Emekli aylıklarına yüzde 25 artış öngören düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. AKP’li ve MHP’li milletvekilleri muhalefet partilerinin zam oranının artırılmasına ve seyyanen artış yapılmasına yönelik verdikleri önergeleri reddetti.
Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre Emeklilere yapılacak seyyanen zam nedeniyle 15.5 milyon emeklinin gözü Meclis'ten çıkacak torba yasaya çevrildi ancak beklenen seyyanen artış gerçekleşmedi. Emekli maaşlarına sadece yüzde 25'lik artış yapılacak.
Milyonlarca emeklinin beklediği müjde TBMM'den çıkmadı. Torba yasada içinde yer alan ve emekliye yüzde 25 zam içeren düzenlemede değişiklik yapılmadı. Komisyonda kabul edilen yüzde 25 zam maddesi Genel Kurul'da aynen kabul edildi.
YÜZDE 34 VE 8077 SEYYANEN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ
Zammı düzenleyen 18. Madde görüşülürken CHP milletvekilleri emekli maaşlarına yüzde 34 artış içeren önerge verdi. Ancak bu önerge AKP oylarıyla reddedildi. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, “7 bin 500 lira alanlar hiç zam almayacak. Ortalama 9 milyon emekli açlık sınırının altında buradan çıkacak kararları gözlemekte. Keşke beraberce emekliler için güzel bir karar çıkarabilmiş olsaydık. AKP'liler sizden rica ediyorum, emekliler için birlikte düzenleme çıkaralım. Yoksa tarihinize leke olarak geçecek” dedi.
SP milletvekilleri de yüzde 25'in yanı sıra 8077 lira seyyanen artış önergesi verdi. Bu önerge de yine AKP milletvekilleri tarafından reddedildi. SP İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, ”Emekli çay içmek için kahveye gidemez halde, ev hapsine mahkum edilmiş durumda. Memura verilen seyyanen zam emekliye verilmeli, en düşük emekli maaşı 15 bin liraya çıkarılmalıdır” dedi. MHP milletvekilleri CHP ve SP önergelerine AKP'yle birlikte hareket etmedi ve karşı oy kullanmadılar.
BAHÇELİ, ERDOĞAN'A GİTTİ…
NATO zirvesi nedeniyle yurt dışından önceki gün dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün MHP Lideri Devlet Bahçeli'yi kabul etti. Beştepe'de yaklaşık 1 saat süren görüşmede emeklilere yapılacak zam oranı ve seyyanen yapılması istenen zam görüşüldü. MHP Lideri, grup toplantısında zammın yetersiz olduğu konusunda çok açık mesaj vermişti: “Ekonomik toparlanma genişledikçe memur ve emeklilerimizin maaşları çok daha yükseğe ulaşacaktır. Emeklilerimize verilen yüzde 25'lik maaş artışı gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır. Açık ve samimi teklifimiz, memur maaşlarına ilavesi planlanan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete ve aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimizdir.”
TBMM Genel Kurulu’nda, komisyonda 29 maddeye çıkan, memur ve emekli maaş zamları ile bazı vergilerde artış getiren ‘6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ görüşülmeye devam ediyor.
TBMM Genel Kurulu’nda teklifin emeklilerinin maaşlarında yüzde 25 oranında artış öngören 18. maddesi görüşülerek kabul edildi. Maddenin görüşülmesi sırasında muhalefet partileri, emekli aylıklarına yapılacak yüzde 25’lik zam oranının artırılmasına ve seyyanen zam verilmesi için önergeler verdiler. Ancak muhalefetin önergeleri AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Kabul edilen madde ile emekli maaşları; yılın ikinci yarısı için yüzde 25 oranında artırıldı. Zamlar temmuz ayı emekli maaşlarına yansıtılacak.