Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2830
EURO
37,4995
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.928,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"PEMPELİ" KADINLAR SOPALIYOR
 PEMPELİ  KADINLAR SOPALIYOR
 
Hindistan’da her yıl yaklaşık 10 bin kadın namus cinayetine kurban gidiyor, onbinlerce kadın da şiddet görüyor ve tecavüze uğruyor. ‘Pembe Örgüt’ adı altında toplanan kadınlar, haklarını aramanın çaresini, polis de olsa tüm erkekleri sopalamakta buldu.
 
21.12.2007 - 17:40

ABD’de kadınların kurduğu ‘Kod: Pembe’ örgütü, son dönemde Irak savaşına karşı yoğunlaşıp Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı kırmızı boyalı elleriyle “Ellerin kanlı Rice” diye protesto etmiş, dünyanın dikkatini çekmişti. Hindistan’da da kadınlar, ülkenin en önemli sorunu cinsiyet ayrımcılığı, kadına şiddet, tecavüz ve namus cinayetleriyle mücadele için “Pembe Örgüt” anlamına gelen “Gulabi Gang” adı altında toplanmış. Pembe, Hindistan kültüründe yeri olduğu seçilmiş. Pembe sariler giyen kadınlar, mücadele için de ilginç bir araç seçmiş: Sopa! Pembe Kadınlar, Hindistan’da haklarını sopayla arıyor. NTVMSNBC’ye konuşan Gulabi Gang’in lideri Sampat Pal “Bizi hor görenlere ve acımasız erkeklere karşı sözler yeterli kalmıyor. Bu nedenle Hindistan sopalarıyla, kadınlara kendilerini nasıl koruyacaklarını öğretiyoruz ve bize saldırmaya kalkanları dövüyoruz” dedi.

Her yıl yaklaşık 10 bin kadının namus cinayetine kurban gittiği, onbinlerce kadının da aile içinde ve sokakta şiddet gördüğü, tecavüze uğradığı Hindistan’da ‘Pembe Örgüt’ adı altında toplanan kadınların lideri Sampat Pal, NTVMSNBC’ye hem kendisinin, hem Hintli kadınların neler yaşadığını, nasıl mücadele ettiklerini anlattı:

Gulabi Gang kadınları, pembe giyiniyor. Pembe, Hindistan kültüründe önemli ve dikkat çekiyor.

Ailem, okula gitmeme izin vermedi. Ben de kendi kendime okuma ve yazma öğrendim. 12 yaşındayken ailemin zoruyla evlendim. Hindistan’da bu çok normal, çok küçük yaşta aileler çocukları evlendiriyor. Küçücük kızlar namus cinayetine ve şiddete maruz kalıyor. Ben de ailemle çok sorun yaşadım, bu işi yapmamı kabullenmediler. Fakat şimdi neden kadınları korumak istediğimi daha iyi anlıyorlar. 25 yaşından beri kendim ve kadınlar için mücadele veriyorum.
PEMBELERİ GİYİYOR VE HÜKÜMETE KARŞI SAVAŞIYORUZ

Hindistan’da kadınların durumu çok zor. Hükümet ve sivil toplum örgütleri kılını kıpırdatmıyor. Bir şeyler yapmak istedim ve sonunda bu örgütü kurdum. İki yıl içinde 2 bin üyeye ulaştık. Sayımız her gün artıyor. Kadınların haklarını korumak için hükümete karşı savaşıyoruz. Aile içi şiddete karşı kanunun geçerliliğini sağlamaya çalışıyoruz. Kampanyalar yürütüyoruz. Hepimiz pembe sariler giyiyoruz ve sopalarımız elimizde protestolar gerçekleştiriyoruz. Pembe rengi ve adını, Hindistan kültüründe sevilen ve değerli bir renk olması, ayrıca dikkat çekmesi nedeniyle seçtik. Hepimiz pembe giyiyoruz.

SOPA ETKİLİ OLDU, ÇÜNKÜ SÖZDEN ANLAMIYORLAR

Polis, kadına şiddet uygulamış bir adamı tutuklamayıp serbest bırakınca, biz de emniyet müdürlüğüne baskın yaptık ve polisi dövdük. Sopa etkili oldu, çünkü sözlerle anlatmak yeterli olmuyor. Ama amacımız sadece gidip erkekleri dövmek değil, hakkımızı aramak. Kadınlar bize sorunlarını anlatıyor ve tüm üyeler oturup tartışıyoruz, çözüm yolu arıyoruz.

