Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1989
EURO
36,6856
IMKB
8.862,000
ALTIN
2.923,330
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
3. KÖPRÜNÜN BÜYÜK SIRRI!
3. KÖPRÜNÜN BÜYÜK SIRRI!
 
Hükümetin İstanbul'a 3. Köprü'yü bir an önce yapmak istemesinin nedeni ortaya çıktı. Gelecek yıl 40 yaşına girecek 1. Köprü büyük bir bakıma girecek.
 
20.1.2012 - 09:33

 Bir yıl kapanacak köprü trafikte kaos yaratacak. Bu yüzden bakımdan önce 3. Köprü'nün hizmete girmesi amaçlanıyor. Sabah'ın haberine göre hükümetin İstanbul'a yapılacak 3. Köprü ısrarının nedeni ortaya çıktı. 39 yıl önce hizmete giren İstanbul Boğazı'na yapılan 1. köprü (Boğaziçi Köprüsü) 40'ıncı yılında büyük bir bakıma girecek. Yaklaşık bir yıl kapalı kalacak köprü nedeniyle İstanbul trafiği içinden çıkılmaz bir hale gelecek. Ulaştırma Bakanlığı en fazla iki yıl ertelenebilecek bakımdan önce 3. Köprü'nün hizmete girmesini istiyor. İstanbul'a yapılacak 3. Köprü'nün de içinde bulunduğu 414 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyol Projesi'ne hiçbir teklif gelmemesi üzerine Ulaştırma Bakanlığı, köprünün özkaynakla yapılması kararını aldı.

BAKIM İÇİN SON YIL 2015

1973'te hizmete giren İstanbul Boğazı'ndaki 1. Köprü'nün (Boğaziçi Köprüsü) 40 yıllık ağır bakımına kısa bir süre kaldı. Asma köprüyü 2 dev direğe bağlayan çelik halatların tamamının değiştirilmesi gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları 30-40 yıl arasında değişimin mutlaka yapılması gerektiğini bildirdiler. 2013 yılında yapımının üzerinden 40 yıl geçecek Boğaziçi Köprüsü'nün bu ağır bakımının yapılması için, 2013'ten sonra en fazla 2 yıllık bir erteleme daha yapılabilecek. Bakım sırasında Boğaziçi Köprüsü yaklaşık 1 yıl boyunca tamamen kapatılacak. Çelik halatlar değiştirilirken, depreme karşı güçlendirme çalışması da yapılacak. 200 milyon lirayı bulacak bakım sırasında trafik tam anlamıyla felç olacak.

FATİH YÜKÜ KALDIRMAZ

Boğaziçi Köprüsü'nün ağır bakımı sırasında, İstanbul'un her iki yakası arasındaki geçiş yapan günlük 550-600 bin araç için tek alternatif Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olacak. Bu durumda İstanbul'un en büyük sorunu olan trafik, bakım çalışması nedeniyle içinden çıkılmaz hale gelecek. Bakım sırasında yaşanacak trafik sorununun çözümü için bütün alternatifleri gündemine alan Ulaştırma Bakanlığı'nın ilk hedefi bakımdan önce 3. Köprü'yü hizmete sokmak olacak. Bunun için 414 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyol Projesi etaplara ayrılacak. 3. Köprü ve 70-100 kilometrelik bağlantı yollarının yapımı özkaynak ile gerçekleştirilecek. Köprünün 1 milyar dolara, bağlantı yollarının ise 1.5 milyar dolara malolması bekleniyor. Kaynak için Maliye Bakanlığı ile görüşmelere başlayan Ulaştırma Bakanlığı yönetimi, kaynak sorununu çözerek, köprünün ihalesini gerçekleştirip, bu yıl içinde ilk kazmayı vurmayı planlıyor. Köprü ihalesinin yapıldıktan sonra inşaat yaklaşık 30 ayda tamamlanacak. Böylece Boğaziçi Köprüsü'nün ağır bakımı için 2 yıllık erteleme opsiyonunu da sonuna kadar kullanacak olan Ulaştırma Bakanlığı, bakımdan önce 3. Köprü'yü hizmete sokarak kâbus senaryosunu ortadan kaldırmak istiyor. 3. Köprü'nün hizmete girmesinin ardından kamyon ve tır trafiği tamamen bu köprüden gerçekleştirilecek. Bakım sırasında tek alternatif haline gelecek olan 2'nci Köprü'nün yükü de yönlendirmeler ve ucuz geçiş teşvikleriyle hafifletilecek.

