Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2535
EURO
37,3475
IMKB
8.695,000
ALTIN
2.920,570
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
''PROFOSYONEL OLMAYAN ASKER, TERÖRLE MÜCADELE EDEMEZ''
 PROFOSYONEL OLMAYAN ASKER, TERÖRLE MÜCADELE EDEMEZ
 
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, Kuzey Irak'a yapılacak sınır ötesi operasyonun terörü sona erdirmeyeceğini belirterek, bu doğrultudaki anlayışı kolaycılık olarak nitelendirdi.
 
11.10.2007 - 00:24

Sedat Laçiner, terörist saldırıların ardından gündemin ilk sıralarına oturan sınır ötesi operasyona ve terörle mücadelenin siyasi, askeri yapısına yönelik soruları cevapladı. Sınır ötesi operasyonun Türkiye'yi terörden kurtarıp kurtarmayacağının sorulması üzerine Laçiner, Kuzey Irak'a yapılacak sınır ötesi operasyonun terörü sona erdirmeyeceğini belirterek, bunun için sihirli bir formülün olmadığını söyledi.

Sınır ötesi operasyonla terörün sona ereceğine yönelik anlayışı kolaycılık olarak nitelendiren Sedat Laçiner, tartışmalara Galatasaray- Fenerbahçe mücadelesi gibi yaklaşıldığını kaydetti. Laçiner, Türkiye'nin 24 defa operasyonlar kapsamında Kuzey Irak'a girdiğini, aylarca kaldığını hatırlattı.

Türkiye'nin, tüm şartlar lehine olmasına rağmen uzun vadeli bir sonuç alamadığına dikkat çeken Laçiner, "Halk ve medya bu operasyona umut bağlamış durumda. Yanlış ama kabahat, bunu millete umut olarak takdim edenlerde. Siyasiler de yanılıyorlar, operasyon, nihai bir çözüm getirmeyecek" dedi.

"PROFESYONEL OLMAYAN ASKERLERE TERÖRLE MÜCADELEDE GÖREV VERİLMEMELİ"

Terörle mücadelede askeri güç konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine Laçiner, mevcut terör saldırılarına karşı klasik ordu ve silahlarla karşı koyulamayacağını dile getirdi. 10 bin kişilik bir ordunun 1 kişi tarafından da parçalanabileceğine dikkat çeken Laçiner, Türkiye'nin, terörle orduyu kuşatırcasına mücadele etmesinden yakındı. Laçiner, "Gece yarısı terör kampına inilerek, operasyon başarılmalı ve bundan kimsenin haberi olmamalı" diye konuştu.

"Sınır ötesi operasyon yapıldı, yapılacak" haberlerinin işi sulandırdığını söyleyen Sedat Laçiner, medyanın konuyu bilmemesi gerektiğini ifade etti. Laçiner, hava operasyonları konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) vuruş gücü yüksek uçaklarla, iyi istihbarata ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

PKK'yla mücadele çerçevesinde özel harekat timlerinin oluşturulması gerektiğine değinen Laçiner, profesyonel olmayan askerlerin terörle mücadelede görev almaması gerektiğini belirtti. Konunun uzmanlık gerektirdiğine işaret eden Sedat Laçiner, iyi asker olmakla iyi bir terör uzmanı olmanın aynı şeyler olmadığını ifade etti.

Komando eğitimi alacak olan askerlerin terörle mücadeleye katılacağının hatırlatılması üzerine Laçiner, TSK'nın bu uygulamada geciktiğini kaydetti. USAK Başkanı Laçiner, sadece ordunun değil, jandarma ve istihbaratın da terörle mücadelede etkili olduğunu, bunun için yasal zeminlerin oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Laçiner, istihbarat çalışmaları için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) araştırma komisyonunun kurulmasının zaruri olduğunu belirtti.

"SINIR ÖTESİ OPERASYONDA BAŞARILI OLURSANIZ HAKLISINIZ"

"Türkiye, Birleşmiş Milletler'in (BM) meşru müdafaa hakkı doğrultusunda Kuzey Irak'a girmeli mi, bu uluslararası hukuka uygun mu?" sorusuna Sedat Laçiner, "Türkiye, Birleşmiş Milletler'in 51'inci maddesi doğrultusunda meşru müdafaa hakkını kullanabilir. ABD ve İsrail de bu hakkı kullandı, ancak başarısızlıklarından dolayı eleştirildi. Türkiye, operasyonda başarılı olursa eleştirilmez, haklı görülür" karşılığını verdi. Laçiner, Türkiye'nin operasyon sırasında ve sonrasında eleştirilip eleştirilmemesini, burada göstereceği başarıya bağladı.

