Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,4750
EURO
39,5939
IMKB
10.507,000
ALTIN
3.412,120
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
6 MİLYAR DOLAR FAZLA NEREDEN GELDİ?
6 MİLYAR DOLAR FAZLA NEREDEN GELDİ?
 
Merkez Bankası bilançosunda, nereden geldiği belli olmayan 6 milyar dolar fazla para var. Kaynağı bilinmediği için bu para, bilançonun "Net Hata Noksan" kaleminde yer aldı. Bakan Babacan "Kaynağını bulun" talimatı verdi. Bürokratların tahmini şöyle: "Vatandaş, yastık altındaki dövizini bozdurup YTL'ye döndü. Ayrıca turiste fiş kesmeden mal satan esnaf, dövizi YTL'ye çevirdi. Böylece kayıtdışı döviz sisteme girdi." Ödemeler dengesine yansıyan 6 milyar dolarlık kaynağı belirsiz dövizin yastık altı ve kayıtsız turizm gelirlerinden oluştuğu sanılıyor GÜVEN ARTTI "Kaynağı belirsiz dövizdeki artış konusunda iki kaynak öne çıkıyor. Birincisi yastık altındaki dövizler, ikincisi de turizmden gelen kayıt dışı harcamalar. Her ikisindeki artış da ekonomideki güven artışına dayanıyor. Ekonomide güven arttıkça vatandaş yastık altındaki dövizini çıkarıp bozduruyor. Kurun düşük kalması da yastık altındaki dövizin ekonomiye girmesini hızlandırıyor. Kayıt dışı turizmde ise rakam çok daha büyük. Turizm bölgelerimizin hiç birinde turistin yaptığı alışverişlerde fiş fatura kullanılmıyor. Turistten dövizi alan esnaf parayı cebine koyup bekletiyor. Geçmişte bu parayı döviz olarak tutuyordu. Şimdi ise döviz artmadığı için direkt bozdurup sisteme veriyor. Bu iki kalemin 6 milyar doların önemli bir bölümünü oluşturduğunu tahmin ediyoruz." BÜYÜK HATA SAĞLIKSIZLIĞIN GÖSTERGESİ Ödemeler dengesi bilançosu ithalat, ihracat, bazı borçlar gibi kalemler dışında genelde tahminlere dayanır. Bu bilançoda kaynağı tahmin edilemeyen giriş ve çıkışlar için de ayrıca bir net hata noksan kalemi kullanılır. Bu kalem, hizmet geliri, kısa vadeli sermaye hareketi gibi giriş ve çıkışlardan oluşur. Bu bütün ülkeler için geçerlidir. Ancak, büyük bir hata rakamı doğru bir şey değildir. Ödemeler dengesi bilançosunun sağlık olmadığını gösterir. Esas olarak, bu rakam yıl sonunda ya sıfır ya da sıfıra yakın olmalıdır. Ali Babacan, Pazar günü, "Merkez Bankası'nda, nereden geldiği belli olmayan 6 milyar dolar fazla para" olduğunu açıklamıştı.
 
16.8.2005 - 07:29

Merkez Bankası bilançosunda, nereden geldiği belli olmayan 6 milyar dolar fazla para var. Kaynağı bilinmediği için bu para, bilançonun "Net Hata Noksan" kaleminde yer aldı. Bakan Babacan "Kaynağını bulun" talimatı verdi.

Bürokratların tahmini şöyle: "Vatandaş, yastık altındaki dövizini bozdurup YTL'ye döndü. Ayrıca turiste fiş kesmeden mal satan esnaf, dövizi YTL'ye çevirdi. Böylece kayıtdışı döviz sisteme girdi."

Ödemeler dengesine yansıyan 6 milyar dolarlık kaynağı belirsiz dövizin yastık altı ve kayıtsız turizm gelirlerinden oluştuğu sanılıyor

GÜVEN ARTTI
"Kaynağı belirsiz dövizdeki artış konusunda iki kaynak öne çıkıyor. Birincisi yastık altındaki dövizler, ikincisi de turizmden gelen kayıt dışı harcamalar. Her ikisindeki artış da ekonomideki güven artışına dayanıyor. Ekonomide güven arttıkça vatandaş yastık altındaki dövizini çıkarıp bozduruyor. Kurun düşük kalması da yastık altındaki dövizin ekonomiye girmesini hızlandırıyor. Kayıt dışı turizmde ise rakam çok daha büyük. Turizm bölgelerimizin hiç birinde turistin yaptığı alışverişlerde fiş fatura kullanılmıyor. Turistten dövizi alan esnaf parayı cebine koyup bekletiyor. Geçmişte bu parayı döviz olarak tutuyordu. Şimdi ise döviz artmadığı için direkt bozdurup sisteme veriyor. Bu iki kalemin 6 milyar doların önemli bir bölümünü oluşturduğunu tahmin ediyoruz."


BÜYÜK HATA SAĞLIKSIZLIĞIN GÖSTERGESİ

Ödemeler dengesi bilançosu ithalat, ihracat, bazı borçlar gibi kalemler dışında genelde tahminlere dayanır. Bu bilançoda kaynağı tahmin edilemeyen giriş ve çıkışlar için de ayrıca bir net hata noksan kalemi kullanılır. Bu kalem, hizmet geliri, kısa vadeli sermaye hareketi gibi giriş ve çıkışlardan oluşur. Bu bütün ülkeler için geçerlidir. Ancak, büyük bir hata rakamı doğru bir şey değildir. Ödemeler dengesi bilançosunun sağlık olmadığını gösterir. Esas olarak, bu rakam yıl sonunda ya sıfır ya da sıfıra yakın olmalıdır.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SATILAN HER 3 OTOMOBİLDEN BİRİ DİZEL

TOPLU PAZARLIK KAVGALI BAŞLADI

MEMURLAR İLE HÜKÜMET ARASINDAKİ GÖRÜŞME YARINA ERTELENDİ
»  ATM'LERDE SAHTE PARA VAR!
»  KREDİ KARTLARINDA LİMİTLER DOLDU, ALIŞVERİŞLER DURDU!
»  MEMUR, TOPLU GÖRÜŞME MASASINA OTURUYOR
»  DALGIN TÜKETİCİ HAKLIMIDIR!..!
»  ŞAHİN: ''KONUT İHTİYACI BU YIL 679 BİN 600 OLACAK''
»  "KAZ BULDUK, YOLALIM YAPILMASIN"
»  KREDİ KARTINDA İMZA YERİNE ŞİFRE DÖNEMİ
»  İMAM'LARIN ZAM BEKLENTİSİ
»  YOKSULLUK SINIRI 1.8 YTL'YE ULAŞTI
»  ATO'DAN, "HÜKÜMETİN 1000 GÜNÜ" RAPORU
»  ADSL ÜCRETLERİNDE YENİ TARİFE...
»  TOPLU GÖRÜŞME PAZARLIĞI PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLIYOR
»  MERSİN LİMANINA 755 MİLYON DOLAR
»  FAKİR BİR, ZENGİN BEŞ HARCIYOR
»  TELEKOM'UN BLOK SATIŞINA ONAY ÇIKTI
»  MEMUR ZAMMINA IMF TAKOZU
»  TURKCELL'DEN ''CEPTECEVAP'' HİZMETİ.
»  MEMUR EYLEM HAZIRLIĞINDA...
»  ''MASADA IMF DUVARINA TOSLAMAK İSTEMİYORUZ''
»  MOTORİN'E BİR ZAM DAHA!!!
»  TÜKETİCİ KREDİSİ KULLANIMI ARTTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.