Gerçi bu sayı beş yıl öncesine kadar daha fazla, ama günümüzdeki uzun yaşam beklentisi de dikkate alındığında Avrupa genelinde kansere bağlı ölümlerin 2007 yılından bu yana azaldığı görülüyor. Annals of Oncology dergisindeki yazıya göre, kanser ölümleri erkeklerde yüzde on, kadınlarda ise yüzde yedi oranında azalmış.
Liste başında erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri yer alıyor. Avrupa’da ortalama olarak 100.000 erkekten 139’u, 100.000 kadından ise 85’i kanserli tümör yüzünden yaşamını yitiriyor. Sevindirici haberse son beş yılda bağırsak, mide, prostat, meme ve kan kanseri (lösemi) gibi hastalıklarda ölüm oranının düşmüş olması. Fakat bilim insanları pankreas kanserinde herhangi bir değişiklik beklemiyorlar.
Ayrıca kadınlarda akciğer kanserine bağlı ölümlerde de yüzde yedilik bir artış söz konusu. Başlıca altı kanser türündeki ölümlerin azalması AB’deki kanser taraması, erken tanı ve tedaviye bağlı. Ayrıca erkeklerin daha az sigara içmesinde de bu gelişmenin payı var, diyor Mailand Üniversitesi’nden Matteo Malvezzi. Hesaplara göre 2012 yılında AB’de 88.000 kadın meme kanseri yüzünden yaşamını yitirecek. En yüksek meme kanseri ölümleri Almanya’da: 100.000 kadından 16,5’i yaşamını yitirirken, bu oran Avrupa geneli için 100.000 kadında 14,9.
Son beş yıl içinde AB’deki meme kanseri ölümleri yüzde dokuz oranında azalmış. Meme kanserine bağlı ölümler sadece orta yaş grubunda değil gençler arasında da azalmış. Bu da tedavilerdeki önemli gelişmelere bağlı. Meme kanseri ölümlerindeki düşüşün mamografi taramasıyla ilgisi yok diyor bilim insanları. Nitekim mamografi taraması Avrupa ülkelerinin çoğunda sadece elli ila yetmiş yaş arasındaki kadınlarda yapılıyor.