Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1097
EURO
38,0997
IMKB
9.928,000
ALTIN
2.864,820
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'Yeni Zam Furyasına Hazır Olun'
 Yeni Zam Furyasına Hazır Olun
 
AKP, seçim öncesi bol keseden harcadığı bütçenin acısını yine halktan çıkarıyor. Haziran başından bu yana kurlardaki yükselme ve KDV artışıyla yüzde 40 zamlanan akaryakıtta ÖTV de uçtu. Benzin 34 TL’ye, motorin 32.37 TL’ye çıktı. Ekonomistler, “Zam furyasına hazır olun” uyarısı yaptı. AKP iktidarı seçim öncesi bol keseden harcadığı bütçenin acısını yine işçi ve emekçiden çıkarıyor. Birbiri ardına gelen vergi ve harç zamlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak haziran başından bu yana dolar kurundaki yükselme ve KDV artışıyla yüzde 40 zamlanan akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) de arttı. Benzinde litrede 2.52 TL olan ÖTV 7.52 TL’ye, motorinde 2.05 TL olan ÖTV 7.05 TL’ye yükseltildi. Bunun yanı sıra Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararına göre, konutlarda kullanılan doğalgazda da ÖTV üç katına çıkarıldı. Standart m3’te 0.0230 TL olan ÖTV bugünkü karar ile 0.0747 TL’ye yükseltildi. ZAM FURYASI BAŞLIYOR Doğalgazın faturadaki yansıması kış aylarında netleşecek ancak akaryakıttaki vergi artışlarının pompaya yansımasıyla birlikte önceki gün İstanbul’da 28 liraya satılan benzin 34 liraya, 26.37 liraya satılan motorin ise 32.37 liraya çıktı. Haziran başında benzin 21.26, motorin 19.42 liraydı. Son zamla birlikte 1.5 ayda benzine toplam yüzde 64, motorine ise yüzde 72 zam gelmiş oldu. Ekonomistler ve gıda sektörü temsilcileri akaryakıtın bütün temel tüketim ürünlerinin hammaddesi olduğunu hatırlatarak “Zam furyasına hazır olun. Ekonomik daralma yolda” dedi. İktidarın birbiri ardına hayata geçirdiği zamları değerlendiren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, şu yorumu yaptı: ”Akaryakıttaki ÖTV artışının yıllık enflasyona 5-6 puan etki edeceğini düşünüyorum. Yüzde 55-60 bekliyordum. Bu hamle ile 65’e çıkabilir. Ayrıca MTV, alkol ve tütünün yanı sıra akaryakıta da zam geldi. Bu zamların geleceği ek bütçede belliydi zaten. Bütün yıl 528 milyar TL ÖTV geliri beklenirken ek bütçe ile 318 milyar TL daha eklenmişti. AKP hükümeti sınıfsal tercihleri sebebiyle memur zammı gibi seçim vaatlerinin faturasını dolaylı vergilerle yurttaştan çıkarıyor.” (Hayri Kozanoğlu) ‘ANA ÖNCELİK BÜTÇE’ Doç. Dr. Cem Çakmaklı ise seçimden önce yüzde 40 civarı olan yıllık enflasyon tahminlerini önce seçim sonrası artan kur ve sonrasında son zamlar ile en az yüzde 60 olarak revize ettiklerini söyledi. Çakmaklı şunları söyledi: ”Hazine ve maliye bakanımız bir twit ile politikalarının üç temel ayağını anlatırken ilk sıraya kamu maliyesi ikinci sıraya enflasyonu koymuştu. Buradan anlaşılıyor ki kamu maliyesi çok sıkışmış bir seviyede ve acil müdahale gerektiriyor. Bu uğurda enflasyonla mücadele ikinci plana atılmış. Bu yüzden de fiyat artsa da talebin azalmayacağı tuvalet kâğıdı, doğalgaz, akaryakıt gibi ürünlerde vergi artışlarına gidiliyor zaten.” Ekonominin en büyük girdisi olan doğalgaz ve akaryakıta gelen zamlarla birlikte resesyon olasılıklarının da arttığını belirten Çakmaklı, kısa vadede bir durgunluk beklediklerinin altını çizdi.
 
17.7.2023 - 07:38
AKP iktidarı seçim öncesi bol keseden harcadığı bütçenin acısını yine işçi ve emekçiden çıkarıyor. Birbiri ardına gelen vergi ve harç zamlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak haziran başından bu yana dolar kurundaki yükselme ve KDV artışıyla yüzde 40 zamlanan akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) de arttı. Benzinde litrede 2.52 TL olan ÖTV 7.52 TL’ye, motorinde 2.05 TL olan ÖTV 7.05 TL’ye yükseltildi.

