Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,4151
EURO
43,8267
IMKB
9.307,000
ALTIN
4.117,230
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 15 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
2,5 MİLYON KİŞİ "YARIŞ MİLYONERİ" OLMAK İSTİYOR
2,5 MİLYON KİŞİ  YARIŞ MİLYONERİ  OLMAK İSTİYOR
 
Türkiye’de ‘Slumdog Millionaire’ (Varoş Milyoneri) filmi gerçek oluyor. 18 yaşın üstündeki 100 kişiden 15’i yarışmak için sırada bekliyor ve milyoner olmanın hayaliyle yaşıyor.
 
23.1.2009 - 22:05

Türkiye’de ‘Slumdog Millionaire’ (Varoş Milyoneri) filmi gerçek oluyor. Bu yıl Altın Küre alan ve Oscar’a aday gösterilen ‘Slumdog Millionaire’, bir yarışmayla hayatı değişen gencin öyküsünü anlatıyor. İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) “Hayaller Yarışıyor” başlıklı araştırması da Türkiye’de milyonlarca insanın yarışmalardan medet umduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre yaklaşık 2.5 milyon kişi yarışmacı olmak için sırada bekliyor.

Türkiye nüfusunun yarısından fazlasının (yüzde 60’ı) 18 yaşın üstünde olduğu ve yarışmalara katılabilmek için 18 yaşından büyük olma şartının arandığı dikkate alındığında, Türkiye’de her 100 yetişkinden 15’inin televizyonlarda yarışmacı olmak istediği ortaya çıkıyor.

TV kanallarının istatistikleri, izlenmesi ve sunucuların verdiği demeçlerin birebir görüşmelerle desteklenmesiyle hazırlanan araştırmaya göre, ekonomik kriz nedeniyle televizyon dizilerinin sayısında azalma olmasına rağmen, günden güne yeni yarışma programları ekranlarda yayımlanıyor. 9 ulusal kanalda halen 12 yarışma programı sürerken, 2009 yılında mevcutlara “en az” 5 yeni yarışma programının daha katılması bekleniyor.

Yarışma programları birbirinden farklı biçim ve konularda yapılırken genel kültür, bilgi, yetenek ve eğlence yarışmalarına son olarak da macera yarışmaları eklendi. Yarışmaları, genellikle “sanatçılar”, “oyuncular” gibi ünlü kişiler sunuyor. Program sunucularının bölüm başına aldığı ücretin, 30 ila 50 bin TL arasında olduğu belirtiliyor.

YARIŞMALARIN MALİYETİ AZ

Dizilerin bölüm başına maliyeti, 100 ila 300 bin TL arasında değişirken, yarışma programları ise dizilerin 4’te biri maliyetlerle yapılıyor. Yapım maliyetleri daha düşük olsa da, “iyi tutan” ve “bol reyting alan” yarışmaların özellikle reklam gelirlerinin dizilerle başa yarıştığı gözleniyor.

Medya Takip Merkezi’nin araştırmasına göre, geçen yıl aralık ayı boyunca 12 TV kanalındaki yarışmalara, 192 bin 998 saniye reklam verildi. Yerli diziler, haberler, müzik-eğlence programları ve yerli sinemalardan sonra en çok reklam alan program, yarışmalar oldu.

Çarkıfelek televizyonlardaki en eski yarışmalardan biri. Başvuranların sayısı 500 bine ulaştı.


Özet ve tekrarları hariç en az 80 dakika olan bir yarışmaya ortalama 30 dakikalık reklam alınıyor. Reklam tarifeleri kanallara göre farklılık gösterse de, “prime time”da (saat 20.00-23.00 arası) yayınlanan reklamların saniye fiyatı 200-400 TL arasında değişiyor. Ortalama saniyesi 300 liradan hesaplandığında, 30 dakikalık (1800 saniye) bir reklam karşılığında bir yarışma kanalına 540 bin TL kazandırıyor.

YARIŞMALARIN EKONOMİSİ

Araştırmaya göre, yarışmaların kendi içinde “ciddi” bir ekonomisi bulunuyor.

Yarışmacıların ve özel misafirlerin (yarışmacıların ailelerinin) yemekleri program yapımcısı tarafından karşılanırken, yarışmacıların yakınlarının stüdyoya getirilmesi için ulaşım masraflarından ikramlara kadar birçok unsur, yarışmaların “görünmeyen” masraf kalemlerini oluşturuyor.

Yarışmalarda çok fazla dış çekim masrafı olmamasına rağmen, son yıllarda canlı yayın yapılması, yarışmaların maliyetlerini artırıyor.

Türkiye’deki yarışmaların yüzde 90’ının yabancı formatlı olduğu gözlenirken, yurt dışına yarışmaların bölüm başına ödedikleri format ücreti, 5-10 bin TL arasında değişiyor.

Yarışma programları kimi zaman cast ajansları ile de çalışıyorlar. Kimi zaman yarışmacıların bile bu ajanslardan sağlandığı ve bunlara belirli bir ücret verildiği belirtiliyor.

