İngiliz Hükümeti'nin bilim konularındaki baş danışmanı Sir David King, Dünya'daki sıcaklıkların 3 derece daha artması halinde yüz milyonlarca insanın tehlikeye gireceği uyarısında bulundu. Dünya'daki en büyük çevre meselelerinden küresel ısınmaya dikkat çeken King, Dünya liderlerinin bir an önce tedbir almaması halinde yüz milyonlarca insanın ciddî sıkıntılar yaşayacağını söyledi. İngiltere'nin ve diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vardıkları anlaşma ile küresel sıcaklık artışını iki derece ile sınırlamak istediğini belirten King, AB limitinin tutturulamayacağını ve sıcaklıkların iki dereceden daha fazla artacağını savundu.
"DOĞAL REZERVLER, YARI YARIYA AZALIR"
Independent gazetesinin manşetten verdiği habere göre King, sıcaklıkların üç derece artması halinde 400 milyon insanın açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını, bir ilâ üç milyar insanın da su sıkıntısı çekeceğini söyledi.
King bu durumda ekili alanların da 20 ilâ 400 milyon ton az mahsul vereceğini ve Dünya'nın doğal rezervlerinin yarı yarıya azalacağını belirtti.
Sıcaklıkların artması ile buzulların da eriyeceği uyarısında bulunan David King, deniz suyunun altı metre kadar yükseleceği ve bunun da kıyılarda su baskınlarına sebeb olacağını belirtti. David King, BBC'ye açıklamada bulunuken, bu gelişmelerin olması için 100 yıla yakın bir süre olduğunu ve bu süreci durduracak yatırımlara bir an önce başlanması gerektiğini söyledi.
George Bush'un küresel ısınma ile ilgili tepkisizliğine de karşı çıkan King, "İyimserlik ile kafayı kuma gömmek arasında bir fark vardır" dedi.
ÇEVRE ÖRGÜTLERİNDEN "YENİLGİYİ KABUL ETMEYİN" ÇAĞRISI
David King'in uyarılarını değerlendiren çevre örgütleri ise King'in "sıcaklıkların iki derece ile sınırlandırılması hedefinin aşılacağı" yönündeki sözlerine tepki gösterdi. King'in "yenilgiyi kabul etmekle" suçlayan Dünyanın Dostları (Friends of Earth) örgütü yöneticisi Tony Juniper, "Emisyonların azaltılması ve sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmak teknolojik olarak mümkündür" dedi.
SICAKLIKLAR ARTINCA NE OLACAK
David King'in uyarılarına göre 2100 yılında dünyadaki sıcaklık üç derece daha artarsa, dünya genelinde şu gelişmeler yaşanacak: "Denizler yükselecek: Grönland'daki buzullar tehlikeye girecek. Eriyen buzlar, denizlerin 7 metre yükselmesine sebebiyet verecek. Yağmur ormanları tehlikeye gerecek: Kuraklık artıp yağmur miktarı düşünce Amazonlar zarar görecek. Milyonlarca vahşi yaşam türünü barındıran ormanlar savanlara dönecek.
Ormanlar zarar gördüğünden Dünyanın karbon emisyonunu dengeleme kapasitesi düşecek. Küresel ısınma tetiklenecek. İklim kötüleşecek: Küresel ısınma iklim dengelerini değiştirecek. Geçen on yılda Bangladeş ve Hindistan'da görülen sel, Doğu Afrika'daki kuraklık, Mozambik, Nikaragua ve Honduras'ta görülen hortumlar, Akdeniz, Alaska ve Rusya'da görülen orman yangınları, Kanada'da görülen haşere baskınları artacak.
Kuraklık yayılacak: Dünya genelinde 3 milyar insan su sıkıntısı çekecek. Bu yüzden Orta Asya ve Afrika'da su savaşları yaşanabilecek. 2100'den Kuzey Afrika'dan kitlesel göçler gerçekleşecek. Peru da kuraklığa esir olacak.
Ekosistem çökecek: Bugüne kadar Dünya'nın beşte birinde görülen değişim yayılacak. Sıcaklık artışı 3,7 dereceyi bulursa Afrika'daki memelilerin yüzde 40'ı ölecek ya da ciddi bir tehlikeye girecek. Avrupa'daki kuşların yüzde 38'i ve bitkilerin yüzde 20'sini risk altında olacak.
Kıtlık artacak: Sıcaklık artışı ile kar daha erken eriyeceği için su kaynakları ürünler olgunlaşmadan kuruyacak. Kuraklık en sert Afrika'yı vuracak. Tarım devriminden sonra ilk kez Avrupa, Rusya ve Amerika'da tarım alanları azalacak".
King'e göre bütün bu yaşananların sonunda da şunlar yaşanacak:
"Dünya nüfusunu yüzde 55'i tehlikeye girecek. Halin yılda 1,3 insanın yaşamına mal olan haşere kaynaklı hastalıklar artacak ve ekvatordan kutuplara kadar yayılacak.
Kurak arazilerin artışı ve yağmur miktarının azalması ile üç milyar insan su sıkıntısı çekecek. En kötü senaryoya göre Güney Afrika'daki memelilerin yüzde 54'ü ölecek. Ülkelerdeki kuşların yüzde 40'ı, kelebeklerin yüzde 70'i, sürüngenlerin yüzde 45'i yok olacak yâhut da tehlikeye girecek.
Yok olan türler nedeniyle Dünya üzerindeki tabiî rezervlerin yarısı artık işlev göremeyecek. Yazlar daha sıcak kışlar daha soğuk geçecek. Meselâ; kış mevsiminde İngiltere'deki sıcaklıklar 10 derece düşecek."