Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'ÇÜRÜK' DAVASININ ŞİFRELERİ
 ÇÜRÜK  DAVASININ ŞİFRELERİ
 
'Çürük Davası'nın kilit sanığı dinlemeye takılan şifreli konuşmaların ne anlama geldiğini tek tek açıkladı.
 
24.4.2008 - 17:30

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 97 kişinin ''askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçuna iştirak etmek'' suçlarından yargılanmalarına devam edildi. Hava Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'ndaki spor salonunda kurulan mahkemede görülen davanın üçüncü duruşmasına sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşmayı, bazı DTP milletvekilleri de izledi. Duruşmada söz alan sanık Fatih Terzioğlu'nun avukatı Erkan Akbaba, davanın ''bir numaralı sanığı'' Aytekin Demirdaş'ın önceki duruşmada verdiği ifadede ''gizlilik kararı bulunan bazı bilgi ve belgeleri incelediğinin anlaşıldığını'' belirtti. Gizlilik kararı bulunan evrakların Demirdaş'a verilmesinin hukuka aykırı olduğunu söyleyen Akbaba, Demirdaş'ın bu belgeleri inceledikten sonra soruşturma evresinde askeri savcıya verdiği ifadenin de delil niteliği taşımaması gerektiğini savundu. Akbaba, ''Demirdaş'a bu belgelerin askeri savcı tarafından verilmesi hakkında bir işlem yapılıp yapılmadığını'' sordu.

Askeri Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok da sanık Demirdaş'a verilen belgelerin adli savcı tarafından hazırlanan iddianameden ibaret olduğunu ve bu iddianamenin tüm sanıklarda bulunduğunu söyledi.

Duruşmada, daha sonra dinlenen sanık Turgut Gündüz, 9 yükümlüye aracılık yaptığı suçlamasını kabul etmediğini, iddianamenin, sanık Aytekin Demirdaş'ın ''yalan ve mesnetsiz beyanlarından ibaret olduğunu'' öne sürdü.

İddianameyi okuduktan sonra ''Demirdaş'ın akıl sağlığından şüphe ettiğini'' söyleyen Gündüz, Demirdaş'ın akıl sağlığına ilişkin rapor alınmasını istedi. Gündüz, üzerine atılan suçlamalarda kendisini ''emekli yüzbaşı Egemen'' ismiyle tanıttığını, bu yolla kişilerin ''askerlik işlemlerinde yardımcı olduğu'' yönündeki ifadeleri de kabul etmediğini belirtti.

-''BENİM GİBİ BİRÇOK İNSANI KANDIRDI''-

Gündüz, ''Aytekin Demirdaş kendi aklında oluşturduğu örgütüyle Türkiye'yi kendi keyfiyetine göre bölgelere ayırarak kafasınca bazı kişilere bölge sorumluluğu verdi. Bu yönüyle Demirdaş bölücülük de yapmaktadır. Demirdaş üzerindeki TSK üniformasını güven unsuru olarak kullandı ve benim gibi birçok insanı kandırdı'' dedi.

Turgut Gündüz, iddianamede ''para aldığı'' öne sürülen Hasan Şimşek ile Antalya'da özel bir okul açmayı düşündüklerini, Şimşek'in banka hesabından kendi hesabına aktarılan paranın da bu iş için kullanılan para olduğunu savundu.

Mahkeme Başkanı Albay Ahmet Erdem, Gündüz'e, arabasında yapılan aramada ele geçirilen yükümlü sanıklara ait nüfus cüzdanı fotokopilerini, sanık Ayhan Eke'den hesabına yatırılan 250 YTL ve Hasan Şimşek'ten ayrı ayrı zamanlarda gelen 15 bin YTL'nin neden yatırıldığını sordu.

Gündüz, Eke'den gelen 250 YTL'nin Eke'nin çocuğuna aldığı ayakkabının taksiti olduğunu, 15 bin YTL'nin de aralarında geçen araç alım-satım işleminden kaynaklandığını savundu. Gündüz, arabasında ele geçirilen belgeleri ise kabul etmedi.

Sanık Gündüz, iddianamede kendilerinden ''Ne idüğü belirsiz'' kişiler olarak söz edildiğini öne sürerek, bu nitelendirmeyi kabul etmediğini, kendisinin de TSK'da uzman çavuş rütbesiyle bir süre ''şerefli bir şekilde'' görev yaptığını söyledi.

Bu arada söz alan Aytekin Demirdaş, ''Turgut Gündüz'ün ifadesini kabul etmediğini ve yalan söylediğini'' ifade ederek, Gündüz ve Ayhan Eke'nin, yükümlülerin askerlik şubelerinden hastanelere sevk işlemleriyle ilgilendiklerini öne sürdü.