MARMARAY RAHATLATACAK

Ulaştırma Bakanlığı ayrıca Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yükünün hafifletilmesi için 2013 sonunda Marmaray'ı hizmete sokmayı planlıyor. Marmaray'ın devreye girmesiyle ilk etapta günlük 1 milyon yolcu iki yaka arasında geçiş yapacak. 2015 yılında ise Marmaray'ın günlük yolcu kapasitesi 1.5 milyon olacak. Üsküdar-Sirkeci arasındaki geçişler 4 dakikada gerçekleşecek. Marmaray'ın açılmasıyla birlikte araçlarıyla köprüyü kullananların büyük bölümünün, araçları yerine trenleri kullanması bekleniyor. Bu da iki yaka arasındaki geçişlere kısmi bir rahatlama sağlayacak. Köprünün alternatifi olarak gösterilen otomobillerin geçeceği tüp geçiş ise 5 yıl sonra hizmete girecek. Bu nedenle Boğaziçi Köprüsü'nün bakımı sırasında, lastik tekerlekli tüp geçiş projesi alternatif olmayacak. Bakım sırasında iki yaka arasındaki araç geçişleri için denizyolu alternatifi için arabalı vapurların sayısı ve seferleri de artırılacak.

CUMHURİYETİN 50'NCİ YILINDA AÇILDI

Boğaziçi Köprüsü'nün temeli 20 Şubat 1970 tarihinde Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel tarafından atıldı. Cumhuriyetin Kuruluşu'nun 50'nci yılı olan 29 Ekim 1973'te zamanın cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından hizmete açıldı. İlk açıldığında yayaların da kullandığı Boğaziçi Köprüsü, 1978 yılında yaya trafiğine kapatıldı. 1071 metre uzunluğunda, 39 metre genişliğinde olan köprünün, 2 ayak arasındaki açıklığı 837 metre ve deniz yüzeyinden yüksekliği 64 metre.

KAPASİTESİNİN 2 KATI ARAÇ GEÇİYOR

Boğaziçi Köprü'sü günlük 100 bin araç geçecek kapasitede inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün kapasitesi ise 150 bin. Normal şartlarda her iki köprüde tıkanıklık olmaması için 250 bin aracın, geçmesi gerekiyor. Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre, her iki köprüden günlük geçen araç sayısı en az 550 bin. Bazı günler bu sayı 600 bine kadar çıkıyor. 100 bin araç ise yoğunluk nedeniyle geçemiyor. Verilere göre Boğaziçi Köprüsü'nden günlük geçen araç sayısı 200 ile 250 bin arasında değişiyor. Yoğunluk nedeniyle köprü bağlantı yollarındaki trafikte büyük tıkanıklıklar yaşanıyor ve bu bütün trafiği etkiliyor. Köprülerden geçiş normal şartlarda 10 dakikada olması gerekirken bu süre 90 dakikaya kadar çıkıyor. Yoğun geçiş nedeniyle işletme kaybı ise yüzde 300'ü buluyor.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


LOJMAN KİRALARINA YÜZDE 900 ZAM!

"EVET,YERLİ OTOMOBİL'İ TOFAŞ YAPACAK"

KREDİ KARTINA 12 TAKSİTLE İŞSİZLİK MAAŞI
»  THY UÇAKLARINDA İNTERNET HİZMETİ BAŞLADI
»  10.2 MİLYON ÇALIŞANIN SOSYAL GÜVENCESİ Y
»  BANKALARIN BAŞ AĞRITAN KREDİ MASRAFLARI!
»  ENFLASYON PAKETİ GÜNCELLENDİ!
»  KART'LA MARKETTEN PARA ÇEKİLEBİLECEK!
»  YERLİ OTOMOBİL 2/25 BİN TL!
»  EN KÖTÜYE HAZIRLIKLI OLUN UYARISI!
»  SGK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE 6,9 ZAM!
»  AB'DE YAPRAK DÖKÜMÜ BAŞLADI!
»  VAN DEPREMİ, BÜTÇEYİ DE VURDU!
»  MEMURLAR, YEMEK YERİNE PARA İSTİYOR!
»  KONUT FİYATLARI YÜZDE 9.88 ARTTI!
»  ALTIN 2 BİN DOLAR'A ÇIKACAK!
»  AVRUPA BORSALARINDA FRANSA DEPREMİ!
»  SÜPER EMEKLİLİK, YENİDEN GÜNDEMDE
»  EMEKLİLİĞİ GELENE MÜJDE!
»  BAKAN'DAN VATANDAŞA, DOLMUŞCULUK ÖNERİSİ
»  İŞTE YENİ MEMUR MAAŞLARI
»  BENZİNLİ ARAÇ SAHİPLERİNE İYİ HABER!
»  MEMURA YENİ SÜRPRİZ!
»  DOLAR'IN BELİ KIRILDI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.