Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,8440
EURO
37,2194
IMKB
10.004,000
ALTIN
3.228,840
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 11 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
50 BİN DOLAR MİLYONERİMİZ OLDU
50 BİN DOLAR MİLYONERİMİZ OLDU
 
Türkiye’de 2006 yılında 42 bin olan yüksek varlıklı kişi sayısı 2007 yılında yüzde 17,5 oranında artarak 50 bine yükseldi.
 
24.6.2008 - 23:11

Merrill Lynch ve Capgemini tarafından yayınlanan, "12. Yıllık Dünya Varlık Raporu"na göre, Türkiye’de oturdukları konut ve tüketim kalemleri dışında sahip olduğu varlık toplamı en az 1 milyon dolar olanların sayısı 2007 yılında 8 bin kişi arttı. Merill Lynch Türkiye Genel Müdürü Kubilay Cinemre tarafından açıklanan rapora göre, Türkiye’de 2006 yılında 42 bin olan yüksek varlıklı kişi sayısı 2007 yılında yüzde 17,5 oranında artarak 50 bine yükseldi. Bu artış oranı ile Türkiye, dünyada kişi sayısında en fazla artış yaşayan ülkeler arasında ön sıralarda yer aldı.
Rapordaki değerlendirmeye göre, bu artışın itici faktörleri yüzde 4,5 reel GSYİH büyümesi, ihracatın hızlanması, enerji hariç ithalatın yavaşlaması, artan enflasyon ve tasarruflar ile güçlenen YTL oldu. Dolaylı vergi yükleri ise engelleyici faktör olarak görüldü. Cinemre, Türkiye’deki yüksek varlıklı kişilerin sahip olduğu varlığın toplam büyüklüğüne ilişkin bir soru üzerine, her biri için ortalama 1 milyon dolarlık varlık dikkate alındığında 50 bin üzerinden, en az 50 milyar dolardan bahsedilebileceğini söyledi. Cinemre, dünyada bu ortalamanın 3 milyon dolar olduğunu aktardı.
Türkiye’de özellikle 2001’den sonra ekonomide yaşanan gelişmelere işaret eden Cinemre, varlık ve varlıklı nüfus sayısında son 5 yılda daha hızlı artış olduğunun söylenebileceğini kaydetti.

15 TRİLYON DOLARLIK KISMI ULTRA YÜKSEK VARLIKLILARA AİT

Rapora göre, 2007 yılında küresel boyutta her biri 1 milyon doların üzerinde mali varlığa sahip kişi sayısı 2006’ya göre yüzde 6 artarak 10,1 milyona çıktı. Bu kişilerin sayısı 2006’da yüzde 8,3 büyüyerek 9,5 milyon olmuştu.
Yüksek varlıklı kişilerin varlık toplamı ise 2006’ya göre yüzde 9,4 artarak toplam 40,7 trilyon dolara ulaştı. Bu kişilerin ortalama varlık düzeyi bugün 4 milyon doların üstünde. Her birinin mali varlık toplamı 30 milyon doların üstünde olan ultra varlıklı kişilerin toplam nüfusu ise geçen yıl 2006’ya göre yüzde 8,8 artarak bugün 103 bin 320 kişiye yükseldi. 40,7 trilyon dolarlık varlığın 15 trilyon dolarlık kısmı ultra varlıklı kişilere ait. 2007 yılında ilk yarıdaki güçlü büyümeye karşılık ikinci yarıda gelişmiş ve gelişen ekonomiler arasındaki makasın belirgin biçimde açıldığına işaret edilen rapora göre, 2007’de hem GSYİH büyümesi hem de piyasa değeri artışları varlık yaratılmasını körükledi.

2012’DE 59,1 TRİLYON DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Gelişen piyasaların büyük gelişmeler kaydettiği, Hindistan, Çin ve Brezilya’nın yüksek varlıklı kişi nüfusunda en büyük artışları yaşadığı rapora göre, yüksek varlıklı kişilerin sahip olduğu mali varlığın yılda yüzde 7,7 büyüyerek 2012 yılında 59,1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. 2012 tahminlerine göre, o dönemde en hızlı büyüyen bölgeler Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika olacak. Kuzey Amerika’nın ise yüzde 6,8 ile söz konusu bölgelere göre daha az büyüme kaydetmesi, varlık miktarındaki payda ise liderliğini koruması öngörülüyor. Bölgelerde 2006’dan 2007’ye geçerken yüksek varlıklı kişi nüfusunda en büyük artış ise yüzde 15,6 ile Orta Doğu’da, yüzde 14,3 ile Doğu Avrupa’da ve yüzde 12,2 ile Latin Amerika’da gerçekleşti. Afrika’da ise yüzde 10, Asya-Pasifik’te yüzde 8,7, Kuzey Amerika’da yüzde 4,2 ve Avrupa’da yüzde 3,7’lik artış kaydedildi.

KUZEY AMERİKA LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ

Rapora göre, bölgeler bazında yüksek varlıklı kişilerin mali varlığı dikkate alındığında oran olarak en büyük artış yüzde 20,4 ile Latin Amerika’da olurken, bunu yüzde 17,5 ile Orta Doğu, yüzde 14,9 ile Afrika, yüzde 12,5 ile Asya-Pasifik izledi. Avrupa’daki artış yüzde 5,3, Kuzey Amerika’da yüzde 4,4 olarak gerçekleşti. Bölge bazında yüksek varlıklı kişi sayısı incelendiğinde 2007’de en fazla nüfus 3,3 milyon ile Kuzey Amerika’da yer alırken, bunu 3,1 milyon kişi ile Avrupa, 2,8 milyon kişi ile Asya-Pasifik izledi. Kuzey Amerika ise hem nüfus olarak hem de 11,7 trilyon dolarlık mali
varlığı ile toplam varlıktaki payda liderliğini sürdürdü.

