Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"EVET, BU BİR SOYKIRIMDIR AMA..."!
 EVET, BU BİR SOYKIRIMDIR AMA... !
 
Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Sırbistan'ın 1990'larda yaşanan Bosna Savaşı sırasında 200 bin kişinin ölümünden sorumlu olduğuna karar verdi. Ancak, Uluslararası Adalet Divanı, Sırbistan'ın Bosna'daki soykırımdan hukuki olarak doğrudan sorumlu ve suç ortağı olmadığına karar verdi.
 
26.2.2007 - 13:20

Uluslararası Adalet Divanı, 1995'deki Srebrenitza katliamını soykırım olarak nitelendirdi. Mahkeme, Sırbistan aleyhine açılan soykırım davasının karar duruşmasında Srebrenitza'da 1995'de Boşnaklara yönelik yapılan katliamın, soykırım tanımının şartlarını karşıladığını bildirdi. BM'nin en yüksek mahkemesinin Başyargıcı Rosalyn Higgins, “mahkemenin, Srebrenitza'da yapılanların, Soykırım Sözleşmesi (1948) uyarınca soykırıma girdiği sonucuna vardığını” kaydeti

Ancak, Uluslararası Adalet Divanı, Sırbistan'ın Bosna'daki soykırımdan hukuki olarak doğrudan sorumlu ve suç ortağı olmadığına da karar verdi.

Bosna, Sırbistan'ı bölgedeki Müslüman ve Hırvatların etnik temizliğe tabi tutulması için planlar yapmakla suçlamıştı. Yaşanan olayların Nazilerin İkinci Dünya Savaşı'nda yaptıklarına benzer şekilde, soykırıma yol açtığını öne sürülüyordu.  Sırbistan bu suçlamaları reddederek, olayların bir iç savaş sonucu meydana geldiğini savundu.  Ancak bu savunma Adalet Divanı için yeterli olmadı.Bu dava mahkemenin 62 yıllık tarihinde, bir ordunun ya da hükümet yetkililerinin değil, bütünüyle bir ülkenin soykırımla itham edildiği yani iki devletin karşı karşıya geldiği ilk vaka. Dolayısıyla Sırp halkının tümü olaylardan sorumlu bulundu. Belgrad hükümeti, Sırp halkının soykırım suçu işleme eğiliminde olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmadığını belirtiyordu. Şimdi mahkemenin karmaşık ve ayrıntılı kararının ayrıntılarının açıklanması bekleniyor. Sadece kararın okunmasının bile iki saat kadar süreceği tahmin ediliyor.
Lahey’deki Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi, Bosna’da işlenen suçun soykırım olduğuna karar vermişti. Eski Sırp Lideri Slobodan Miloseviç de bu suçtan yargılanırken ölmüştü.
14 YILLIK DAVA

Geçen yıl görülmeye başlanan dava, aslında 14 yıl öncesine dayanıyor. Bosna, savaşın başında Yugoslavya Federasyonu aleyhinde başvuruda bulunmuş ve bölgedeki şiddetin sona ermesi yolunda bir karar çıkartmaya çalışmıştı. Mahkeme davayı ele alıp almamayı değerlendirirken bir ara kararla, Bosna'da soykırımın önlenmesini talep etmiş ancak çatışmalar sürmüştü. Bosna başvurusunu, 2003 yılında yenilemiş, dava geçen yıl Şubat'ta yargıçlar önüne gelmişti. Sırbistan-Karadağ'ı, Cenevre Sözleşmelerini ihlâl ederek etnik temizlik yapmak ve vatandaşlarını ortadan kaldırmakla suçlayan Bosna, özellikle 1995 yılındaki Srebrenitsa Katliamı'nı öne çıkarıyordu.

BOSNA ZORU BAŞARDI VE NİYETİ KANITLADI

Bosna'yı temsil eden avukatlar bir "niyet"i kanıtlamak durumunda olduğundan, dava hukuken güç bulunuyordu. Bu dava, bölgede Yugoslavya'nın parçalanması sürecinde yaşananlara dair mahkemenin önüne gelen ilk dosya değil. Bundan iki yıl önce Uluslararası Adalet Divanı, Sırbistan-Karadağ'ın, NATO'ya üye sekiz ülke aleyhine yaptığı 'soykırım' suçlamasını reddetmişti. Karara gerekçe olarak söz konusu olaylar sırasında ülkenin Birleşmiş Milletler'in üyesi olmaması gösterildi. Dolayısıyla Sırbistan da şimdi Yugoslavya yönetiminin kararlarından sorumlu tutulamayacağını savunabilir.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İRAN'A DOMATES KOMPLOSU

TALABANİ HASTANELİK OLDU

'ABD, İRAN'A HAVA SALDIRISI PLANLARI ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR"
»  GÖSTERİ UÇUŞU FACİAYLA SON BULDU (VİDEO)
»  BARZANİ: PETROL KONUSUNDA ANLAŞTIK
»  BUSH'DAN SONRA DÜYA'NIN EN BÜYÜK YALANCISI DIŞİŞLERİ BAKANI RİCE
»  DÜNYA'NIN EN DANDİK HAVAYOLU ŞİRKETİ BU
»  İNSANLARI ÇIPLAK GÖSTEREN CİHAZLAR DEVREYE GİRDİ
»  RUS KİZLARI SAHİLDE GÜNEŞLENİRKEN VURDULAR
»  KORSANLAR BM GEMİSİNİ ELE GEÇİRDİ
»  CİA PKK'NIN İRAN KOLU PEJAK'I FİNANSE EDİYOR
»  TÜRKLERİ 1 SAAT 45 DAKİKA'DA TEMİZLERİZ
»  PEJAK: HELİKOPTERİ DÜŞÜRDÜK
»  BAĞDAT'TA KANLI GÜN 50 ÖLÜ
»  İRAN UZAYA FÜZE YOLLADIĞINI AÇIKLADI
»  UZAYDA ASTRONOT AKLINI YİTİRİRSE NE YAPILIR?
»  KENDİ PARAMIZLA PKK REKLAMI
»  SELANİK YAKINLARINDA 4.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
»  DARVİNCİLER KENDİLERİNE YENİ ÇIKIŞ YOLU BULDU
»  İSRAİL İRAN'A SALDIRI EMRİ BEKLİYOR
»  DANİMARKA'DAN YENİ PROVAKASYON
»  FRANSA'DAKİ PKK OPERASYONU FİYASKO ÇIKTI
»  AVUKATI, SADDAM'IN BÜTÜN SIRLARINI ANLATACAK
»  ÇİN'İN ASKERİ GÜCÜ ABD'Yİ KORKUTYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.