Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"TÜRBE VE ŞEHİTLİKTE KAFALARI ÖNE DÜŞÜYOR"
 TÜRBE VE ŞEHİTLİKTE KAFALARI ÖNE DÜŞÜYOR
 
“Uyuşturucu ya da alkol bağımlılarını, doktor ve imam nezaretinde 3-5 gün Konya’daki türbelere, Midyat’taki tarihi yerlere götürüyoruz. Son olarak Çanakkale Şehitliği’ne götürdüğümüzde kafaları önlerine düşüyor” diyor İZMAR Başkanı.
 
8.7.2008 - 22:05

Olay, TBMM Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun 26 Haziran’da dinlediği Alkol ve Uyuşturucu Madde ile Mücadele Derneği (ALMADER) Başkanı İskender Erbay’ın “bağımlı gençleri, İzmir Valiliği desteğiyle Adıyaman’daki Menzil Tarikatı’na göndererek tedavi ettikleri ve dize getirdikleri” açıklamasının basına yansımasıyla açığa çıktı. NTVMSNBC bu ilginç ‘tedavi’ projesini araştırdı. Sözkonusu derneğin aslında olmadığı iddia edilirken, “olmayan derneğin başkanı” olduğunu söyleyen Erbay NTVMSNBC’ye “İşin şekli pek o kadar önemli değil” dedi ve topu İzmir Mardinliler Derneği’ne attı: “Biz değil, onlar Menzil’e gönderiyor.” İZMAR Başkanı, “Bağımlıları Menzil’e değil, tarihi gezilere götürdüklerini” anlattı, aldıkları sonucu “Çanakkale Şehitliğimizi görünce kafaları önlerine düşüyor” sözleriyle vurguladı. Bu bilgileri Bağımlılık Tanı ve Tedavi Merkezi Başkanı Doç. Kültekin Ögel’e sorduk. Ögel de “tarikata tedavi için gönderilip krize giren hastalarını” anlattı.

ALMADER Başkanı İskender Erbay, basına yansıyan bilgilere göre TBMM Komisyonu’na verdiği ifadeyi sormamız üzerine, NTVMSNBC’ye şunları söyledi:

ERBAY: İŞİN ŞEKLİ PEK ÖNEMLİ DEĞİL

O proje bizim projemiz değil, İZMAR’ın (İzmir Mardinliler Derneği) projesi. Biz direkt Ege Üniversitesi’ne yönlendiriyoruz. Menzil’e biz göndermedik. Burada bir yanlış anlaşılma var. Bunu gönderen İZMAR Derneği. Bizim derneğimize bu proje ile geldiler. Basında yer alan haberlerde bizden ‘tarikatçıymışız’ gibi söz edilmiş. Bize geldiler, “Böyle böyle yaptık” diye anlattılar. Bu güzel birşey. İnsanlar bu şekilde de tedavi oluyorlarsa bizim için farketmez. Bizim için önemli olan kişinin uyuşturucudan kurtulması. İşin şekli pek o kadar önemli değil.

TARİKATLA DEĞİL TERAPİYLE...

97 çocuk Menzil’e giderek değil, bizim bünyemizde terapi yöntemiyle, geçmişimizi anlatarak, o şekilde iyileşti. Alkolle veya maddeyle gelirse ilk önce biz hastayı hastaneye gönderiyoruz. Tedaviden sonra hastayı takip ediyoruz. Ne yapıyor, ne ediyor, içiyor mu içmiyor mu, derneğimizin asli görevi bunlar. Bu konuda sıkıntı çektim. İZMAR’ın projesi bizim projemiz gibi yansıtılmış. İZMAR Derneği ile Valiliğe anlattık durumu. Burada öyle bir şeye girmişler ki, sanki tarikatçıymışız gibi. Ben namaz bile kılmıyorum açıkçası. Çok üzüldüm bu habere. Ben de üniversitede tedavi görerek hayata kavuştum. Tarikatın içindeymişim gibi gösterilmeme çok üzüldüm.

İZMAR: İMAM VE DOKTORLA TARİHİ GEZİYE ÇIKARIYORUZ

Erbay’ın sözleri üzerine İzmir Mardinliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı (İZMAR) Başkanı Emin Umur’u aradık. Umur’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

Alkol ve uyuşturucu bağımlılılarını Mardin’e, Menzil tarikatına göndererek namazla tedavi ettirdiğiniz söyleniyor.

Yok, yok. Öyle birşey yok. Herhalde bir yanlışlık olmuş.

Sizin tedavi yönteminiz ne peki?

Menzilmiş, tarikatmış böyle bir olay yok. Bunu kim söylediyse yanlış bilgilendirmiş. Ben bunu 20 kişiyle başlattım. Arkadaşlarımızı alıyoruz, iki tane doktor, bir tane imam nezaretinde önce Konya’ya götürüyoruz. Konya’da önce Mevlana hazretlerini ziyaret ettiriyoruz. Geziyoruz. Ertesi gün Urfa’ya gidiyoruz. Urfa’da Halil İbrahim Hazretleri’nin türbesine gidiyoruz.