DAHA BİLİNDİK YEREL PİYASALARIN POPÜLARİTESİ ARTTI

Rapor kapsamında dünya genelinde 840 yatırım danışmanıyla görüşülerek yapılan anket sonucuna dayanılarak yapılan varlık dağılımında ise, 2007’de yüksek varlıklı bireylerin daha güvenli ve bilindik yatırımlara geri döndükleri dikkat çekerken, bu kişilerin varlıklarını nakde/mevduata ve sabit getirili kıymetlere kaydırdıkları görülüyor.
Rapora göre, yüksek varlıklı kişiler nakit benzeri varlıklara ayırdıkları kaynakları 2006’ya göre yüzde 9 artırırken
nakdin/mevduatların ve sabit getirili menkullerin payı 2006’daki yüzde 35 seviyesinden 2007’de yüzde 44’e çıktı.
2006’dan 2007’ye alternatif yatırımlardaki varlık büyüklüklerini yüzde 1 oranında azaltan yüksek varlıklı kişilerin birçoğu, 2007’de gayrimenkul yatırımlarının değer artışından gelen karlarını realize ettiler ve paralarını başka varlık sınıflarına taşıdılar. Rapora göre, bütün bölgelerde yatırımcıların küresel piyasalarda yeni gelişmeler beklemesi nedeniyle geçici taktik önlemlere yönelmesi sonucu yerel piyasalara yönelik dağılımların popülaritesi büyük oranda arttı.

GAYRİMENKULE AYRILAN PAY 10 PUAN DÜŞTÜ

Bu kişiler, ekonomik çöküntü ile birlikte gayrimenkulden beklenenden çok daha önce ve daha büyük oranlarda çıktılar, ayırdıkları payı da 2006’ya göre 10 puan düşürerek yüzde 14’e çektiler. Küresel olarak yüksek varlıklı kişilerin Kuzey Amerika’ya ayırdıkları paylar 2006’dan 2007’ye erimeye devam ederken, bu kişilerin varlıklarının bölge bazında dağılımına bakıldığında Kuzey Amerika’nın payının yüzde 42’den 2009’da yüzde 39’a düşeceği tahmin ediliyor. Rapora göre, 2007’de yüksek varlıklı kişilerin varlığının en fazla büyüdüğü ülke 1 trilyon 591 milyar dolar ile Brezilya oldu. Ayrıca Çin, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri de en fazla büyüme kaydeden ülkeler arasında yer aldı.
ABD ise hala 2,2 trilyon dolar ile en fazla net varlığa sahip ülke konumunda oldu.

LÜKS KOLEKSİYON VE SANAT ESERLERİ EN BÜYÜK PAYI ALIYOR

Rapora göre, tutku yatırımlarının dağılımı dünya genelinde farklılık gösterirken, lüks koleksiyon ve sanat eserleri toplamda en büyük payı aldı. Avrupalı ve Latin Amerikalı yüksek varlıklı kişiler en fazla sanat yatırımlarına ağırlık verirken, Asyalı ve Orta Doğulular en fazla mücevhere, Kuzey Amerikalılar ise diğer bölgelere göre en fazla lüks/özel macera seyahatlerine yatırım yaptıkları dikkat çekti. Çevre dostu yatırımların kazancı yüksek varlıklı kişiler arasında revaçta iken, bu kişilerin yüzde 12’si, ultra yüksek varlıklı kişilerin ise yüzde 14’ü yatırım portföylerinin bir bölümünü çevre dostu teknolojiler ve alternatif enerji kaynaklarına ayırdı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AYÇİÇEK YAĞI 2 SENE İÇİNDE YÜZDE 323 ZAMLANDI

KEY PARASINI SADECE 'REİS' ALACAK

EMEKLİ MAAŞLARI NE OLACAK?
»  ELEKTRİK, YÜZDE 23'LÜK ZAM'LA ÇARPACAK
»  İKİNCİ EL ARABA'DA YENİ DÖNEM
»  DERVİŞ, 290 YIL ÖNCE FRANSAYI KURTARIYORDU
»  KEY PARALARINDA ÇALIŞAN YİNE MAĞDUR
»  "SEKİZ AYSONRA EVFİYATLARI PATLAYACAK"
»  GÖKÇEK,4 MİLYAR YTL'LİK BORCUN ÜSTÜNE YATTI.
»  HACİZBANK'TAN KELEPİR KONUTLAR!
»  KEY ÖDEMELERİ NASIL ALINACAK?
»  ASKERE, GÖRÜNTÜLÜ TELEFON MÜJDESİ
»  ELEKTRİĞE YÜZDE 22 ZAM GÖRÜNDÜ
»  BENZİN FİYATLARINA ÖTV ZAMMI
»  ÖLEN VATANDAŞIN 'KEY'İ MİRASÇISINA
»  "TÜSİAD TOPLANTISINA NEDEN KATILMADIK"
»  TÜSİAD'DAN KRİTİK MESAJLAR
»  MEMUR, NE KADAR ZAM ALACAK?
»  KOÇ,"SİYASİLER, AKIL TUTULMASI İÇİNDE" DEDİ
»  İMF'Yİ BAŞIMIZA BELA EDEN DERVİŞ'İ YENİDEN PARLATMA
»  KEY ÖDEMELERİ 7 TEMMUZ'DA BAŞLIYOR
»  TOKİ, ŞİMDİ DE TAKSİTLE ARSA İŞİNE GİRDİ
»  ZAFER ÇAĞLAYAN AÇIKLADI: KEY'DE ÖOEMELER BAŞLIYOR
»  TÜRKLER KÖLE GİBİ ÇALIŞIYOR, YABANCILAR GÖTÜRÜYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.