Türk-İş’in araştırmasına göre Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 927 TL ye yükseldi. Yoksulluk sınırı 3 bin TL’nin üzerine çıktı. Kasım ayında mutfak enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 1.46 artarken, yıllık artış yüzde 7.51 oranında gerçekleşti.
TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak için her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması açıklandı. Anayasada, asgari ücretin tespitinde göz önünde bulundurulmasına vurgu yapılan “çalışanların geçim şartları” konusunda önemli bir gösterge olan “açlık ve yoksulluk sınırı” çalışmasının Kasım 2011 ayı sonuçlarına göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 926,58 TL’ye yükseldi. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 18,18 TL oldu.
Milyonlarca işçiyi ve ailesini doğrudan ilgilendiren asgari ücreti yeniden belirlemek üzere toplantıya çağırılan Komisyon’un 2012 yılında geçerli olacak “asgari geçim tutarı” kararı bu açıdan önem taşıyor. Çünkü tek bir işçi için “insan onuruna yaraşır” gelir düzeyi Kasım 2011 itibariyle bin 20,77 TL olarak hesaplanırken, geçmişte işveren-hükümet kesimi tarafından belirlenen ve halen geçerli olan net asgari ücret tutarı 658,95 TL oldu.
-MUTFAĞA KASIM’DA 13 TL EK YÜK GELDİ, YAŞAMA MALİYETİ 44 TL ARTTI-
Fiyat artışları nedeniyle mutfağa Kasım ayında 13 TL ek yük gelirken, yaşama maliyeti bir önceki aya göre 44 TL arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 861,86 TL ve yoksulluk sınırı 2 bin 807,36 TL olarak hesaplanmıştı. Bu tutarlar dikkate alındığında fiyat artışları son bir yılda mutfak harcamasına 65 lira ve toplam aile bütçesine 211 TL ek yük getirdiği ortaya çıktı. TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Kasım 2011 ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle oldu:
“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda içinyapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.46 oranında arttı. Yılın ilk onbir aylık döneminde artış oranı yüzde 6.77 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 7.51 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6.28 olarak hesaplandı.”(ANKA)