İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin ardından "Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır," açıklamasında bulundu. Soyer "Özellikle Bayraklı'da bina yıkımları var, can kayıpları olabilir. 20'ye yakın bina yıkıldığı ihbarı aldık," ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ege Denizi'nde meydana gelen deprem nedeniyle Batman'daki programını iptal edip, deprem bölgesine gitmek üzere yola çıktı. Bakan Kurum yaptığı açıklamada "5 bina yıkıldı. Tüm ekiplerimizle yaraları hızlıca saracağız. Enkaz altındakiler için hızlı şekilde seferber olacağız," ifadelerini kullandı.
"DAHA BÜYÜĞÜNÜ BEKLEMİYORUZ"
izmir-de-6-6-buyuklugunde-deprem-799099-1.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan deprem sonrasında BirGün’e açıklama yaptı. Murathan, “Bu deprem tuzla fay hattı üzerinde gerçekleşti. AFAD’ın verilerine baktığımız zaman 6.6 civarında bir şiddette olduğunu gördük. Depremle beraber fayın bütünüyle kırıldığını düşünüyoruz. Fayın tümüyle kırılması olumlu bir durum. Bu fay hattında daha büyük bir deprem gerçekleşeceğini düşünmüyoruz ancak artçı depremler olacaktır” dedi.
"DEPREMİN OLACAĞINI ÜÇ AYDIR SÖYLÜYORDUM"
Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, BirGün'e depremin ardından açıklamalarda bulundu. Ercan, şunları söyledi: "Deprem tam da bir hafta önce dediğim yerde oldu. Depremin olacağını üç aydır söylüyordum. Aydın’dan gelen kırıkla Seferihisar’dan gelen kırığın arasında her an deprem olabilir demiştim ve maalesef oldu. Bu depremle eşik değer aşılmıştır. İzmir ve Aydın illerinde özellikle Rum evlerinde yıkılmalar bekliyorum bunun dışında da bazı evlerde yıkılmalar olabilir. En fazla Sisam Adası’nda ve diğer Ege Adalarında yıkım bekliyorum. Bunun dışında yine depremler olacaktır bunlar, çok yıkıcı olmayacaktır ve hasar görmüş evler bu depremlerle yıkılacaktır. En fazla sarsıntı Seferihisar, Urla, Kuşadası, Bornova, Göztepe, Bostanlı ve Mavişehir’de görülmüştür. Özellikle bu saydığım yerlerde oturanlar bu gece evlerine girmesinler. Çok şükür ki deprem bu saatte oldu. Deprem akşam saatlerinde olsaydı etkisi daha fazla olacaktı."
Yine BirGün'e açıklamalarda bulunan Afet Uzmanı ve Akademisyen Dr. Kubilay Kaptan "İzmir’deki bir deprem beklendiğini 2009 yılından bu yana söylüyorduk. 2009 yılında altında benimde imzamın olduğu bir raporla depremin beklendiğini söyledik ve kamuoyuna sunduk. Aslında bu depremi İzmir diye değil de Ege diye konuşmak daha doğru," dedi.
Kaptan, şöyle devam etti: "Bu zaman kadar birçok defa hem Yunanistan tarafında, hem bizim tarafımızda, hem de Kıbrıs’ta 7 büyüklüğünde depremler olmuştur. 2009 yılında hazırladığımız raporda da bu şiddette depremlerin geleceğini söylemiştik. İzmir Dünya depremselliği fazla olan ilk 20 şehir arasındadır. Deprem İzmir’de olmadı, İzmir’e 80 kilometre uzaklıkta ve denizde gerçekleşti. Ayrıca, 6.8’lik, 6.9’luk depremin İzmir’de hissedilme oranı 6.3 İle 6.4 arasındadır. Bu şiddetle hissedilen bir depremde de İzmir’deki ve diğer kentlerdeki binaların yıkılmaması lazım. Çünkü İzmir’deki binalar ve hatta tüm ülkedeki binalar en az 7 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olmalıdır."