Bilgi yarışmalarının “görünmeyen” bir maliyet kalemini de yarışmalardaki soruların özel ekiplerce hazırlanması oluşturuyor. Soru hazırlayan ve yarışma programlarına satan özel şirketler de var.



ÖDÜLLER HEMEN VERİLMİYOR

Bazı yetenek ve çocuk yarışmaları dışındaki yarışmalara, 18 yaşından küçükler katılamıyor. Yarışmalara genellikle internetten belirli formları doldurularak başvuru yapılabiliyor. Yarışıp ödül almaya hak kazananlar, ödüllerden doğan ÖTV, KDV, plaka vergisi, stopaj gibi her türlü vergileri kendilerinin karşılaması gerekiyor.

Bu arada yarışmalarda büyük ödüller dağıtılsa da bazı yarışma programlarında bu ödüller hemen alınmıyor. İsmini açıklamayan bazı yarışmacılar Var Mısın Yok Musun’da para ödülü kazanmalarına rağmen bunu 1 yıl içinde alabileceklerinin kendilerine söylendiğini ve halen beklediklerini söylüyor.

TELEVİZYONDA İLK YARIŞMA TALİH KUŞU

Türkiye’de ilk televizyon yarışması, 1963 yılında, Maçka’daki İTÜ Binası’ndan yayın yapan İTÜ TV’de yayınlandı. Halit Kıvanç ile Vural Tekeli’nin hazırladığı yarışma, liselerarası bir yarışmaydı. Adı “Talih Kuşu” olan yarışma için bu ismin seçilmesi de tesadüf değildi. Yarışmanın ödülü, İstanbul Serinofil Derneği’nden gelen bir adet canlı kanaryaydı.

EKRANLAR ŞANS OYUNU PLATFORMUNA DÖNDÜ

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, yarışmaların çoğunlukla para kazandırmaya dönük olduğuna ve bu yönüyle ekranların birer “şans oyunu platformu”na döndüğüne dikkati çekti.

Ekonomik krizin, arayışı da arttırdığını, birbirinden farklı biçim ve konularda olsa da yarışmalarda maddi vaatlerin “uçuştuğunu” belirten Arıkan, kanallar arasında rekabeti artıran yarışma programlarının ciddi bir reklam pastası olduğunu, son araştırmaların TV kanallarının daha az maliyetli yapımlara yöneldiğini gösterdiğine işaret etti.

Arıkan, kriz ortamının, özellikle üretim üzerinden toplanan vergi kalemlerini azalttığını, ancak dolaylı vergiler ile şans oyunları üzerinden alınan İntikal Vergisi’nin arttığını kaydeden Arıkan, yarışmalarda kazanılan ödüllerde de yüzde 10 İntikal Vergisi kesintisi bulunduğunu bildirdi.

Yahya Arıkan, “Televizyonlarda yayınlanan yarışmaların bir bölümü katılımcılarına ‘şöhret’i vaat ederken, önemli bir bölümü de para kazanabilme olanağı sunuyor. İnsanlar için birer umut kaynağı oldu” yorumunu yaptı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EŞİM KENDİMİ ASMAM İÇİN İP ALDI

POLİSLERE KIZDI KORUMASINI DA KOVDU!

ÖZBEK,SUSMA HAKKINI KULLANIYOR
»  GRİBİN BİLİNMEYEN TETİKÇİSİ
»  NİKOTİNSİZ TÜTÜN ÇOK YAKINDA ÇIKIYOR
»  DÜNYA ELLERİ AYAKLARI KESİLEN GÜZEL MANKENİ KONUŞUYOR
»  MANAVGAT'LI TURİZMCİLERE HAPİS ŞOKU!
»  SES ÜYELERİ BAŞBAKANLIĞA YÜRÜDÜ
»  KAYSERİLİDEN MÜTHİŞ AKARYAKIT TASARRUFU BULUŞU!
»  BÖYLESİNE DOKTORLAR BİLE İNANAMADILAR
»  ÇOK TUHAF NEDENLİ TECAVÜZ!
»  e - EHLİYET DEVRİ BAŞLIYOR
»  İSTANBUL'DA BUSH'A AYAKKABILI UĞURLAMA
»  İNCE BAĞIRSAK'TAN 20 KADINA VAJİNA
»  5 BİN TL MAAŞLA ÇALIŞACAK OPARATÖR ARANIYOR!
»  İNSAN KOPYALANABİLİR Mİ?
»  ERSÖZ'ÜN KIZI HASTANEYE KALDIRILDI!
»  3 KİŞİ'NİN KATİLİ'NE 3 KEZ MÜEBBET
»  DOĞALGAZ FİYATLARINI PROTESTO ETTİLER DAYAĞI YEDİLER
»  GÜZELLİK KRALİÇESİ'NE İNFAZ!
»  KRİZ MEMATİ'Yİ DE VURDU!
»  EV SAHİPLERİNİ SEVİNDİREN PAKET
»  KALP KRİZİ'NİN FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ
»  AHLAKSIZ ÇİZGİ FİLM KRİZİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.