Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"TÜRKİYE'YE ONU TEKLİF EDEMEZSİNİZ"
 TÜRKİYE YE ONU TEKLİF EDEMEZSİNİZ
 
Alman (SPD) Genel Başkanı Kurt Beck, Türkiye'ye AB üyeliği yerine ''imtiyazlı ortaklık'' teklif edilmesinin doğru olmadığını söyledi.
 
30.1.2007 - 02:15
Rheinland-Pfalz eyaletinin Başbakanı da olan Beck, Alman Yabancı Gazeteciler Derneği (VAP) tarafından başkent Berlin'de düzenlenen bir toplantıya katılarak, gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Beck, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin AB kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini belirterek, ''Ancak AB kurallarına göre doğru hareket eden Türkiye gibi üye adayı bir ülkeye 'imtiyazlı ortaklık' teklif edemezsiniz. Bu ikinci sınıf teklif gibi bir şey. Türkiye gibi önemli müttefik ve dost bir ülkeye böyle davranamazsınız. Bu bir saygı meselesi'' şeklinde konuştu.

AB'nin ''Ne yaparsanız yapın, giremezsiniz?'' şeklinde bir sinyal vermesinin, İslam ülkeleriyle bir köprü vazifesi gören Türkiye'nin, bu görevini yerine getirmesini zorlaştıracağını ifade eden Beck, ''Köprüler kurulmalı, yıkılmamalı. Birlikte barış içinde yaşamalıyız'' dedi. Avrupa ülkelerinin çok sayıda ortak çıkarları olduğuna dikkati çeken Beck, özellikle güneş enerjisi kullanımı konusunda Avrupa'nın kuzeyindeki ülkelerin, Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine ihtiyacı olduğunu kaydetti. AB içinde reform yapılması gerektiğini de ifade eden Beck, 27 üyeli AB'nin, hareket yeteneği olmadığı takdirde ortak kararlar alamayacağına işaret etti.

-YABANCILARA YEREL SEÇİM HAKKI VERİLMESİ KONUSU-

Beck, Almanya'da uzun süre yaşayan ve AB ülkesi vatandaşı olmayan yabancılara yerel seçim hakkı verilmesi konusunda ne düşündüğü şeklindeki bir soruya karşılık da, uzun süre ülkede yaşayan yabancılara seçim hakkı verilmesini doğru bulduğunu, ancak Birlik partilerinin (CDU/CSU) buna karşı çıkması nedeniyle bu konuda anayasada gerekli değişikliği yapamadıklarını söyledi. Almanların ve Türklerin yakınlaşması için Uyum Zirvesi ile önemli bir adım atıldığını da ifade eden Beck, karşılıklı hoşgörü ve saygının şart olduğunu, yabancıların kendi dinlerinin şartlarına yerine getirmelerine izin verilmesi gerektiğini, yabancıların da buna karşılık içinde yaşadıkları kültürel çevreye uyum sağlamaları ve Almanca öğrenmeleri gerektiğini belirtti.

Uyum konusunda kötü örneklerden daha çok iyi örneklerin bulunduğunu, bunun spor ve ekonomi alanında görmenin mümkün olduğunu kaydeden Beck, bazı darbelere rağmen bu konuda kötümser olmadığını, aşırı sağcılara karşı mücadele edilmesi gerektiğini, Alman halkının çok büyük bir bölümünün de böyle düşündüğünü sözlerine ekledi. Beck, Türkiye'deki duruma da değinerek, laik bir ülke olan Türkiye'de Hristiyan azınlıkların din özgürlüğü konusuna da hassasiyet gösterilmesi gerektiğini, uygulamada bu alanda eksiklikler olduğunu ve bunların giderilmesi gerektiğini söyledi.

-MURAT KURNAZ OLAYI-

SPD Genel Başkanı Beck, diğer bir soru üzerine, ailesi Almanya'da yaşayan Murat Kurnaz'ın Guantanamo üssünden serbest bırakılmasını geciktirdiği gerekçesiyle eleştirilen Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'i de savundu. ABD'deki 11 Eylül saldırılarından sonra şartların çok kötü olduğuna işaret eden Beck, ''Tanıdığım kadarıyla Steinmeier, aldığı kararlarda hiçbir zaman insan haklarını ihlal etmez'' şeklinde konuştu. Beck, Afganistan'ın güneyinde görev yapmak üzere bu ülkeye gönderilmesi düşünülen Tornado tipi savaş uçakları hakkında SPD'nin ne düşündüğü şeklindeki bir soruya karşılık da, bu konuyu görüştüklerini ve partisinin Tornadoların bu ülkeye gönderilmesine sıcak baktığını söyledi.

Afganistan'ın kuzeyinde askeri ve sivil alandaki işbirliğinin çok olumlu sonuçlar getirdiğini ve böyle bir işbirliğini bu ülke açısından olumlu gördüğünü ifade eden Beck, bu nedenle Alman savaş uçaklarının görev yapmasına sıcak baktığını, ancak bunun bugüne kadar yapılan politikaları yok etmemesine dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Beck, eski Başbakan Gerhard Schröder'i de överek, Schröder'in Irak'a müdahale etmeme konusunda aldığı kararın günün birinde tarih kitaplarına geçeceğini savundu.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AB'NİN TÜRKİYE PLANLARI NETLEŞİYOR

BORAT İNGİLTERE'NİN EN GÜÇLÜ ERKEKLERİ ARASI GİRDİ

KIBRIS HALKI ANCAK UYANMAYA BAŞLADI ANNEM
»  ABD TERÖRLE MÜCADELE KOORDİNATÖRÜ MAHMUR'DA
»  JAPONYA'DA BALİNA AVCILARININ YERİNİ SÖYLEYENE ÖDÜL
»  SADDAM YAŞIYOR İDDİASI
»  SİVİLLER ÜZERİNDE "MİSKET BOMBASI" KULLANILDI İDDİASI
»  AMERİKA'DA SAVAŞ KARŞITLARININ SESLERİ YÜKSELİYOR
»  SANCAKTA PATLAMA
»  DÜNYA'YI KURTARAN ÜÇ TÜRK BİLİM ADAMI
»  GAZZE'DE PATLAYICI DOLU TÜNELLER ÇIKTI!
»  AMERİKAYA NAZİRE İRAN'DAN NÜKLEER SENFONİ
»  TABUTTAKİ KAÇAK GÜMRÜKÇÜYÜ BAYILTTI
»  "CEHENNEMİ YAŞARKEN GÖRECEKLER"
»  EBU GUREYB, BELGESEL OLDU
»  RUSYA AMERİKAYI FENA FIRÇALADI
»  GAZZE'DE BAKAN SİYAM'IN EVİNE SALDIRI
»  İRAN'DA BU KEZ NÜKLEER SENFONİ
»  ÜZERİNDE UYUŞTURU BULUNAN FUTBOLCULAR İDAM EDİLDİ
»  "TERÖRİST BAŞINA YENİDEN YARGIYA GEREK YOK"
»  ÖLÜ MÜŞTERİNİN PARMAĞIYLA 12 BİN DOLAR ÇALDI LAR!
»  YARIŞMADA KAZANDIĞI PARALARI DAĞITTI
»  ÇİN TV'SİNDE DOMUZ YASAĞI
»  GAZZE, YİNE KAN GÖNÜ 15 ÖLÜ, 40 YARALI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.