TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplanan Genel Kurulda, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, “26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü” dolayısıyla gündemdışı söz aldı.
Birdal, insan hakları, demokrasi ve barışın, hava, ekmek gibi insanlığın olmazsa olmazı olduğunu söyledi.
İşkencenin insanlığa karşı suç olduğunu ve halen işlendiğini ileri süren Birdal, Türkiye'nin işkenceye karşı uluslararası sözleşmelere imza koyduğunu anımsattı. Birdal, bu sözleşmelere karşın, işkencenin sistematik olarak sürdüğünü iddia etti.
“İNSANLIK SUÇU”
Birdal'ın gündemdışı konuşmasına Hükümet adına yanıt veren Adalet Bakanı Şahin, işkence ve kötü muamelenin, insanlık suçu olduğuna dikkati çekti.
Şahin, geçen yüzyılda iki dünya savaşı yaşayan insanlığın, BM'nin kurulmasının ardından İnsan Hakları Evrensel Bildirisini kabul ettiğini anlattı.
Bildirinin 5. maddesinde, hiç kimsenin işkenceye maruz bırakılamayacağının yer aldığını ifade eden Şahin, Türkiye'nin de başta bu bildiri olmak üzere, uluslararası sözleşmelere taraf olduğunu belirtti.
Şahin, bu uluslararası sözleşmeleri, iç hukuka da taşıyarak, uygulamadaki kararlılıklarını ortaya koyduklarını dile getirdi. Şahin, Anayasa'nın 17. maddesinde de “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz” hükmünün bulunduğunu anımsattı.
Bakan Şahin, 1 Haziran 2005'te kabul edilen TCK'da yer alan işkenceye karşı önlemleri de sıraladı.
Yasa yapmak kadar, bunun uygulanmasının da önemli olduğunu ifade eden Şahin, Türkiye'nin 2003'e kadar Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin, “sistematik işkence uygulayan ülkeler listesinde” yer alırken, 2003'ten sonra bu listeden çıktığını söyledi.
“Şimdi bana, 'bunu Türkiye, yüzde 100 önlemiş midir?' diye sorabilirsiniz. Yüzde 100 önlendiğini buradan iddia edemem” diyen Şahin, Türkiye'nin çok büyük ülke olduğunu, kurumları bulunduğunu söyledi. Şahin, yetkili mercilere ulaşmamış, ulaşamamış durumlar varsa, bunların kendilerine bildirilmesi halinde de üzerine gidileceğini kaydetti.