 

Bunun yanı sıra Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararına göre, konutlarda kullanılan doğalgazda da ÖTV üç katına çıkarıldı. Standart m3’te 0.0230 TL olan ÖTV bugünkü karar ile 0.0747 TL’ye yükseltildi.
ZAM FURYASI BAŞLIYOR
Doğalgazın faturadaki yansıması kış aylarında netleşecek ancak akaryakıttaki vergi artışlarının pompaya yansımasıyla birlikte önceki gün İstanbul’da 28 liraya satılan benzin 34 liraya, 26.37 liraya satılan motorin ise 32.37 liraya çıktı. Haziran başında benzin 21.26, motorin 19.42 liraydı. Son zamla birlikte 1.5 ayda benzine toplam yüzde 64, motorine ise yüzde 72 zam gelmiş oldu. 
Ekonomistler ve gıda sektörü temsilcileri akaryakıtın bütün temel tüketim ürünlerinin hammaddesi olduğunu hatırlatarak “Zam furyasına hazır olun. Ekonomik daralma yolda” dedi.
İktidarın birbiri ardına hayata geçirdiği zamları değerlendiren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, şu yorumu yaptı:
”Akaryakıttaki ÖTV artışının yıllık enflasyona 5-6 puan etki edeceğini düşünüyorum. Yüzde 55-60 bekliyordum. Bu hamle ile 65’e çıkabilir. Ayrıca MTV, alkol ve tütünün yanı sıra akaryakıta da zam geldi. Bu zamların geleceği ek bütçede belliydi zaten. Bütün yıl 528 milyar TL ÖTV geliri beklenirken ek bütçe ile 318 milyar TL daha eklenmişti. AKP hükümeti sınıfsal tercihleri sebebiyle memur zammı gibi seçim vaatlerinin faturasını dolaylı vergilerle yurttaştan çıkarıyor.” 

 

(Hayri Kozanoğlu)
‘ANA ÖNCELİK BÜTÇE’
Doç. Dr. Cem Çakmaklı ise seçimden önce yüzde 40 civarı olan yıllık enflasyon tahminlerini önce seçim sonrası artan kur ve sonrasında son zamlar ile en az yüzde 60 olarak revize ettiklerini söyledi. Çakmaklı şunları söyledi:
”Hazine ve maliye bakanımız bir twit ile politikalarının üç temel ayağını anlatırken ilk sıraya kamu maliyesi ikinci sıraya enflasyonu koymuştu. Buradan anlaşılıyor ki kamu maliyesi çok sıkışmış bir seviyede ve acil müdahale gerektiriyor. Bu uğurda enflasyonla mücadele ikinci plana atılmış. Bu yüzden de fiyat artsa da talebin azalmayacağı tuvalet kâğıdı, doğalgaz, akaryakıt gibi ürünlerde vergi artışlarına gidiliyor zaten.”
Ekonominin en büyük girdisi olan doğalgaz ve akaryakıta gelen zamlarla birlikte resesyon olasılıklarının da arttığını belirten Çakmaklı, kısa vadede bir durgunluk beklediklerinin altını çizdi.


Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “AKP hükümeti sınıfsal tercihleri sebebiyle memur zammı gibi seçim vaatlerinin faturasını dolaylı vergilerle yurttaştan çıkarıyor” dedi. Doç. Dr. Cem Çakmaklı ise yüzde 40 civarı olan yıllık enflasyonu son zamlar ile en az yüzde 60 olarak revize ettiklerini söyledi /Cumhuriyet



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Zamlara Değil,Zamanlamaya İtiraz Etmiş!

Turistik Bölgelere Mescit Talimatı

Erdoğan Körfez Yolcusu
»  Büyükerşen'den Flaş ÖTV Çağrısı
»  AKP'li Külünk'ten ÖTV Zammına İsyan
»  Hakan Fidan'dan 15 Temmuz Paylaşımı
»  AB İçin "Kademeli Vize" Formulü
»  Ek Bütçe Geçti,Meclis Tatile Girdi
»  Seyyanen Zamma Ek Kaynak Engeli!
»  Emekli ve Memur Zamları Resmi Gazetede
»  Ekrem İmamoğlu’na Yeni Dava
»  Deva Partisi'nden Yerel Seçim Kararı
»  MHP'de Moraller Bozuldu
»  Fethullah Gülen'in Yeğeni Gözaltında
»  15.5 Milyon Emekliye Kötü Haber
»  İsveç’te Tartışma Yaratacak Fetö Kararı
»  Emeklileri Heyecanlandıran Buluşma
»  Emekli Maaş Zammında Gözler Erdoğan'da
»  Emekliye'Ek Zam,Kademeli Zam' Yalan Oldu
»  İmamoğlu'na 'Erkek Olsaydı'Yanıtı
»  Çifte MTV Maddesi Meclisten Geçti!
»  Pasaport Harçlarına Yüzde 50 Zam!
»  Meclisten Emekliyi İsyan Ettiren Karar
»  Otomobilde Yılın Satış Rekoru Beklentisi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.