Van Emniyet Müdürlüğü, her ay ortalama 20 aracının arızalandığını görünce inceleme başlattı; ilginç bir sonuçla karşılaştı.
Akaryakıt istasyonlarından ihaleyle satın alınan benzin ve mazotun kaçak olduğu, arızaların da bu yüzden meydana geldiği tespit edildi. Anlaşmalı istasyonlardan alınan akaryakıtın laboratuvar analizleri söz konusu tespiti belgeledi. Bunun üzerine Van Emniyeti, kendi istasyonunu kurmaya karar verdi ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gerekli izni aldı. Batman'daki rafineriden getirilen akaryakıt doğrudan buraya aktarılıyor. Mart ayı başından itibaren il emniyetinin tüm araçları depolarını bu özel istasyonun pompalarından dolduruyor. Şu ana kadar polisin hiçbir aracı arızalanmadı. Kaçak akaryakıt satan istasyonlarla yapılan ihaleler feshedilirken, firmalar hakkında da yasal işlem gerçekleştirildi. Kaçak akaryakıtın zararını ağır ödediklerini vurgulayan Van Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, iki yıl içinde kaçak akaryakıt sattığı tespit edilen 46 işyerine, 7 milyon 360 bin YTL para cezası kestiklerinin altını çizdi.
Van Emniyet Müdürlüğü, araçlarının yakıt ihtiyacını karşılamak için son iki yılda 4 ihale açtı. İhaleleri 4 petrol istasyonu kazandı. Ancak emniyetin araçları sık sık arızalanmaya başladı. Emniyet müdürlüğü bir yıl önce 10 adet Fiat Doblo araç satın aldı. Bu araçlar da kısa zaman sonra arıza vermeye başladı. Emniyet, garantili olan araçlarını tamir için Fiat'ın servislerine gönderdi. Firma ise araçlarda kaçak akaryakıt kullanıldığı için parçalarının garanti kapsamına girmeyeceğini bildirdi. Emniyet müdürlüğü bunun üzerine akaryakıtın temin edildiği petrol istasyonlarından numune alarak Gebze Türk Standartları Enstitüsü'ne (TSE) gönderdi. Burada yapılan analizlerde tüm akaryakıtın kaçak olduğu tespit edildi. Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü ve emniyet tarafından yapılan çalışmalarda söz konusu istasyonlar hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Emniyet Müdürlüğü kaçak akaryakıttan dolayı garantili 10 aracın masrafını kasasından ödeyerek tamir ettirdi. Ardından da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün izni ile kendi bünyesinde petrol istasyonu kurdu.
Van Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, petrol istasyonlarının rafineriden gelen akaryakıt ile yetinmeyip kaçak ürün satmalarının zararını ağır ödediklerini söyledi. Kesmez, önceki yıl 28, geçtiğimiz sene ise 18 ruhsatsız çalışan akaryakıt istasyonunun her birine 160'şar bin YTL para cezası kestiklerini aktardı.
Arızalar tespit edilememişti
Batman Rafinerisi'nden gelen akaryakıt ile petrol istasyonlarından satılan akaryakıt arasında oktan farkı bulunduğunu bizzat yaptırdıkları analizlerle tesbit ettiklerini belirten Kesmez, "Bu oktanların değişik olması, araçlarımızda benzin pompası, supabı ve sekmanında değişik arızalar meydana getiriyordu. Tabii bunun yüzde 100 sonucunu almak ve raporlara düşürmek mümkün olmadı. Zaman zaman ustalarımız oktanların değişik olmasından dolayı arızaların ortaya çıktığını iletiyorlar. Fakat arızalanan araçların şu kadar kaçak akaryakıttan olduğunu söylemek zor. Ama bu durum bizim için sıkıntı. Bunun üzerine genel müdürlükten izin alarak akaryakıtımızı doğrudan alma yoluna gittik. Kademe servisimizde pompa kurarak Batman Rafinerisi'nden aldığımız akaryakıtı araçlarımızda kullanıyoruz. Böylece arızaların önüne geçmeye çalışıyoruz." dedi. Kesmez, kurum olarak Maliye Bakanlığı'nın getirmiş olduğu 'Ulusal Marker'a geçeceklerini ifade ederek, cihazın yakın zamanda kendilerine ulaştırılacağını söyledi.