Mardin’e götürmediniz mi?

Mardin’e daha götürmedik ama Midyat tarafına götürmeyi düşünüyoruz. Orada tarihi yerlerimiz var.

İzmir Valiliği’nin derneğinize Menzil tarikatındaki tedavi için iaşe yardımı yaptığı doğru mu?

Biz bugüne kadar hiç kimseden 1 lira yardım almadık. Maddi manevi olarak tamamını İZMAR olarak karşılıyoruz. Biz bunlara Valilikten destek almak adına gittik. Valilikten maddi bir yardım istedik. Bunlara 100 YTL’lik gibi birşey istedik. Öncelikle sağolsunlar yardımcı olacaklarını söylediler ama daha henüz bir yardım almadık. Valilikten yardım aldığımızı kanıtlasınlar, biz derneğimizi kapatıp gideriz. Bu çocuklarımız işportacılık yapıyor şu anda. Biz bunlara belediyeden olsun, emniyetten olsun izin aldık, onların da katkıları var. İzmir Emniyet Müdürü’müz çok sağolsun, onların çok katkıları oluyor bu konuda.

Hangi konuda?

Bu çocuklarımızın içinde madde ve alkol bağımlılığı dışında hırsızlık oranı bayağı kabarık olan arkadaşlarımız var. Hepsini bağırlarına basıyorlar. Bu arkadaşlarımıza narkotikten uzmanlarımız zaman zaman gelip anlatıyorlar. Aç kalmamaları, işsiz kalmamaları gerekir. Biz şahsımız olarak böyle bir yola girdik, elimizi taşın altına koyduk. Şu anda bana Almanya’dan teklif geliyor. “Nasıl yaptınız? Almanya’ya gelip konferanslar vermenizi istiyoruz” diyorlar. Biz daha Türkiye’deki işlerimizi bitiremedik ki, Almanya’ya gidelim.

Gezinin nasıl bir faydası oluyor bağımlılara? Gezi sırasında kriz gelse nasıl müdahale ediyorsunuz?

Biz zaten bu arkadaşları kendimiz bulmuyoruz, onlar bizi buluyorlar. Kafa yapısında, beynen artık kendisi pişman olup, “Nasıl bırakabilirim, biz bu yolu deneyeceğiz” diyenlere, “Bakın arkadaşlar, bizimle geleceğiniz zaman bu yolculuğumuz 3-5 gün sürüyor. 3-5 gün içerisinde dayanabilirseniz, buyrun gelin, yoksa gelmeyin” diyoruz. Arkadaşlarımızla başladık, 220 kişiyle sonuca vardık.

Turistik gezi gibi mi oluyor?

Tabii.

ŞEHİTLERİMİZİ GÖRÜNCE KAFALARI ÖNLERİNE DÜŞÜYOR

Alkol veya uyuşuturucu kullanan birisi için Konya’da Mevlana’nın türbesini ziyaret etmek nasıl bir iyileşme sağlıyor?
Şu var. Urfa’dan sonra Çanakkale Şehitliğimize geliyoruz ve şehitleri görünce o anda arkadaşlarımızın kafaları önlerine düşüyor. Ecdatlarımız ve ne şekilde bu ülkenin kurtarıldığı yönünde anlatım yapılıyor bunlara ve bunları gördükten sonra İzmir’e dönüyoruz. İzmir’e döndükten sonra bu tedaviye 15-20 gün devam ediyoruz.

Tedaviden önce geziyorsunuz. Son olarak Çanakkale şehitliğini gezdikten sonra İzmir’e dönüp normal tedavilerini hastanede mi yaptırıyorsunuz?

Tabii, tabii, tabiii canım, tabii. Yoksa elimizde başka türlü sihirli bir değnek yok ki. Bunları hastanelerimizden, AMATEM’lerden faydalanarak...

Mardin’e gittiğinizde...

Mardin’e gidiyoruz ama biliyorsunuz orası çok uzak. İzmir’den ortalama 16-18 saat sürüyor. Bu arkadaşlar üzerinde tarihi yerler çok çok fazla etki yaptı. Eski Mardin, komple tarihi bir yer.

Sokak sokak geziyor musunuz böyle?

Hayır efendim, otobüsümüz var. Kocaman otobüs kiralıyoruz, gıdaları alıp hep beraber gidiyoruz.

Başarı oranı ne oldu? Tarihi yerleri gezdiniz, konuştunuz... Kaç kişi geldi sizinle?

Bundan üç ay öncesine kadar 220 kişiden 10 kişiyi kaybettik. Kaybettik derken; aileleri istemedi. Kalan 210 kişi şu anda devam ediyor. Tedavileri bitti, şu anda hepsi çalışıyor. Biz bunlara işportacılık yaptırıyoruz; kazaktır, gömlektir, çoraptır satıyorlar. Belediye de bunlara yeter ki topluma katılsınlar diye karışmıyor.

