Başbakanlık Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), haber için Anadolu Ajansı'na (AA) diğer ajanslara oranla 2 bin 300 kata varan tutarda fazla ödeme yapıyor. Bu durum diğer haber ajanslarının tepkisini çekiyor. BYEGM'in 2012'de hazırladığı 2012-2016 yılına ait stratejik planda AA, Cihan Haber Ajansı, ANKA Haber Ajansı ve Doğan Haber Ajansı'na haber başına yapılan ödemeler ayrıntılı olarak yer alıyordu. ANKA Haber Ajansı Genel Müdürü Veli Özdemir, söz konusu rakamların 2012'den daha eski yıllara ait olduğunu, 2008 yılında hükümetin hoşuna gitmeyen bir haber yüzünden Basın Enformasyon'un kendileriyle olan abonelik sözleşmesini iptal ettiğini söyledi. Veli Özdemir, o günden bu yana haber karşılığı devletten tek kuruş ücret almadıklarını açıkladı.
Zaman'a açıklamalarda bulunan ANKA Ajansı Genel Müdürü Veli Özdemir, Anadolu Ajansı'na devlet bütçesinden bol keseden para dağıtılmak suretiyle, rekabet şansı elinden alınan özel ajansların yok olmaya mahkum edildiğini söyledi. “BBC ve Reuters bile haber başına bu kadar yüksek ücret alamaz.” diyen Özdemir, Turgut Özal'ın başbakan olduğu döneminde Basın Enformasyon'un haber alımı için her ajansı ihaleye çağırdığını; Anadolu Ajansı ile 10 milyon liralık sözleşme imzaladığında da özel ajanslarla 4 milyon liralık sözleşme yapıldığını hatırlattı. Veli Özdemir, “Ama şimdi Basın Enformasyon kafasına göre fiyat veriyor, isterse de vermiyor. O kadar yatırımı olan özel ajanslar yok sayılıyor. Yerel gazete kurup basın ilan reklamı almak isteyenlerden AA'ya abone olması isteniyor. AA'da haberleri kendisine göre filtre ediyor. Halkın çeşitli kaynaklardan özgür haber alma hakkı engelleniyor.” dedi.
Tek parti döneminden kalma AA'ya yapılan ayrıcalıklar sebebiyle küçük haber ajanslarının tek tek batmaya başladığını, köklü bir kurum olan ANKA'nın ise zor ayakta durduğunu belirten Özdemir, “Devlet elini ajans haberciliğinden çekip rekabet koşullarını herkesin kendi gücüne göre kullanmasını sağlamalı. Birine 300 milyon lira, birine 55 bin lira vererek birini kalkındırıp diğerini yok etmemeli.” dedi.
Yedinci 5 yıllık Kalkınma Planı kapsamında oluşturulan Kitle İletişim Komisyonu'nda ve başkan yardımcılığı yaptığı TOBB Medya İletişim Meclis'inde, devletin ajanslar arasında rekabette ayrımcılık yapmaması üzerine ısrarlı konuşmalar yaptığını belirten Özdemir şunları söyledi: “O toplantılarda ajansların eşit şartlarda yarışmadığına dikkat çektim. Anadolu Ajansı'ndan KDV alınmıyor. Ama bizden yüzde 18 alıyorlar. Biz bilgi satıyoruz. Ben gazetelere haberi yüzde 18 KDV'yle satıyorum. Gazetelerden de yüzde 8 KDV alınıyor. Devletin ajanslar arasında eşit davranması şart.”
Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü gibi kurumların tek parti rejimine göre oluşturulmuş kurumlar olduğunu belirten Özdemir, bunların fonksiyonunu yitirdiğini düşünüyor. Gazetecilere basın kartlarını halen BYEGM'in verdiğini, bunun çok yanlış olduğunu belirten Özdemir, “Ben basın kartımı gidip BYEGM'den almak istemiyorum. Bağımsız heyetler oluşturabiliriz İngiltere'de olduğu gibi. Ben devletten para alıp habercilik yapmak istemiyorum. Çünkü bu durum devletin sana habercilik konusunda müdahalesini de getiriyor. Nitekim getirdi de. Ben bir haber yazdım cezalandırmak için kesti aboneliğini.” dedi.
Zaman, Sayıştay'ın yeni açıkladığı BYEGM 2014 denetim raporunda kurumun bütçesinden Anadolu Ajansı'na aktarılan kaynakla ilgili ayrıntıları gündeme getirmişti. Anadolu Ajansı haberlerini Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne diğer ajanslardan 2 bin 300 kat daha pahalı satıyor. Basın Enformasyon haber başına AA'ya 306,12 lira öderken Cihan Haber Ajansı'na haber başına 0,13 lira ödüyor. İHA'ya haber başına 0,26 lira ödenirken, ANKA'ya 1,57 lira ödenmiş. Basın Enformasyon 2012 ve önceki yılların ortalamalarına göre 245 bin haber satın aldığı AA'ya toplam 75 milyon lira ödeme yaparken, 270 bin haber satın aldığı İHA'ya 70 bin lira, 220 bin haber satın aldığı Cihan'a ise sadece 28 bin lira ödemiş.
ZAMAN