Esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı, Erdem'in, 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek' ve 'gizliliğin ihlali' suçlarından 19 yıla kadar hapsini istedi.İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 11 sanıklı davada Eren Erdem, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı. Duruşmada, biri tutuklu 4 sanık daha hazır bulundu. Aralarında oyuncu Levent Üzümcü ile yazar İhsan Eliaçık’ın da bulunduğu 6 kişi “tanık” olarak dinlendi.
LEVENT ÜZÜMCÜ: EREN ERDEM’İN TALEBİYLE GAZETEDE YAZMAYA BAŞLADIM
Levent Üzümcü, Karşı Gazetesi’nin kurulma aşamasında davanın sanıklarından Eren Erdem’in kendisini aradığını ve görüşmek istediğini anlatarak şunları söyledi; “Gazetede köşe yazarlığı yapıp yapamayacağımı sordu. ‘Tamam’ dedim. Gazetenin varlığından bitimine kadar yazdım. Haftada 3 gün gazetede yazdım. Bu gazetede yazdıklarımı da ‘Boyun Eğme’ isimli kitabımda topladım. Ben tiyatro oyuncusuyum. Sanat, sanata uygulanan sansür, küresel ısınma, insan, doğayla barışık insan üzerine yazılar yazdım. Gazetede yazdığım süre boyunca yazılarıma müdahale edilmedi”
ÜZÜMCÜ: İNTERNETE GİRDİM, FETÖ İLE FOTOĞRAFINI GÖRMEDİM
Daha sonra Eren Erdem, Üzümcü’ye, ‘FETÖ’yü desteklediğime şahit oldun mu?’ diye sordu. Üzümcü, “İnternete girdim senin FETÖ ile fotoğrafın yoktu” cevabını verdi. Gazetede her türlü siyasi görüşten insan olduğunu ifade eden Üzümcü, gazetenin maddi yetersizlikler nedeniyle kapandığını belirterek, ‘Eren Erdem, evine haram lokma sokmayan onurlu bir insandır’ diye konuştu.
ELİAÇIK: AĞAOĞLU’NUN REKLAMINI GÖRÜNCE GAZETEDE YAZMAYI BIRAKTIM
Tanık olarak dinlenen yazar İhsan Eliaçık da, Eren Erdem ve Turan Ababey’in teklifte bulunması üzerine gazetede haftada bir gün yazdığını anlattı. Eliaçık; “Benim gazetede 4 tane yazım çıktı. Yazılarıma müdahale edilmedi. Ali Ağaoğlu’nun inşaat reklamını görünce ben de ‘Bu gazetede yazmam’ dedim ve bıraktım. Kendileriyle de bir daha görüşmem olmadı” dedi. Eliaçık, Eren Erdem’in FETÖ ile ilişkisi olmadığını sözlerine ekledi.
ESASA İLİŞKİN MÜTALAA AÇIKLANDI: EREN ERDEM’İN 19 YILA KADAR HAPSİ TALEP EDİLDİ
Tanıkların dinlenmesinin ardından duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanıklar Değer Özergün, Ufuk Emin Köroğlu, Mehmet Aydoğmuş, Murat Kazancı ve Emrah Direk’in firari olmaları nedeniyle dosyalarının ayrılması talep edildi. Eren Erdem’in “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü içindeki yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” ve gizli tanığı deşifre etmek suretiyle “Gizliliğin ihlali” suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapsi talep edildi. Savcı, ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek” suçundan ise, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Erdem’in beraatini istedi. Sanıklar Emre Erciş ve Onur Kala’nın farklı suçlardan değişik oranlarda hapis cezalarına çarptırılmaları istendi. Turan Ababey, Mehmet Bozkurt ve Kutlu Esendemir’in ise ‘örgüte üye olmamakla birlikte bilerek isteyerek yardım etme’ suçundan ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesi talep edildi.
EREN ERDEM: KİMSE ‘ŞUNU YAPTI’ DİYEMEMİŞTİR
Mütalaanın ardından söz alan Eren Erdem, “İki celsede de mahkeme dosyasına terör örgütüne yardım ettiğime dair kanıt olmadığı ortadadır. Deliller tamamlanmıştır. Eylem yoktur. İddia vardır. Kanıt, belge yoktur. Kimse, ‘Şunu yaptı’ diyememiştir. Özgürlüğümü talep ediyorum. 7 aydır tutukluyum. Tutuksuz olarak esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak istiyorum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
EREN ERDEM’İN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ
Mahkeme heyeti; delil durumu, yargılamanın geldiği aşama, tutuklulukta geçirdiği süre, sanık tarafından karartılacak delilin bulunmaması gerekçeleriyle Eren Erdem’in tahliyesine karar verdi. Yurtdışına çıkış yasağı ve haftada iki gün polis karakoluna imza atma kararı veren mahkeme heyeti, sanık Onur Kala’nın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Duruşma 1 Mart’a ertelendi.