"Kuzey Irak'a tabiiyet ve doğal sınırlar nedeniyle girilebilir mi, Türkmenleri himaye adına kalınabilir mi ?" şeklindeki soruya Laçiner, "Aylarca, yıllarca burada kalmak işgal olur. Irak'a şekil vermek asker gönderme yoluyla değil iş adamları, istihbaratçı göndermekle olmalı. Askeri müdahale, ordunun bölgede kalışı kamplaşmayı artırır, Barzani'nin istediği noktaya geliriz. Televizyondan Kürtçe, Arapça yayın yapıp, Barzani'nin hapishanelerdeki muamelelerini göstermek daha yararlı bir politika olur" cevabını verdi.

"BAŞBAKANIN DANIŞMANI GİBİ ÇALIŞACAK, ETKİN BİR KİŞİ KOORDİNASYON SİSTEMİ'Nİ İŞLER HALE GETİREBİLİR"

ABD, Türkiye ve Irak'ın katıldığı 'Koordinasyon Sistemi'nin başarılı olup olmadığı yönündeki soruya ise Laçiner, şu sözlerle cevap verdi: "Geçtiğimiz yıl Türkiye Irak'a girmeye hazırlanıyordu. Bu ABD'nin 3 önlemiyle durduruldu. Bunlardan ilki PKK'ya baskı uygulayarak sözde ateşkes yaptırmak, ikincisi ABD'li yetkililerin bölücü örgüte yönelik vaatleri, üçüncüsü de 'Koordinasyon Sistemi'ni içeriyordu. Bu bağlamda, PKK'yla mücadele konusunda Hükümetle görüşleri uyuşmayan Emekli Orgeneral Edip Başer göreve getirildi. Bu yanlış bir uygulamaydı. Biz, aslında sistemden bir şey ummuyorduk, ABD'ye güvendik ve bekledik, bu yanlış bir tutumdu."

Türkiye'nin koordinatörü olan kimse sürekli Washington'a, Erbil'e, Bağdat'a gitmeliydi, Irak'ı ziyaret etmeliydi. Siz gereken çalışmaları yapmazsanız karşınızdaki de 'Terör sizin derdiniz' der ve gereken önemi vermez ki öyle de oldu. Aslında iyi bir sistem, iyi bir icattı; mekanizma iyi işletilebilse sonuç da alınabilirdi. Başbakan, bu göreve gelecek kaygısı olmayan, danışmanı gibi çalışacak birini atayabilir, etkin bir kişi koordinasyon sistemini işler hale getirebilir" şeklinde konuştu.

Önceki günlerde Irak İçişleri Bakanı Borani'yle terörle mücadeleye yönelik anlaşmanın hatırlatılması üzerine Sedat Laçiner, Türkiye'nin terörle mücdaleyle ilgili anlaşmada önemli kazanımlar elde ettiğini kaydetti. Irak'a PKK'nın terör örgütü olduğunu kabul ettirdiğini vurgulayan Laçiner, anlaşmayla Türkiye'nin terörle mücadelede hukuki yolları tüketen bir konuma geldiğine işaret etti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KÜBRA GÜL'ÜN DÜĞÜNÜNÜN FATURASI 107 BİN YTL

ERMENİ TASARISI OTURUMU SÜRÜYOR

BAŞBAKAN ERDOĞAN CNN TÜRK'ÜN CANLI YAYININDA
»  ABD'DEN SINIR ÖTESİ AÇIKLAMASI
»  ERDOĞAN'DAN İÇİŞLERİ BAKANI'NA BAŞSAĞLIĞI MESAJI
»  ''SEÇİLEMEZSEM İNTİHAR EDECEĞİM''
»  ''TEZKERE YARIN MECLİS'TE''
»  DİYARBAKIR'DA POLİS ARACINA BOMBALI SALDIRI
»  GÜL FORMULÜ MECLİS'TEN GEÇTİ
»  PROFOSYONEL ORDU'YA 15 BİN BAŞVURU
»   "HALK OYLAMASINDA GÜL’Ü GEÇERİM"
»  CHP, TEZKEREYE DESTEK İÇİN DOYURUCU BİLGİ İSTİYOR
»  ANKARA BU DÜĞÜNDE BULUŞACAK
»  ŞEHİT VERİLİRKEN BORSA YÜKSELİYOR!
»  SEDAT PEKER, KARİZMAYI FENA ÇİZDİRDİ
»  KURTLAR VADİSİ'NİN BU BÖLÜMÜ OLAY YARATACAK
»  BU FOTOĞRAFLAR, HERKESİ AĞLATTI
»  OPERASYONU KONUŞMAK "FARAZİ OLUR"
»  BARZANİ'NİN DANIŞMANI TEHDİT SAVURDU
»  TBMM'DE ANAYASA İLE İLGİLİ GİZLİ OYLAMA
»  İNGİLİZ VATANDAŞI BAKAN MEHMET ŞİMŞEK KİM Mİ?
»  "TEZKERE ÇALIŞMASI BAŞLADI"
»  TERÖRLE MÜCADELE KURULU DEĞİL İHALE KURULU
»  İŞTE 13 ERİMİZİN ŞEHİT EDİLMESİ EMRİNİ VEREN HAİN
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.