Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,8440
EURO
37,2194
IMKB
10.004,000
ALTIN
3.228,840
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 10 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"KIRILGANLIK AZALDI DİYE RİSK YOK SANILMASIN"
 KIRILGANLIK AZALDI DİYE RİSK YOK SANILMASIN
 
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel piyasalardaki çalkantılar nedeniyle bankalara etkin likidite yönetimi çağrısı yaparken, reel sektöre de, “Reel sektörün yabancı para cinsinden açık pozisyonunun bankacılık sektörü için dolaylı kredi riski oluşturduğu unutulmamalıdır. Firmaların tek yönlü kur varsayımında bulunmamaları, çeşitli finansal araçların yardımı ile kur riskine karşı koruma sağlamaları kritik önem taşımaktadır” uyarısında bulundu.
 
24.4.2008 - 18:25
Yılmaz, Merkez Bankası’nın 76. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, ABD merkezli finansal krize işaret ederek, ABD ekonomisinin resesyona gireceği yönündeki beklentilerin kuvvetlendiğini ifade etti. Yılmaz, “Buna ilaveten, finansal krizin giderek global ölçekte bir ekonomik yavaşlamaya yol açacağı görüşü de belirginlik kazanmıştır. Ancak, bu yavaşlamanın boyutu ve şiddetine ilişkin belirsizlikler halen devam etmektedir. Bu belirsizlikler, uluslararası bankaların geri ödeyememe riskine odaklanarak, kredi kullandırmakta isteksiz davranmalarına ve finans piyasalarında likidite sıkıntılarının yasanmasına yol açmıstır” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’de emlak piyasalarına kredi sağlayan belli başlı finansal kuruluşların yüksek oranlarda zarara uğramasının ve ABD’de resesyon endişelerinin artmasının, gelişmekte olan ülkelerde risk algılamasının belirgin bir şekilde bozulmasına ve risk primlerinin artmasına neden olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:
-KIRILGANLIK AZALDI DİYE RİSK YOK SANILMASIN-
“Türkiye de bu gelismelerden olumsuz yönde etkilenmiş ve Türkiye’nin risk primi, diğer gelişmekte olan ülkelere paralel olarak artış göstermiştir. Ancak, burada belirtilmesi gereken nokta, uluslararası finansal krizin bu aşamada Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin, 2006 yılının Mayıs-Haziran aylarında global likidite koşullarında yaşanan kötüleşmenin yarattığı etkilere göre daha sınırlı kaldığıdır. Bu da, ülkemiz ekonomisinin uluslararası şoklar karşısında göreli olarak daha esnek ve dayanıklı bir hale geldiğini göstermektedir. Bununla birlikte, kırılganlıkların geçmiş dönemlere göre azalmış olmasının, risklerin mevcut olmadığı şeklinde algılanmaması gerektigini vurgulamak isterim. Risk algılamalarının bozulmaya devam etmesi durumunda ekonomimizin dayanıklılığını koruması için mali disiplin ve yapısal reformların devamlılığı kritik önemini korumaktadır. Bu çerçevede, Avrupa Birligi’ne uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ve ekonomik programda öngörülen yapısal reformların hayata geçirilmesi konusundaki çabaların sürekliliği büyük önem taşımaktadır. Buna ek olarak, kamu maliyesinde elde edilmiş kazanımların ve kurumsal alt yapıda gerçekleştirilen reformların korunmasının ve daha da iyileştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtmek isterim.”
-SEÇİM, HARCAMALARI ARTIRDI-
2007 yılı ekonomik gelişmelerine değinen Yılmaz, özellikle sosyal güvenlik sistemindeki yapısal sorunlardan kaynaklanan harcamaların kontrol altına alınmasını sağlayacak önlemlerin etkin olarak hayata geçirilememesi sonucunda 2007 yılında maliye politikasının fiyat istikrarını sağlamaya yönelik katkısının sınırlı düzeyde gerçekleştiğini vurguladı. Yılmaz, “Nitekim, 2007’nin seçim yılı olması dolayısıyla bazı kalemlere ait harcamaların öngörülen düzeyden fazla artması ve 2007 yılının Kasım ayında tütün ve petrol ürünlerine yapılan dolaylı vergi artışları, enflasyon oranını artırıcı yönde etkide bulunmuştur” dedi.