Askeri Savcı Üçok da, bunun üzerine, iddianamede yer alan ifadelerin bir çoğunun Atatürk, İsmet İnönü ve ünlü düşünürlerin sözleri olduğunu belirtti. Üçok, bu kelimeleri kullanırken kimseye hakaret kastıyla yaklaşmadıklarını ifade ederek, tüm sanıklara ve avukatlara soruşturma evresinde her zaman kibar ve nazik davrandıklarını, baskı yapmadıklarını kaydetti.

-SANIK BOZKURT'UN SAVUNMASI-

Sanık İmdat Bozkurt da, askeri savcının iddianamede ''Ne idüğü belirsiz'' ifadesini kullandığını belirterek, Atatürk'ün sözlerinden hareketle yola çıkılan bu ifadenin kendilerini rencide ettiğini söyledi.

Bozkurt, duruşma safhalarında askeri savcı Üçok'un her konuda nezaket kurallarına en iyi şekilde uyduğunu, ancak soruşturma safhasında kendi ifadesini alan savcının hakaretlerine maruz kaldığını öne sürerek, ''Duruşmada keşke benim ifademi de bu savcı alsaydı. İfadem alınırken duyduğum hakaretleri, küfürleri duymamış olsaydım diye düşündüm'' dedi.

Sanık İmdat Bozkurt'un bu sözleri üzerine Mahkeme Başbakanı Hakim Albay Erdem, soruşturma safhasında yapıldığı iddia edilen davranışların tutanakla tespit edilebileceğini, böyle bir tutanağın kendisine ulaşmadığını söyledi. Erdem, Bozkurt'u uyararak, ''çete'' ve ''resmi evrakta sahtecilik'' suçundan askeri mahkemede yargılanmadığını, bu konudaki savunmalarını yapmaması gerektiğini söyledi. Bozkurt ise 16 aydır tutuklu olduğunu ve askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçuna iştirak etmekten hakim karşısına çıktığını belirterek, tüm yönleriyle savunma yapmak istediğini ifade etti.

Aytekin Demirdaş'ın davranışlarında ve ifadelerinde çelişkiler olduğunu ve Demirdaş'ın görev yaptığı birliğin Kütahya'da bulunmasına rağmen zamanının çoğunu Ankara'da geçiriyor olmasının komutanlarının dikkatinden kaçmayacağını anlatan Bozkurt, ''bu konuda komutanların da görevlerini ihmal ettiklerini'' öne sürdü. İmdat Bozkurt, bu konulara ilişkin yaklaşık 15 dakika ifade verdi.

-MAHKEME BAŞKANI: ''ŞİMDİ İMDAT DİYECEĞİM...''

Bozkurt'un ifadesini sürdürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Hakim Albay Erdem ''İmdat, ben şimdi 'imdat' diyeceğim. Esasa gel, esasa... Buldun bir mahkeme, güzel güzel konuş ama şimdiye kadar herkes senin savunmanı dinledi. Artık esasa ilişkin savunmana gelmeni bekliyorum'' diye konuştu.

Bunun üzerine, İmdat Bozkurt, kendisine sorulan sorulara cevap verdi ve Aytekin Demirdaş ile sahte çürük raporu vermek işlerine karışmadığını, sadece birkaç kez araba satışı yaptığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Erdem'in Bozkurt'un hesabından Demirdaş'ın hesabına ayrı ayrı zamanlarda yaklaşık 30 bin YTL para aktarıldığını belirtmesi üzerine Bozkurt, ''Bu paralar araba alıp satmaktan kaynaklandı. İkimiz de asker kökenli olduğumuz için Demirdaş'ın paraya sıkıştığı zamanlar ona para havalesi yaptım. Mesela, çocuğunun doğum gününde pasta alacak durumda olmadığını söylediğinde Demirdaş'a 250 YTL havale yapmıştım'' dedi.

Mahkeme Başkanı Erdem'in, ''Sen isteyen herkese para veriyor musun? Demirdaş ile kaç defa araba alış verişi yaptın?'' sorusu üzerine, Bozkurt, güvendiği esnaf arkadaşlarına istedikleri zaman para gönderdiğini, o zamana kadar da Demirdaş'a güvendiği için değişik miktarlarda para gönderdiğini söyledi.

İddianamede, Demirdaş'ın üzerine atılan suçları, Demirdaş'ın tek başına yapmasının mümkün olmadığını kaydeden Bozkurt, Demirdaş'ın ''ortak haraket ettiği kişileri korumak için bütün suçlamaları kabul ettiğini ve suçu üstüne aldığını'' iddia etti. Bozkurt, ''Bu iş Demirdaş'ın otel odalarında hazırladığı raporlarla bitmiyor. Geçmişte ortaya çıkan çürük raporu olaylarında olduğu gibi bu olayda da bir takım doktor ve diğer görevlilerin rolü olması gerekir. Bunlar araştırılmadan iddianame düzenlendi'' diye konuştu.

