saldırısının ardından üst üste toplantılar yapıldığını hatırlatan Baykal, “Nasıl bir terör teşhisi ortaya çıkıyor, hangi terör politikaları ortaya konulacak, bunu bekliyoruz” dedi. Terörle mücadelenin koordinasyonu için İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir yapılanma oluşturulmasını eleştiren Baykal, “Terörle mücadele İçişleri Bakanlığı’nı aşmış. Sen silahlı kuvvetleri, kolorduları kullanıyorsun. İçişleri Bakanlığı bünyesinde terörle mücadele için koordinasyon merkezi oluşturulacak. Terörle mücadelenin koordinasyona, eş güdüme ihtiyacı olduğu çok açıktır. Ama bu eşgüdümün İçişleri Bakanlığı düzeyinde yapılabileceğini zannetmek, bu konuyu hiç kavramamak anlamına gelir” dedi.

-"AKIL İÇİN IRAK’A GİTMENE GEREK YOK"-

Irak Genelkurmay Başkanı General Zibari’nin Irak sınırının değişebileceği açıklamasına dikkat çeken Baykal, şöyle dedi:
“Biz önerilerimizi Başbakanın dikkatine sunabilmek için Kuzey Irak, Zebari, Barzani üzerinden mi yapmak durumundayız? Çünkü, Dışişleri Bakanımız Zibari’nin bu önerisine cevaben, ‘Öneriyi siyasetçiler yapsın’ diyor. ‘Bu ne biçim öneri ilgilenmeyiz’ demiyor. ‘Öneriyi siyasetçiler yapsın’ diyor. Öneriyi dikkate alıyor ama bunu yetkili siyasetçiler yapsın diyor. Bunu Iraklı yetkili siyasetçiler yapıyor dinliyorsun da, Türkiye’deki siyasetçiler yapınca niye dinlemiyorsun. Senin akıl için Irak’a gitmene gerek yok. Bu memleketin evlatlarını bir dinleyiver. Bu memleketin kendi gerçeklerini bir dinleyiver.”

-"1 MAYIS ELEŞTİRİSİ, “VİCDANIM SIZLADI"-

Baykal, dün Diyarbakır’da yaşanan olayları, 1 Mayıs’ta İstanbul’da yaşanan olayları örnek vererek eleştirdi. Baykal, özetle şunları söyledi:

“Sendikalar 1 Mayısı kutlamak için İstanbul’da demokratik bir girişim planladılar. Başbakanı ziyaret ettiler. İkna etmeye çalıştılar, yetkilileri ikna etmeye çalıştılar. Resmi dilekçeler verdiler. Bir tek şey istiyorlardı. Taksim’de İstanbul’da bütün önlemleri almayı da taahhüt ederek 1 Mayıs’ın kutlanmasına izin verilmesi, bu konuda devletin güvenlik güçleriyle işbirliği yaparak Türkiye’nin 1 Mayıs’ı bir kabus olmaktan çıkarmasını sağlamasını istediler. Peki dün ne oldu Diyarbakır’da? O tablo karşısında güvenlik güçleri ne haldeydi. Siz polisinizi güvenlik güçlerinizi bu olaylar karşısında o perişan manzarada görürken, vicdanınız sızlamıyor mu? Benim sızlıyor. 1 Mayıs’ta meşru kutlama yapmak isteyenleri, binalarına, odalarına kadar takip edeceksiniz, göz yaşartıcı bombalar atacaksınız, yolda yakaladığınız, kızları, kadınları yerlere yatırıp sırtına tekmeyle tokatla vuracaksanız, devletin otoritesini sağlıyoruz diyeceksiniz.

Devletin otoritesini Diyarbakır’da niye sağlayamıyorsun? 1 Mayıs’ta İstanbul’da meşru sivil toplumsal kuruluşların demokratik talepleri karşısında acımasızca her türlü zorbalığı yapacaksın, sonra Diyarbakır’da kedi gibi olacaksın.” Baykal’ın, bu değerlendirmeleri, grup toplantısına katılan partililer ve vatandaşlar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"BAŞBAKAN, TAZMİNATI CEBİNDEN ÖDESİN"

'BÜYÜK DAVA'YA KÜÇÜK SALON' İNCELEMESİ!

BAHÇELİ'DEN ERDOĞAN'A PKK SUÇLAMASI
»  DSP'NİN DERDİ, KARAYALÇIN'IN CHP'DEN ADAY OLMASI
»  "DEVLET DİYARBAKIR'DA KEDİ GİBİ"
»  DTP'DEN ŞOK EDEN AÇIKLAMA
»  BARZANİ: "DİYALOG,PKK İLE SINIRLANDIRILMAMALI"
»  TBMM'YE ZİYARETÇİ YASAĞI
»  28 ÜNİVERSİTEYE TABELA BÜTÇESİ
»  CEYHAN MUMCU, ERGENEKONCULARIN AVUKATI OLDU
»  BAŞBAKAN, ŞİİRLERİ KARIŞTIRDI
»  CHP'NİN SARIGÜL'E KARŞI KOZU BERHAN ŞİMŞEK
»  ESKİ ÖZEL TİM'CİDEN ŞOK İTİRAFLAR
»  BMGK GEÇİCİ ÜYELİĞİ'NİN BİZE FATURASI NE?
»  ŞULE PERİNÇEK ÇOK SERT KONUŞTU
»  "ERGENEKON ÇOCUĞU SAKAT DOĞDU"
»  "GÜL, ERİVAN'A GİTTİ DE NE OLDU?"
»  CHP'DEN GÜLER'E KÖMÜR YARDIMI SORULDU
»  AKP, İÇİN GEREKÇELİ KARAR TAMAMLANDI
»  "O BİR ÇİFT KADIN GÖĞSÜNE VATANINI SATAR"
»  DTP'Lİ NURETTİN DEMİRTAŞ'A 1 YIL 3 AY HAPİS
»  AKP İLE ORDU'NUN ARASI AÇILABİLİR!
»  İRAN İKİ CASUS GÜVERCİN YAKALADIĞINI AÇIKLADI
»  MOSSAD BAŞKANINA SUİKAST
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.