Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,2143
EURO
44,0831
IMKB
9.317,000
ALTIN
4.154,240
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"KADIN PİLOTLAR UÇAĞI YAVAŞ SÜRÜYOR KARDEŞİM"
 KADIN PİLOTLAR UÇAĞI YAVAŞ SÜRÜYOR KARDEŞİM
 
THY'da kadın pilot sayısı 7'ye ulaştı ama yolcular duruma alışmış değil. Anonsta kadın sesi duyunca telaşlanıp, "pilot kadın bunlar yavaş sürüyor kardeşim" diyenler var.
 
5.6.2006 - 21:42
Türk Hava Yolları'nda kadın pilot sayısı hızla artıyor. Yakın zaman önce ünlü modacı Cemil İpekçi ile çalışan ve hostes kıyafetlerinden uçaklardaki lale motiflerine kadar yeni bir imaj edinen THY'nin övündüğü konulardan biri de kadın pilotların daha çok görülmesi. Bugün bu sayı yediye ulaşmış durumda.

Yılların deneyimli kaptan pilotlarıyla birlikte gökyüzünde uçan kadınlardan Ferihan Işık, Anadolu Üniversitesi Pilotaj Bölümü'nden mezun. Kısa bir süre Pegasus Havayolları'nda görev yapan Işık, "Bu işi yapmak benim çocukluk hayalimdi" diyor. 27 yaşındaki Işık 2004 yılından beri pilotluk yapıyor, şu anda da Boeing 737-400 ve 737-800 tipi uçaklarda ikinci pilot olarak görev yapıyor. Uçağa binmekle arabaya binmek arasında bir fark görmüyor: "Korkuyor olsam zaten buralara kadar gelemezdim. Kokpite girdiğiniz anda sadece yaptığınız işe konsantre oluyorsunuz. Başka bir şey düşünmeye vakit olmuyor."

Yolcuların tepkisi
Işık görevde kendisine yardımcı olduğuna inandığı bir uğura da sahip: "Benim beyaz altın üzerine zümrüt bir yüzüğüm var. Nazar diye onu takıyorum." Ona göre bu meslek hem kadınlar hem de erkekler açısından zor; cinsiyete göre fark eden bir durum yok, herkesin fedakarlık yapması gerekiyor. "Özel hayatınız yok, gece gündüz uçuyorsunuz. Fakat güzel yanları ile yorucu yanları birbirini dengeliyor."

Işık hâlâ yolcuların kadın pilot fikrine alışamadıklarını anlatıyor: "Kalkış sırasında veya havada anons yaptığımda kadın sesi duyan yolcular genelde şaşırıyor. Ekip bile bazen 'Eyvah, kim anons ediyor?' diye toparlanıyormuş. Kadın pilot olduğunu biliyor ama alışkanlık gereği, kulaklarında hep erkek sesi olduğu için bir an şaşırıyorlar."

"Trafik daha korkutucu"
Ferihan Işık ile aynı okuldan mezun olan ve 1,5 senedir THY'de ikinci pilot olarak görev yapan Deniz Ülke (29) ise ortaokul yıllarında merak saldığı pilotluğu bütün kadınlara tavsiye ediyor. "Çok güzel bir meslek. Sanıldığı kadar yorucu ve yapılamayacak bir iş de değil üstelik. Yalnız uçmaya heveslenen bayanlara tavsiyem, bu işi mutlaka okulunda öğrenmeleri. Herkesin yapabileceği bir iş ama eğer seviyorlarsa gerekli eğitimi alıp gerekli yerlerde gerekli dersleri görüp bu işe adım atmayı ondan sonra düşünmeliler" diyor. Avantajları arasında da birçok ülke geziyor olmayı, çok yer görmeyi, gökyüzünde dolaşmayı ve sevdiği işi yapmayı sayıyor. Ülke için bu mesleğin bir avantajı daha olmuş: Müstakbel kocasını yine bu sektörde tanımış. Deniz Ülke, Atatürk Havalimanı Uçuş Kontrol Kulesi'nde hava kontrolörü olarak çalışan Recep Tümöz ile 15 Haziran'da evlenecek.

Ülke sık sık "Korkmuyor musunuz?" soruları ile karşılaştığını ama yerdeki trafiğin kendisini havadakinden daha çok korkuttuğunu anlatıyor. Onun kadın pilotlukla ilgili en ilginç tecrübesi ise yolcuların "Bu kadındır, yavaş kullanır, geç kalırız" demesi. Ama herkesin yavaş yavaş alıştığının altını çiziyor.

MİLLİYET


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÖZGÜ NAMAL'IN ŞÖHRETİ 1 MİLYON DOLAR EDER Mİ?

PORNO YILDIZININ BEBEK SEVİNCİ

SİBEL KEKİLİ İMAJ DEĞİŞTİRDİ
»  "BOŞANMAK ONA YARIYOR"
»  NADİDE SULTAN, BEBEK İSTİYOR!
»  MANKENLERİN AŞK KAVGASI
»  MEHMET ALİ ERBİL, KANAL DEĞİŞTİRDİ
»  İŞTE YENİ MARİLYN MONREO
»  HÜLYA AVŞAR'DAN REZİL SORU
»  TUĞBA ÖZAY:"BENİM TEK SUÇUM SEVMEK"
»  ÜNLÜ MANKEN KULAKLARINI YAPIŞTIRDI HASTANELİK OLDU
»  "BEN BÖYLE BABA OLMAK İSTEMEDİM"
»  MONİCA, HİNDİSTAN'I FETHEDECEK
»  TUĞÇE KAZAZ AYRILIYOR MU?
»  'MEHMET ALİ BANA HEP DOKUNMAK İSTEDİ'
»  EBRU GÜNDEŞ ŞOK DİYETLE 10 GÜNDE 5 KİLO VERDİ
»  KURTLAR VADİSİ IRAK, ÇİN'DE
»  ÇIPLAK MODELİN YARDIM POZLARI
»  İSVİÇRE'DE BİR TÜRK GÜZELİ
»  ARZU YANARDAĞ, ANNE OLDU
»  MİCHAEL JACKSON'A JAPON MTV'SİNDEN ÖDÜL
»  ANGELİNE JOLİE VE BRAD PİTT'İN, KIZLARI OLDU
»  GÜLBEN ERGEN, MAYOLU POZ VERDİ
»  STONE, AİDS İÇİN 6 MİLYON YTL TOPLADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.