İthal edilen kurbanlıkların satılamaması gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığını belirten Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Trakya Bölgesi’ne sevk ettikleri 16 bin büyükbaş kurbanlık hayvandan 12 bininin, öngördükleri gibi satıldığını söyledi.
ET ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş,”ithal edilen kurbanlıkların satılamaması” gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığını, kurbanlık sıkıntısı olmaması için bilerek fazla sayıda hayvanı bölgeye sevk ettiklerini belirtti. İlk aşamada 20 bin olarak planlanan Trakya Bölgesi’ne verilecek kurbanlık büyükbaş hayvan sayısının, gelen talebe bağlı olarak daha sonra 16 bine düşürüldüğünü, köy, ilçe ve il dernekleri, vakıflar, birlikler için 8,5 lira, celepler için ise 9 lira olarak açıklanan kg satış fiyatının 8 liraya çekildiğini hatırlatan Ulubaş, 12 bin hayvanın satışının yapıldığını, kalan 4 bin hayvanının da kasaplık olarak değerlendirilmek üzere EBK kombinalarına getirildiğini söyledi. Ulubaş, şöyle konuştu:
4 bini kombinalara sevkedildi
“Bu yıl kurban kesen vatandaşlar, küçükbaş hayvandan ziyade büyükbaş hayvanı tercih etti. Biz bir sıkıntı olmaması için ihtiyaçtan fazla hayvanı bölgeye gönderdik. Önce 20 bin dedik, talebe göre bunu 16 bine çektik. Eğer talep olsaydı, bunu 20 bine çıkarabilirdik. Piyasaya ihtiyaçtan fazla hayvan verilmesi, spekülatif hareketleri önledi. Hem tüketici, hem besici mutlu oldu. Vatandaş, yüksek olmayan fiyatlardan kurbanlık buldu, besici de zarar etmeden hayvanını satabildi. Biz, elimizde bu kadar hayvan kalacağını öngörüyorduk. Bu 4 bin hayvanı da kasaplık olarak değerlendirmek üzere kombinalarımıza sevk ettik. Bu hayvanlar, kesinlikle vatandaşa gitmeyecek, kombinada kesilecek.” Ulubaş, şimdiye kadar 100 bin civarında hayvan ithal ettiklerini, piyasada et fiyatlarının dengelenmesini sağladıklarını kaydetti.
‘Borcunu zamanında ödeyen mükellef için düzenleme bekliyoruz’
İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkan Vekili Şekib Avdagiç, vergi ve prim borçlarını yapılandırma tasarısının, krizin firmalarda bıraktığı son olumsuzlukları da sileceğini belirterek, borcunu zamanında ödeyen mükelleflerin mağdur duruma düşürülmemesi için gerekli düzenlemenin yapılacağı ümidini koruduklarını kaydetti.
Avdagiç, tasarının yasalaşma sürecinde, ödemelerini zamanında yapan mükellefin ödüllendirilmesi gerektiğinin de göz ardı edilmemesinin çok önemli olduğunu belirterek şunları kaydetti:
2012 yılına kalmasın
“Tasarının yasalaşması sürecinde borcunu zamanında ödeyen mükelleflerin mağdur duruma düşürülmemesi için gerekli düzenlemenin yapılacağı yönündeki ümidimiz sürmektedir. Vergi ve primini düzenli ödeyen mükelleflere yapılacak teşvik düzenlemesi için 2012 yılı bütçe hazırlıklarını beklemenin çok geç olacağı kanaatindeyiz. Çünkü ödül uygulamalarının hayata geçirilmesi, vergi ve primlerini zamanında ödeyebilmek için borçlanan firmaların güveninin korunması için son derece önemli. Bu ödüllendirmenin 2012 yılını beklemeden, 2011 yılı bütçe dengeleri de gözetilerek yapılabileceğine inanıyoruz. Devletin alacaklarını yapılandırırken, ödemelerini zamanında yapan mükelleflerini de dikkate alması ve onların kendilerini haksızlığa uğramış gibi hissetmemelerini sağlaması doğru olur.”
21/11/2010