ÖGEL: BAĞIMLILARI ÖLDÜREBİLİR

Anlatılanları bu kez Bağımlılık Tanı ve Tedavi Merkezi Başkanı Doç. Kültekin Ögel’e sorduk. Ögel “tarikatta bağımlılık tedavisi”nin açıklandığı TBMM Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun da üyesi. Uyuşturucu madde ve alkol bağımlılığı konusunda 2001’den bugüne kadar 28 bin öğretmen, 60 bin anne-babayı eğittikleri halde, bu konuda oluşturulan TBMM Komisyonu’na dilekçe yazarak kendilerini zorla davet ettirdiklerini belirten Ögel, NTVMSNBC’ye bu ilginç tedavi için şunları söyledi:

Mardin’deki Menzil tarikatı bu konuda meşhur oldu. Oraya gidenler var bu iş için. Şöyle düşünün; hepimiz bazı şeylerden fayda görüyoruz. Ama bütün alkolikler bundan fayda görecek diye bir şey yok. Bazen bir abimiz gelir, “Yapma şunu” der, vazgeçeriz. Bu böyle bir durumdur. Menzil tarikatına tedavi olmak için gidiyorlar. Tarikata gidip de orada kriz geçiren, şiddetli kriz geçiren kişiler benim hastam oldu. Orada en az üç-dört gün bekletiyorlar. Sadece çorba içiriyorlar. Mistik bir havaya sokuluyorlar. Bu arada alkol içemedikleri için krize girip hastaneye kaldıranlar da var aralarında. Krize girip bana gelen çok vaka da var. Sadece başarılı olanlarını söylüyorlar ama pek çok başarısız vaka da bana geliyor. Ölüme bile yol açabilir, ama bunlar öldüyse bile biz görmemişizdir. Bize yetişemezler. Adıyaman’a kadar gidip geri gelecek... Bayağı uzun bir zaman. Bunları göremiyoruz ama oradan krizle geri dönen birçok hastam var benim. Bir çok bağımlılık uzmanı size aynı şeyleri söyleyecektir.

“DİZE GETİRDİK” SÖZÜ CİDDİYETSİZ VE DÜŞMANCA

“160 kişiyi dize getirdik” demenin hiçbir bilimsel değeri yok. İkinci olarak, zaten “Dize getirdik” lafı bile, olayın ne kadar ciddiyetsiz ve ne kadar düşmanca olduğunu, ayrımcılık içerdiğini gösteren birşey. “Alkolikler ve bunlar dize getirilecekler” gibi bir anlayış... Biz yıllardır bu işle mücadele ediyoruz, valilikten bugüne kadar tek bir kuruş destek almadık. Asıl sorun, İzmir Valiliği’nin böyle bir şeye para yardımı yapıyor olması.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"O SAMAST DEĞİL Dİ!"

MERSİN'DEKİ ORMAN YANGINI UZAYDAN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

BAYKAL'DAN HİLMİ ÖZKÖK'E İNCE YANIT
»  ÇELEBİ ADASI TAVŞANLARI AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA
»  RECEP'İN TAVUĞU DOKTORLARI KIZDIRDI
»  DERİN TRAVMAYI YAŞIYORUZ
»  GÖREVDEKİ SUBAYLARA'DA OPERASYON YAPILACAK!
»  LÜBNAN’DAKİ TÜRK ASKERİNİN GÖREV SÜRESİ UZATILDI
»  OKKIR İÇİN BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
»  YOLCULARI UÇAĞA KİLOLARINI TARTARAK ALDILAR
»  İDDİANAME HAFTA SONU HAZIR
»  VEKİLLER TERLEYECEK, TEMMUZ ÇALIŞMA TAKVİMİ HAZIR
»  BAHÇELİ'DEN DAVA ARKADAŞLARINA GENELGE
»  SEÇİM BARAJINA AİHM ONAYI
»  KARAYILAN'DAN BARZANİ'YE TEHDİT MEKTUBU
»  FLAŞ.. BALBAY, YENİDEN TUTUKLANABİLİR
»  "İDDİANAME İLE İLGİLİ HABERLERİN TAMAMI YALAN"
»  MECLİS KÜRSÜSÜNDE AFİŞLİ EYLEM
»  DANIŞTAY'DAN NAZIM HİKMET KARARI
»  "TEMİZ ELLER İÇİN, ÖNCE SENİN ELİNİN TEMİZ OLMASI LAZIM"
»  İDDİANAME'NİN TARİHİ BELLİ OLDU
»  ANKARA TEMSİLCİLERİ PANİKTE
»  ERDOĞAN, ÇARŞAMBA GÜNÜ IRAK'A GİDİYOR
»  BAYKAL'DAN ERGENEKON SALVOLARI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.