Kilci, 2013 Ocak ayında elektrik ve doğalgaz fiyatlarında bir ayarlama yapılması için bugün (13 Aralık) itibariyle bazı hesaplamalar yapılması gerektiğine işaret ederek, “Geriye dönük 3 aylık veriler, gaz ve elektrik için bir maliyetin olabileceğini göstermiyor. Sistemde zam baskısına neden olacak bir maliyet yok. Hiçbir surette Ocak ayı için fiyatları yukarı çıkaracak bir maliyet göremiyoruz. Bu nedenle, 2013 yılında doğalgaz fiyatları ve maliyetleri üzerinde bir baskı, fiyat ayarlaması için bir değişiklik öngörmüyoruz” diye konuştu.
APARTMANLARDA GAZ İÇİN 2 KATI PARA TOPLANIYOR
Doğalgaz fiyatlarına 2008 yılında yüzde 17 ve yüzde 28 oranında iki kez yapılan indirimler neticesinde, bugünün doğalgaz fiyatlarının 2008 Aralık ayı fiyatlarının altında olduğuna işaret eden Kilci, apartmanlarda doğalgaz için toplanan ücretlerin iki katına çıktığını söyledi. Kilci, “Apartman yönetimi çevre düzenlemesi için olsa gerek bu kadar para topluyor. Benim kaldığımı apartmanda da toplanan paralar çok yüksek. Yönetici ile bu durumu konuşmayı düşünüyorum” dedi.
DOĞALGAZ 48,5 MİLYAR METREKÜP OLACAK
Kilci, 2012 yılında 48.5 milyar metreküp doğalgaz tüketimini öngördüklerini belirterek, 2013 yılında ise bu rakamın küçük bir miktar artmasını beklediklerini söyledi. 2013 yılına yönelik yeni kontrat yapma imkanının bulunmadığını belirten Kilci, mevcut kontratlarla bugün ihtiyaç olacak tüketimin rahatlıkla karşılanacağını söyledi. 2014’te ise 4 milyar metreküp civarında Cezayir’den gelen LNG’nin kontratının biteceğini vurgulayan Kilci, o kontratın yenileneceğini ve ayrıca Azeri gazında da artış olacağını kaydetti. Kilci ayrıca 2013 yılında doğalgaz ihtiyacının bir miktar artacağını hesapladıklarını belirterek, “Bunun 51-52 milyar metreküpe ulaşması ihtimali bulunuyor, ancak 55-60 milyar metreküp olacak da diyemeyiz” dedi. Kilci, söz konusu ihtiyacın karşılanması için LNG terminalleri, depolama ve boruların miktarını artırmak gerektiğini kaydederken, ayrıca Rusya’nın Almanya’dan sonra ikinci büyük müşterisinin Türkiye olduğuna da işaret ederek, “Gazı sadece alıp kullanmak olarak düşünmemeliyiz. Uluslararası pazarlara sunulması gibi 3-4 kat bir ticarete de hazırlamalıyız. Bunun için de borularımız uzun olması, LNG terminallerimizin sayısının artması ve depolama kapasitemizin artırılması gerekiyor. Bu nedenle de Akdeniz’de, Ege’de birkaç tane LNG terminalimizin mutlaka olması gerekiyor” diye konuştu.
NÜKLEERDE EÜAŞ’IN ORTAKLIĞI OLACAK
Kilci, nükleer enerji santrali için Güney Kore, Kanada, Japonya ve Çin’in yer aldığı 4 ülke ile görüşmelerin sürdüğünü, nihai yatırıma karar verilemediği için hiçbir ülkeye “sizinle işimiz bitti” denilmediğini söyledi. Kilci, 2013’ün ilk çeyreğinde bu konuda kesin kararın verileceğini kaydetti. Bu arada Kilci’nin ülkeleri sayarken, Kanada’yı saymadan söylemesi basın mensupları arasında “Kanada devreden mi çıkarıldı” esprisine yol açtı. Kilci, sıralarken unuttuğunu kaydetti. Nükleer santral projelerinin ikinci, üçüncüsünde artık büyük oranda yerlileşmenin olmasını istediklerini dile getiren Kilci, “Yerli ortak şu anda yok. Öncelikle ülkelerle konuşurken, teknolojiyi ve finansman modelinin ne getireceğini konuşuyor, ona karar veriyoruz. Daha sonra iki ülkenin devlet şirketleri azınlık ve çoğunluk hisselerine göre şirket kuracaklar” dedi. İkinci nükleer projede ellerini taşın altına koymak istediklerini de dile getiren Kilci, bu projede kamunun ve Türk özel sektörünün olması gerektiğini söyledi. Kilci, “EÜAŞ’la birlikte uluslararası bir şirketin gerçekleştireceği bir model öngörüyoruz” dedi.
OSB’LER GAZ SIKINTISI YAŞAMAYACAK
Yeni Şafak’ta OSB’lerin 1 milyar metreküp doğalgaz ihtiyacı ile ilgili haber üzerine girişimde bulunduklarını hatırlatan Kilci, tek tek ihtiyacını bildiren OSB’leri arayarak ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi. Kilci, sıkıntının sektöre yeni giren firmaların birden fazla tedarikçiye başvurmasından kaynaklandığını kaydederek, “Şu anda gaz alamıyorum diyen OSB bulunmuyor” dedi.
BOTAŞ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRECEK
BOTAŞ’ın Maliye Bakanlığı’na birikmiş borcunun yüzde 100’üne yakın kısmı ile ilgili yükümlülüğünü yerine getireceğini söyleyen Kilci, “BOTAŞ büsbütün düzlüğe çıktı demesek de, düzeldi” dedi. BOTAŞ’ın Maliye Bakanlığı’na ödemesi gereken KDV borç tutarı yaklaşık 7,5 milyar lirayı buluyor.