Gulabi Gang üyeleri, sopalarla antrenman yapıyor, sonra haksızlık yapanı dövmek için sokağa çıkıyor.

Geçenlerde bir kadın üç çocuğu ile sokakta kalmış ve yardım için bize geldi. Geçici olarak ona sığınacak bir yer bulduk. Eşi evinden kovmuş. Evine gidip kocasıyla ve ailesiyle konuştuk. Örneğin, eşi kızın ailesinden para talep ediyor ve onlar bu parayı veremeyince kadını evden kovuyor. Biz de anlaşmaya çalışıyoruz. Eğer anlaşılmayacak gibi ise, o kadına veya o küçük kıza sahip çıkıyoruz ve koruyoruz. Fakat bazen şiddet uygulamamız gerekiyor, çünkü başka türlü anlamıyorlar. Genellikle bu son çare oluyor. Ama bu şekilde bizden korkmaya başladılar ve bizi destekleyen o kadar insan var ki, bize saygı göstermek zorunda kaldılar. Yoksa eşitlik sağlanmıyor.

POLİSİ DÖVDÜK VE ARTIK BİZDEN KORKUYORLAR

Hükümet adaletsizlik ve yolsuzluk yapıyorsa, o zaman sopalarımızla dövüyoruz. Ayrıca protesto gerçekleştirirken artık polisler yanımıza yaklaşamıyor. Önceden polisler de bizi dövmeye kalktı. En büyük adaletsizliği polisler yapıyor. Suçlu bir adamı serbest bırakıyor; kadına şiddet uygulamış veya tecavüz etmiş olsa da fark etmiyor. Neden; çünkü polisler de erkek. Polislere karşı bu yüzden savaş başlaştık ve onları dövdük. Şimdi durum daha iyi. Bizimle anlaştılar ve kanunlara aykırı davranmayacaklarına dair söz verdiler.
DEMOKRASİ İÇİN SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Biz demokrasi istiyoruz ve bu yüzden savaşmak zorundayız. Başka çare yok. Çünkü kadınlar yıllardır bu işkenceyi çekiyor. Eşitsizlik, adaletsizlik, yoksulluk, şiddet, tecavüz, töre cinayeti... Kadınlar bunları hak etmiyor. Ancak anayasada değişiklikler sağlarsak, bu sorunlar çözülebilir. Savaşımıza devam edeceğiz.
Haberde kullanılan fotoğraflar

 BBC’den alınmıştır.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SARKOZY, SAÇMALAMAYA DEVAM EDİYOR

EN POPULER İKİNCİ İSİM 'MUHAMMED'

RUSYA'DA YAKALANAN KURT ÇOCUK!
»  ASKERLERİN TECAVÜZÜNÜ ANLATTI!
»  ABD'DE KIZILDERİLİ AYAKLANMASI
»  İSPANYA'DA ÇOCUKLARINI TOKATLAYANLARA CEZA
»  ABD ORDUSUNDA İSLAM KARŞITI PROPAGANDA SKANDALI
»  NABUCCO BORU HATTI PROJESİNE PUTİN DARBESİ
»  İRAN'DA 7 AYLIK BEBEK 20 KİLO OLDU
»  BARZANİ'NİN MALLARINA EL KONULDU!
»  PERİNÇEK'E "SOYKIRIM"CEZASI'NA ONAMA
»  NASA'NIN SIR BULUTLARI
»  FİLM'DEKİ KAÇIŞ SAHNESİNİN AYNISINI UYGULAYIP KAÇTILAR
»  SERİ TECAVÜZCÜ TÜRK ASILLI ÇIKTI
»  AMERİKALI GENERALLER ÇOK KIZDI
»  UFO'LAR JAPONYA'YI KARIŞTIRDI
»  NOEL BABA'YA HER YIL MİLYONLARCA MEKTUP GELİYOR
»  ÜNİVERSİTE DİPLOMASINA 87 YAŞINDA KAVUŞTU
»  ASKER IRAK'TAN GERİ ÇEKİLİYOR
»  PKK'YI DURDURMAK ORTAK ÇIKAR
»  SADDAM'IN FÜZELİ SÜPER LÜKS YATI SATIŞTA
»  BARZANİ, RİCE'YE KÜSTÜ! GÖRÜŞMÜYOR
»  TÜRK YARGIÇLAR SINAVDAN GEÇTİ
»  SOYGUN FİLMİ GERÇEK SANAN POLİS İKİ AKTÖRÜ ÖLDÜRDÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.