Türkiye ile İsrail arasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Sanayi Bakanı Binyamin Ben-Eliezer'in görüşmesiyle düşmeye başlayan tansiyon, "özür" ve "ilişki kesme" polemiğiyle yeniden tırmanışa geçti. Görüşmeden ilk başta haberdar edilmeyen Dışişleri Bakanı Lieberman, görüşmeyi öğrendiği günden itibaren Türkiye'ye karşı tehditkar açıklamalar yapmaya başladı.
BBC'nin haberine göre Brüksel'deki görüşmenin ardından Davutoğlu dün İsrail'e daha net bir mesaj göndererek, "Ya özür dilerler, ya uluslararası komisyonu ve onun raporunu kabul ederler ya da ilişkiler kesilir" dedi.
İsrail Dışişlerinin bu mesaja yanıtı gecikmedi. Davutoğlu'nun sözleriyle ilgili AFP ajansına konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, "Bir özür beklediğiniz zaman, tehdit ya da ültimatom vermezsiniz... Bütün bu olanlar, Türkiye'nin aklında başka bir ajanda olduğuna inanmamıza yol açıyor" diye konuştu.
Daha sonra İbranice yayın yapan Walla haber portalına konuşan bir başka üst düzey yetkili de İsrail'in sert yanıtını bir başka boyuta taşıdı.
SOVYETLER GÖNDERMESİ
Yetkili, tehditlerin ve ültimatomların İsrail'i daha sert önlemler almaya itebileceği uyarısında bulundu. Bu durumun ABD ve Avrupa Birliği kamuoylarını da Türkiye konusunda olumsuz etkileyeceğini belirten yetkili, "Bu tip ilişkileri kesmek gibi bir karar alınması bumerang etkisi yaratır. Bu, Türkiye'nin Batı'daki dostlarının İsrail'den çok Türkiye'den uzaklaşmasına neden olur" dedi.
Aynı yetkili, Sovyetler Birliği ile İsrail arasında 1967 yılındaki diplomatik krizi hatırlatarak, bunun sonucunda İsrail'in değil Sovyetlerin "Ortadoğu politikasında gücünü kaybetmesine" neden olduğunu belirtti.
Sovyetler Birliği ve Romanya hariç Doğu Bloku ülkeleri, 1967’deki Altı Gün Savaşı nedeniyle İsrail’le diplomatik ilişkilerini kesmişti. Sovyetler Birliği, İsrail'in işgal ettiği Arap topraklarından çıkmasını talep etmişti. İki ülke arasındaki ilişkiler 1992 yılında tekrar kuruldu.
"ÖZÜR DİLEMEYE NİYETİMİZ YOK"
Türkiye'nin sert mesajının üzerine İsrail de filo baskınından dolayı asla özür dilenmeyeceğini bildirdi.
Sabah saatlerinde bir açıklama yapan üst düzey bir hükümet yetkilisi, kendisini koruduğu için İsrail'in özür dilemeyeceğini söyledi. Yetkili, "Elbette ki meydana gelen can kayıplarından dolayı üzüntü duyuyoruz ancak şiddet olaylarını başlatan biz olmadık" dedi.
Özür ve ilişki kesme polemiğine İsrail'in aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da katıldı. Lieberman, Türkiye'den özür dilemeye niyetleri olmadığını söyledi. Lieberman, "Özür dilemeye hiç niyetimiz yok. Esasında biz Türkiye'den özür bekliyoruz" diye konuştu.
ILIMLI HAVA ÇABUK DAĞILDI
"Özür dileme" ve "diplomatik ilişkileri kesme" üzerinde yaşanan bu polemik, Davutoğlu ile Ben-Eliezer'in görüşmesiyle doğan ılımlı ortamı da bozdu. Davutoğlu ve Ben-Eliezer, geçen hafta içerisinde Brüksel'de bir araya gelmişti. Türk tarafı bu görüşmede dokuz kişinin hayatını kaybettiği filo baskınından dolayı İsrail'den özür ve tazminat beklentisini dile getirmiş ve olayla ilgili uluslararası soruşturma açılmasını istemişti. İsrail'de ortalığı karıştıran bu gizli zirve, filo baskınından bu yana iki ülke yetkililerinin en üst düzey teması olmuştu.