Marmara'da dört gündür üst üste gelen depremlerle ilgili uzmanların değerlendirmeleri devam ediyor. Milliyet'ten Zeynep Dilara Akyürek'e konuşan Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu, şunları söyledi:
"Bir küçük depremi 'öncü deprem' olarak nitelendirebilmek için öncüsü olarak gördüğümüz büyük depremin olması gerekir.
Öncü mü tartışması
* Büyük deprem olduktan sonra öncesinde olan küçük depremler eğer büyük depremi oluşturan aynı fay üzerinde ve büyük depremin odağı civarında oluşmuş iseler 'öncü deprem' olarak isimlendirilirler. Dolayısıyla ana şok dediğimiz büyük deprem olmadan 'öncü deprem' nitelemesi kesin olarak yapılamaz.
* Yaptığımız araştırma, Marmara Denizi altında Kuzey Anadolu Fayı’nın Kuzey Kolu boyunca dar bir alan içinde 1999 ile 2010 arası 429 adet ve 2010 ile 2020 arası 235 adet büyüklüğü 2.9 ve daha büyük deprem meydana geldiğini göstermiştir. Deprem bilimde depremlerin sayısından çok hangi büyüklükteki depremden kaç adet meydana geldiği daha önemli. Bu iki parametre daha önemli.
Anadolu Yakası'nın zemini daha iyi
* Genel olarak söyleyeceğimiz faydan uzaklaştıkça yani kara içine doğru deprem dalgalarının yıkım gücünün azalacağı ve Anadolu Yakası'nın zemin açısından Avrupa Yakası'na göre daha iyi olduğudur. Bununla birlikte Anadolu Yakası içinde de zeminin uygun olmadığı yerler olduğu gibi Avrupa Yakası’nda da zeminin sağlam olduğu çok yer mevcuttur. Dolayısıyla her parsel ve her bina ayrı olarak ele alınmalı.
* Müdahale edemediğimiz deprem tehlikesinden çok deprem riskinin düşünülerek riski azaltacak tedbirlerin hemen ve devamlılıkla hayata geçirilmesi elzemdir. Sağlam zeminli alanlarda imar, yatay mimari, bina inşa yönetmeliklerine uyma ve bunun sağlıklı denetlenmesinin sağlanması ve kentsel dönüşüm deprem riskini azaltma bağlamında en önde ifade edilebilir."/KISA DALGA