Bir süredir kalp rahatsızlığı bulunan Geray, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Kalp Merkezi'nde vefat etti.
Rahatsızlandığı döneme kadar haftanın belli günlerinde ders vermek için kaldığı huzurevinden üniversiteye giden Giray, öğrencilere yararlı olduğuna inandığı sürece derse girmeye devam edeceğini belirtmiş, kendisi gibi yaş almış insanlara, dünyayla ilişkilerini kesmemelerini tavsiye etmişti.
Geray, "Bazıları emeklilik dönemini, ölümü beklercesine geçiriyorlar. Bu yanlış gibi geliyor. Hepimizin geldiği, gideceği yer belli. Günlerini anlarında yaşasınlar." tavsiyesinde bulunmuştu.
Geray, öğrenci hareketlerinin en yoğun olduğu dönemleri de içeren 1977-1982’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde dekanlık görevinde bulunmuştu. Geray’ın bu dönemde, öğrenciler arasında uzlaşıyı sağlamak için yaptıkları, daha sonra ‘Efsane Dekan’ isimli kitaba da konu oldu.
PROF. GERAY’IN ESERLERİ
Şehir Plânlamasının Başlıca Tatbik Vasıtaları (1960), Belediye Başkanları Hakkında Bir İnceleme (R. Keleş ile, 1962), Toplum Kalkınması Deneme Çalışmaları / Bünyan Örneği (1967), Küçük Belediyelerin Sorunları (Ruşen Keleş ile birlikte, 1969), Halk Eğitimine Giriş (1970),Türkiye’de Kentleşme (Ö. Şenyapılı, C. Talas, M. Kıray, R. Keleş, M. Çapar ile birlikte, 1971), Kent Toprakları (M. Kıray, İ. Tekeli, A. Sönmez, Y. Ular, K. İlâl, Y. İnkaya ile birlikte, 1973), Şehircilik: Sorunlar, Uygulama ve Politika (F. Yavuz ve R. Keleş ile birlikte, 1978), Kooperatifçilik Temel Bilgileri (der. 1985), Belediyecilik Eğitimi (C. Hamamcı ile birlikte, 1994), Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri Araştırması (R. Keleş, C. Hamamcı ve öbürleriyle birlikte, 1994), Kent Topraklarının Kamuya Kazandırılması (R. Keleş, C. Hamamcı, C. Emre ve A. Mengi ile birlikte, 1999), Belediye Kurulmasında Uyulacak Ölçütler ve Yöntem (2000)