Cari işlemler dengesinin daha sağlıklı bir yapıya kavuşması ve sürdürülebilir büyümenin devamlılığının sağlanmasının, orta ve uzun vadede verimlilik ve rekabet artışına dayanan ihracat performansına bağlı olduğunu ifade eden Durmuş Yılmaz, bankacılık sektörüne ilişkin olarak ise şu değerlendirmede bulundu:
-REEL SEKTÖRE UYARI-
“Son dönemde küresel piyasalarda ortaya çıkan çalkantılar, aynı zamanda bankaların likidite riski yönetiminin önemini de bir kez daha ortaya koymuştur. Bu kapsamda bankaların etkin likidite yönetimini özenle sürdürmeleri büyük önem taşımaktadır. Buna ilaveten, reel sektörün yabancı para cinsinden açık pozisyonunun bankacılık sektörü için dolaylı kredi riski oluşturduğu da unutulmamalıdır. Firmaların tek yönlü kur varsayımında bulunmamaları, çeşitli finansal araçların yardımı ile kur riskine karşı koruma sağlamaları kritik önem taşımaktadır.”
-ENERJİ, ENFLASYONU YÜZDE 1,6 ARTIRDI-
Enflasyonda hedeften sapılmasının nedenlerinin önemli bölümünü dışsal etkenlerin oluşturduğunu ifade eden Yılmaz, içerdeki fiyat ayarlamalarına da işaret ederek şunları söyledi:
“Ham petrol fiyatlarındaki artışlar ve özellikle yılın son çeyreğinde akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisindeki ayarlamalar ve belediyelerin su fiyatlarına yaptığı zamlar, 2007 yılında enflasyondaki düşüşü yavaşlatan diğer önemli gelişmeler olmuştur. Enerji fiyatlarındaki bu artışlar enflasyon oranına 1,6 puan katkıda bulunmuştur. Benzer sekilde tütün ürünlerinden alınan özel tüketim vergisinde yıl içinde yapılan artışlar, enflasyon üzerinde baskı yapan bir diğer unsur olmuştur.”
-OLUMSUZLUK SÜRECEK-
Mart ayı itibarıyla yıllık enflasyon oranının yüzde 9,15 olduğunu anımsatan Durmuş Yılmaz, “Gıda ve enerji fiyatları enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir. Ayrıca, 2007 yılı Ağustos ayından itibaren yoğunlaşan küresel finans piyasalarındaki dalgalanmaların devam etmesi ve YTL’nin değer kaybetmesi de enflasyon ve bekleyişler üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu gelişmelerin gecikmeli etkilerinin kısa vadede temel enflasyon göstergelerini olumsuz etkilemeye devam etmesi kaçınılmazdır. Öte yandan, finansal piyasalardaki oynaklığın ve kredi koşullarındaki sıkılaşmanın önümüzdeki dönemde kredi genişlemesini ve iç talebi sınırlamaya devam edeceği tahmin edilmektedir” diye konuştu.

Ekonomik birimlerin bekleyişlerini oluştururken geçmiş enflasyona ağırlık vermeye başlamasının, arz şoklarının ve küresel ekonomideki belirsizliklerin devam etmesinin, enflasyon görünümüne ilişkin riskler oluşturduğunu kaydeden Yılmaz, bu nedenle faiz indirim sürecine ara verdiklerinin altını çizerek şunları ifade etti:
-MALİ DİSİPLİN UYARISI-
“Açıktır ki, bugün bulunduğumuz noktada, uzun yıllar boyunca iki haneli seviyelerde seyreden enflasyon oranlarını düşürme konusunda önemli bir mesafe katedilmiş olsa da, henüz fiyat istikrarını sağlama konusunda arzulanan noktaya gelinmemiştir. Merkez Bankası, enflasyon hedeflerine ulaşılması ve kalıcı fiyat istikrarının sağlanması için gerekli para politikalarını kararlılıkla uygulamaya önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir. Kuşkusuz, ekonomik birimlerin, orta vadeli hedeflere ulaşma konusunda Merkez Bankası’nın kararlılığına inanmaları ve bekleyişlerini ona göre oluşturmaları için para politikası karar ve uygulamalarının dikkatli ve doğru bir şekilde yorumlanması hayati öneme sahiptir. Maliye politikası ve para politikası arasındaki koordinasyon, enflasyon bekleyişlerinin olusturulmasında kullanılan en önemli çapalardan biridir. Bu itibarla, mali disiplinin korunmasının enflasyon hedeflemesindeki kritik önemini bir kez daha vurguluyorum.” (ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MERKEZ, FAİZ İNDİRİMİNE ARA VERDİ

VERGİ DENETİM BİRİMLERİNİDE KAPATIYORLAR!

TARIM BAKAN'INDAN BİR GARİP TAVSİYE
»  YABANCI YATIRIMCILAR AKP SAYESİNDE MALI GÖTÜRDÜ
»  TÜRKİYE'Yİ BOLLUK BEKLİYOR AMA
»  İŞVERENE 5 PUANLIK SSK İNDİRİMİ GELİYOR
»  BANKALAR, ÇİFTÇİLERİ 'KEK'LEMEK İÇİN SIRAYA GİRDİ
»  BU REKLAM YASAKLANDI
»  28 BİN KİŞİYE ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANACAK
»  TMSF, DEMİRELLER'İN 9 ŞİRKETİNİ İADE ETTİ
»  KIRMIZI ET'E ZAM İÇİN FIRSAT KOLLUYORLAR
»  CEZAYI ELEKTRİĞİ ÇALAN DEĞİL ÇALMAYAN ÖDÜYOR
»  MEZARDA "EMEKLİLİĞE" KARŞI SON TARİH 30 NİSAN
»  400 DOLAR MİLYARDERİ ARAP GELİYOR
»  "YATIRIMLARDA TEHLİKE ZİLİ ÇALMAYA BAŞLADI"
»  EMEKLİ MAAŞLARINA ENFLASYON DÜZENLEMESİ
»  GAP'I GARİB GURABA, FAKİR FUKARA PARASI BİTİRECEK
»  KASTAMONU'DA ALTIN VE BAKIR BULUNDU
»  HER ŞEY İYİ AMA 1 MİLYON KİŞİ ÜRETİMDEN DIŞLANDI!
»  İYİ FİKİRE İYİ KREDİ..!
»  KEREVİZ, 12 AYIN ZAM ŞAMPİYONU OLDU
»  TÜRK VATANDAŞIYSAN KENDİ ÜLKENDE CEZALISIN..!
»  IMF İLE ANLAŞMA TAMAM!
»  ÇAY ÇÖP'ÜNÜ ÇAY DİYE SATANLARA CEZA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.