Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,1135
EURO
37,6297
IMKB
9.906,000
ALTIN
3.378,780
 
Hava Durumu ANKARA
-2 / 4 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'' MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZLIĞINI SİNDİREMEDİLER''
  MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZLIĞINI SİNDİREMEDİLER
 
Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, ''Türkiye'de siyasi sistem, Merkez Bankasının bağımsızlığını içine sindirememiştir'' dedi.
 
22.9.2006 - 00:20
          Serdengeçti, Ticaret ve Sanayi Odası'nın davetlisi olarak geldiği Hatay'ın İskenderun ilçesinde, oda üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, ülke ekonomisini değerlendirdi.
      Mayıs-Haziran aylarında ekonomide yaşanan olayları ''çalkantı'' olarak değerlendiren Serdengeçti, 'Krizlerde büyüme oranı ya çok düşer ya eksi olur. Bu olmadığına göre kriz diyemeyiz, çalkantıdır. Biz toplum olarak sadece yaşadığımız andaki çalkantıyı biliyoruz, ondan öncekileri pek hatırlamıyoruz. Ama buna benzer bir çalkantı 2004'de de yaşanmıştı'' dedi.
      Serdengeçti, aynı dönemde çalkantının nedenlerinden olan dış gelişmeler yaşanırken Merkez Bankası yeni başkanının atama sürecinin çok kötü yönetildiği görüşünü dile getirerek şunları söyledi:
      ''Maalesef kendi bacağımıza kurşun sıktık. Türkiye'de siyasi sistem Merkez Bankasının bağımsızlığını içine sindirememiştir. ABD'de Merkez Bankası Başkanının görev süresinin bitmesinden 3 ay önce yenisi belirlenmişti. AB'de de öyle oldu. Keşke bizde de Merkez Bankası başkalığına atama bu kadar gecikmeseydi, birlikte bir süre çalışsaydık. Mayıs başında dışarıda hava bozulurken Türkiye en fazla etkilenen ülke oldu. Atama sürecini hızlı geçseydik, bu kadar etkilenmezdik'' Serdengeçti, enflasyonu, kurları, büyüme oranlarını değerlendirdiği konuşmasında, özetle şunları söyledi:
      ''Türkiye'de son beş yılı özetlemek gerekir. İstikrarsız büyüme söylemine karşı istihdam artıyor. Öyle ki bütün Doğu Avrupa ülkelerinin üzerindedir. İstihdamın o kadar artması maalesef işsizliği aynı ölçüde azaltmıyor. Türkiye'de cari dengenin milli gelire oranının arttığını, bu konuda bir istikrar olmadığını görüyoruz. Buradaki cari açığı kapatmak için Türkiye borçlanıyor.'' Serdengeçti, Türkiye'de 2001 krizinden sonra çeşitli zamanlarda toplam 7 ayrı çalkantı yaşandığını anımsatarak, şöyle devam etti:
      ''Türkiye de alınan kararlardan sonra dışa açık bir ekonomi olduğumuzu zihinlerimize yerleştiremedik. Merkez Bankası 1989 yılından bu yana enflasyonu hedeflerken, hem kuru hem faizi araç olarak aynı anda kullanmasının mümkün olmadığını bugüne kadar anlatamadık. Ya kur ya faiz. İkisinden birini araç olarak kullanacak, diğerini piyasalara bırakacak. Dalgalı kur rejimi konusunda da kafalar karışık. Bazen birden yükselip düşebiliyor. İstikrarlı olursa (niye kur çakılı kaldı) diyoruz, oynarsa, (niye oynak) diyoruz. Ne istediğimiz belli değil. Kuru, uzun vadede ekonominin temelleri belirler. İstikrar programının nasıl yürütüldüğü de dövizin seviyesini belirleyen etkendir. Şu anda bir istikrar var, kurlar aşağı iniyor faiz de.'' Serdengeçti, kurun düşmesine şaşırılmaması gerektiğini belirterek, sözlerine şunları ekledi:
      ''Sıcak para çıkıyor ama yabancı sermaye geliyor. Bu para döviz olarak girdiği için kurlar elbette düşüyor. 2002'den bu yana para arzı ve talebi reel olarak artmakta, enflasyon düşmektedir. Hedefler tutturulmuştur. Anlaşılmayan şey ise para talebinin ne olduğudur. Bir ülkede para arzı varsa elbette talebi de olacaktır. Türkiye'de sağlanan güven ve istikrar ortamında kendi paramıza olan yoğun talebi kafamıza sığdıramıyoruz.''
     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EN YOKSUL 500, EN ZENGİN 2000 YTL HARCIYOR

HÜKÜMET VERGİDE HIZLI, ŞİMDİ DEKONAKLAMA VERGİSİ YOLDA

BÜYÜK MAĞAZALAR YASASININ ÇIKMASINI KİMLER ENGELLEDİ?
»  MEMURLARIN ENFLASYON FARKLARI ÖDENECEK
»  CHP'DEN MALİ TATİL İÇİN YASA TEKLİFİ
»  HÜKÜMET VE MEMUR YARIN YENİDEN MASAYA OTURUYOR
»  UCUZ UÇAK BİLETİ KANDIRMACASIMI?
»  EV ALANA EK VERGİ FATURASI
»  ENERJİ BAKANI, PETROL PİYASASI KANUNUNA DESTEK İSTEDİ
»  MOTORİN FİYATLARINDA İNDİRİM
»  ZENGİN, FAKİR'DEN 18 KAT DAHA FAZLA HARCIYOR
»  GOOGLE'YE HABER HIRSIZLIĞI CEZASI
»  ELEKTRİK'TE DOĞAN-DOĞUŞ-UNİT İŞBİRLİĞİ
»  TÜRK OTELLERİ FOCUS LİSTESİNDE
»  EYVAH!DERVİŞ YİNE CARİ AÇIK VE KIRILGANLIKTAN BAHSETTİ
»  TÜRK HALKI EN FAZLA PARAYI KİRA'YA HARCADI
»  EMLAK VERGİSİNE İNSAFSIZ ZAM
»  OTOMOBİL'DE HANGİ YAKIT DAHA AVANTAJLI?
»  TSK'NE HELİKOPTER ALIMI İÇİN VERİLEN SÜRE DOLDU
»  YUMURTA REKORA KOŞUYOR
»  EVİNİN ÖNÜNE ARAÇ PARK VERGİSİ GELİYOR
»  VATANDAŞ DÖVİZDEN VAZGEÇMİYOR
»  "TELAFİ ZAMMINI DA NEREDEN ÇIKARDINIZ?"
»  iPOT'A KARŞI ZUNE GELİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.