Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
30 TL'den Ucuz Bal Görürseniz Almayın
30 TL den Ucuz Bal Görürseniz Almayın
 
Türkiye’de bal tüketimi her geçen gün artıyor. Ancak sahte veya kalitesiz ballar da sofralara gelebiliyor. Balın iyi olup olmadığının anlaşılması için ise analiz edilmesi dışında hiçbir yöntem olmadığı ifade ediliyor. Uzmanlar, bir kilogram çiçek balının üreticide 30-32 TL olduğunu, bu fiyatın altında olanlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
 
26.3.2021 - 11:45

Son dönemlerde bal ve bal ürünlerine olan ilgi bir hayli yükselmeye başladı. Bu ilginin artmasında koronavirüs salgının da büyük etkisi var. Ancak bal alırken, Bal kaliteli mi? Aldığımız ürün sahte mi? İçinde katkı maddesi var mı? gibi sorular tüketicinin aklını kurcalıyor. Konuyla ilgili Balparmak’ın genel müdürü Onur Özyurt önemli açıklamalarda bulundu.

60 BİN TON ÜRETİM

Türkiye’de toplamda 60 bin ton bal üretim olduğunu ifade eden Özyurt, bir balın sahte olup olmadığının ya da kalitesinin analiz edilmeden anlaşılamayacağına dikkat çeken Özyurt, “Türkiye’de üretilen ballar ambalajlı ve ambalajlı olmayan ürünler olarak ikiye ayrılıyor. Balın kilogram fiyatı üreticide 30-32 TL civarında. Eğer yüksek rakımlı yerlerde üretilen bir bal ise kilogram fiyatı üreticide 80-90 TL’ye kadar çıkıyor. Bir de bu fiyatların üzerine analiz, nakliye, pazarlama ve diğer giderler eklenmesi gerekiyor. Ancak market raflarında kilogram fiyatı 28-29 TL’ye satılan ballar var. Bu nasıl oluyor?” ifadelerini kullandı.

KALINTI TESPİTİ

Balın, taklidi kolay bir ürün olduğunu dile getiren Özyurt, “Balı koklayarak, bakarak ya da tadarak nasıl bir bal olduğunu anlayamazsınız. Ancak analiz ile belli olur. Bizim yaptığımız analizler de çok ciddi şekilde gerçekleştiriliyor. Analizden geçmeyen ürünler sahibine geri gönderiliyor. Eğer gelen bal sahte ise yetkili kurumlara bildirilerek balın imha edilmesi sağlanıyor. Bize gelen ballarda organik ya da inorganik kalıntılar çıkabiliyor. Eğer kalıntı organikse bunu kabul edebiliyoruz. Ancak inorganik bir kalıntı varsa o balı sahibine geri gönderiyoruz. Çünkü balın içine bir şey konamaz içinde de bir şey alınamaz” ifadelerini kullandı.

‘BAL TEDARİKİNDE SIKINTI OLMADI’

İşletmelerinin pandemi döneminde de çalışmaya devam ettiğini ifade eden Onur Özyurt,“Bu süreçte tedarik konusunda sıkıntı yaşanmadı. Ancak sadece çam balında sıkıntı oldu. O da rekolte kaynaklıydı. Çam balı bir salgı balıdır. Çiçek ballarından farklıdır. Çiçek balı için arı çiçeğe konar ve nektarı alır. Sonra nektarı işleyip balı üretir. Çam balı ise farklıdır. Çam ağacı üzerinde yaşayan bir böcek vardır. Adı Basra böceği. Basra böceğinin bir salgısı vardır. Arı bu salgıyı nektara benzetir ve gidip onu alır. Sonra da onu işleyip bal yapar. Küresel ısınmadan dolayı bu böcek bir rahatsızlık geçirdi. Böcek popülasyonunda bir azalma oldu. Böyle olunca çam balı rekoltesi 10’da 1’e düştü. Türkiye’de 15 bin ton çam balı üretilirdi. Bu sene düşüş oldu” dedi.

ÇAM BALI İHRACATINA YENİ ZELANDA MODELİ

Dünya çam balı üretiminin yüzde 95’inin Türkiye’de gerçekleştiğine vurgu yapan Onur Özyurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çam balı Muğla merkez olmak Ege bölgesinden elde ediliyor. Bu yüzden Türkiye olarak çam balını marka haline getirmeliyiz. Dünyaya bu şekilde ihraç etmeliyiz.” Türkiye’deki çam balının Yeni Zelanda’da ‘Manuka balı’ gibi düşünülebileceğinin altını çizen Özyurt, “Bu bir çiçek balıdır. Diğer çiçek ballarına göre bir iki parametrede diğerlerinden daha yüksek değer sahiptir. Yeni Zelanda kendi ülke markasıyla bu balı öyle bir markalaştırdı ki kilogram fiyatı 80-100 Euro’ya kadar çıkıyor. Dünyada birçok noktada Manuka balı markasıyla satışa sunuluyor. Yeni Zelanda bu balın ihracatından 250 milyon dolar kazanıyor. Biz de çam balı için böyle bir yol izlemeliyiz. Türkiye’nin toplam bal ihracatı 20 milyon dolar seviyelerinde. İhraç ettiğimiz balın kilogram fiyatı ise 5-6 dolar. Eğer çam balımızı markalaştırabilirsek, bu kilogram fiyatlarının 50-60 dolar seviyelerine çıkmasını sağlayabiliriz. Böylece ihracatta da daha iyi noktalara ulaşabiliriz” dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


12 Milyon'lık Bitcoin Operasyonu

Hesap İşletim Ücretine Danıştay’dan Onay

Z Kuşağı Kime Oy Verecek?
»  Arka Sokaklar'da Koronavirüs Şoku
»  ASELSAN, Erasmus’a Kabul Edildi
»  Corona'da 3 Yeni Mutasyon Tespit Edildi
»  Anne-oğul 8 Saat Arayla Virüse Yenildi
»  Survivor'da Kim Elendi?
»  Yurt Dışına Çıkana 54 Bin TL Ceza
»  En Yavaş İnternet Türkiye'de
»  İzmir'de Cinayet ve İntihar
»  Ankara'da Vakalar Artışa Geçti
»  Sözleşmeli Öğretmene Kölelik Sözleşmesi
»  Döviz Uçuyor Mutfak Yanıyor
»  Survivor Yarışmacısına 'Çekil' Çağrısı
»   117 Can Kaybı, 22 Bin 216 Yeni Vaka
»  Doğduğun Ev Kaderindir'de Şok Ayrılık
»  İstanbul ve Ankara'da Şiddetli Dolu
»   Otel Odasında Kabusu Yaşadı
»  Birkan Sokullu Hayranlarını Korkuttu
»  Hava Durumu Kışa Geri Dönüyor…
»  İstanbul'da Gece Çamur Yağdı
»  Risk Haritasında 14 İl Daha Kızardı
»  Twitter 15 Yaşında
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.