Ekşi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, teklifin, gelişmiş ülkelerde giderek yayılan anlayışa ve uygulamaya paralel olarak, ''hakaret'' eylemiyle ilgili yaptırımın Ceza Yasası'ndan çıkarılmasını amaçladığını ifade etti.
''Hakaret'' eylemini suç saymanın ve faile hapis cezası vermenin önleyici bir etki yaratmadığından yakınan Ekşi, şöyle devam etti:
''Oysa hakareti 'özel hukuk' alanına taşımak ve mağdura yüklü bir tazminat ödenmesi yoluyla yaptırıma bağlamak çok daha etkili ve çok daha caydırıcıdır. Ancak önerinin, hakaret eylemini sadece gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri (dernekler, vakıflar, şirketler) yönünden suç olmaktan çıkardığını belirtmeliyim.
Ülkemizin ve ulusal kültürümüzün göz göre göre sahipsiz bırakamayacağı değerler ve devletimizin, ulusumuzun varlığı yönünden önemsediğimiz kurumlar var. Önerimin ikinci ayağı bu kurumlara örneğin, TBMM'ye, Cumhurbaşkanı'na, hükümete, TSK'ya, yargıya, Türk bayrağına, dini değerlere hakareti suç saymaya devam ediyor. Öneri, yasada halen mevcut hapis cezasını aynen korurken, bu yaptırıma alternatif olarak para cezasını da getiriyor.''
Oktay Ekşi, bir gazetecinin, partisinin yapılması planlanan tüzük kurultayından beklentilerine ilişkin sorusunu, ''Anti-demokratik hükümlerin temizlenmesini, parti içi demokrasiyi yerleştirici nitelikte değişiklikler bekliyorum. Makul bir kotayı genel merkeze bırakmak yoluyla her yerde adayların ön seçimle belirlenmesi gerekiyor ama bunun, 'al gülüm, ver gülüm' şeklinde olmaması gerekiyor'' şeklinde yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ''Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu''nu onayladığının anımsatılması üzerine Ekşi, ''Partimizin yetkili ağızları, onaylanırsa yasayı Anayasa Mahkemesine götüreceklerini belirtmişlerdi. Bunun için gereken 110 imzanın kolayca toplanacağını düşünüyorum'' dedi
Kaynak : http://www.gazeteport.com.tr/haber/75770/quothakarete_hapis_kalksinquot_teklifi#ixzz1kbZdFDCI