-DEMİRDAŞ: ''ARABADAN KASIT YÜKÜMLÜNÜN KENDİSİDİR''-

Bozkurt'un ifadelerinin ardından söz alan Aytekin Demirdaş, dinlenen tüm sanıkların kendisiyle araba alım satımı yaptıklarını anlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Herkes araba ticaretine sığınıyor. Arabadan kasıt, yükümlünün kendisidir. Telefonlarda geçen araba kelimesi yükümlüyü ifade eder. Şahıs, 'arabam var' deyince, ben 'plakası kaç' diyerek memleketini öğrenmek isterim. 'Vuruğu, çiziği var mı' demekle de daha önce rapor almak için girişimde bulunmuş mu, bunu sorarım. 'Satışa hazır mı?' deyince, askerlik şubesinden hastaneye sevk alıp almadığını, 'Ankara'ya getirin pazara çıkaralım' deyince de rapor işinin yapılacağını söylemiş olurum.''

Demirdaş, tüm sanıklarla araba ticareti yapmasının mümkün olmadığını, sanıkların ellerinde araç alıp satımına ilişkin protokol ya da sözleşme varsa mahkemeye sunmalarını istedi.

Bunun üzerine, sanık İmdat Bozkurt, Demirdaş'ın her konuda ''bilirkişi edasıyla fikir beyan ettiğini'', ancak sözlerinin yalan olduğunu savundu. Bozkurt, ''Demirdaş'ın asıl işi çürük raporu düzenlemek olabilir ama bizim asıl işimiz ticarettir. Hepimiz askeriz, ben eski askerim. Askerlikte üst her zaman haklıdır. Ben Demirdaş'ın üstüyüm, yani ben haklıyım'' diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Hakim Albay Ahmet Erdem de bu sözleri üzerine Bozkurt'u uyararak, ''Sulandırma... Sana sorulanı söyle'' dedi.

Askeri Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok da bazı sanıkların iddianamenin geç yazıldığını söylemelerinin kendisini üzdüğünü, çünkü soruşturmanın Askeri Savcılığa intikal ettikten 5 ay sonra tamamlanarak dava açıldığını hatırlattı. Üçok, bu süreyi çok iyi bir performans olarak gördüklerini söyledi. Sanık İmdat Bozkurt'un ''yalan ifade verdiğini'' savunan Savcı Üçok, ''Bozkurt'un Demirdaş'a parasız olduğu için para gönderdiğini söylediği zamanlarda Aytekin Demirdaş'ın hesabında 300 bin YTL para olduğu görülmektedir. Bozkurt'un ifadeleri tamamen yalandır'' şeklinde konuştu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


RÖNTGENCİ TEZGAHTARA SUÇ ÜSTÜ

CHP'NİN AFİŞİ MAHKEMELİK OLDU

MGK TOPLANTI SALONU DEĞİŞTİ
»  CHP, ERDOĞAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
»  1,3 MİLYON KİŞİ GEÇİMİNİ RAKI'DAN SAĞLIYOR
»  CEM UZAN, ZAMAN AŞIMIYLA YIRTTI
»   "BAYKAL VE ERDOĞAN BAHÇELİ’NİN TAVRINDAN DERS ÇIKARSINI"
»  CHP’Lİ İNCE’DEN BAKAN GÜNAY’A İSTİFA ÇAĞRISI
»  "SENİ BAŞ YAPANLAR, BİR GÜN AYAK YAPARLAR"
»  TÜRK ERKEĞİNİN SEVİŞME SÜRESİ 5 DAKİKA
»  HAVADA DEHŞET, YERE ÇAKILAN ÇOCUĞU HAVADA YAKALADI
»  HASAN CELAL GÜZEL'DEN ŞOK İDDİA
»  SARIGÜL'DEN BAYKAL'A ÇİRKİN TEPKİ
»  ANAYASA MAKEMESİ, 46 YAŞINDA
»  AHMET ÖZAL, ERKAN MUMCU'YU TOPA TUTTU
»  GÜL'ÜN OĞLU RESMEN TÜCCAR
»  YAĞMURLU VE SOĞUK HAVA GELİYOR
»  "BİZ KAÇ KİŞİYİZ.COM" PARTİSİ
»  ERBAKAN, CEZASINI YAZLIKTA ÇEKECEK
»  ERMENİLERİ ÇILDIRTAN TÜRK FİLMİ "120"
»  SABAH-ATV'DE TAYYİP BEY,KATAR VE KAMU BANKALARI?
»  MHP LİDERİ, KAPATMA DAVASI VE 1 MAYIS İÇİN NE DEDİ?
»  CHP'YE, 'OHHHH ' DEDİRTEN AÇIKLAMA
»  "AYAK TAKIMI"NI AYSUN KAYACI SÖYLESEYDİ NE OLURDU?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.