İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, tüm Türkiye'yi derinden etkileyen 17 Ağustos depreminin ardından yapılanlara işaret ederek, ''17 Ağustos 1999'dan bu yana hiçbir şey değişmedi. Teorik olarak birtakım çalışmalar yapıldı, ama genel çerçevede teorik içerikli oldu, günü kurtaran, kısa erimli çalışmalar oldu'' dedi.
Bu arada, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Deprem Şurası yapıldığını da anımsatan Gökçe, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Deprem Master Planı hazırlatıldığını, yine meslek odaları tarafından sürekli olarak konferanslar yapıldığını dile getirdi.
Uzun vadeli planlama yerine kısa vadeli yara sarma çerçevesinde çalışmalar olduğunu da dile getiren Gökçe, ''Türkiye'nin temel problemlerinden biri; risk azaltma problemidir. Bununla ilgili olarak bir risk planlamasının mutlak suretle yapılması gerekirdi'' diye konuştu.
Anakentlerin büyük kısmının kaçak ve deprem güvenliği olmayan yapılardan oluştuğunu kaydeden Gökçe, şunları kaydetti: ''Kent merkezlerinin içerisinde yanıcı maddeler son derece fazla. Ciddi güvenlik problemleri var. Bir yandan yeni yapılacak yapıların deprem güvenlikli olmaları gerekirken, diğer yandan da mevcut yapılarımızın deprem güvenlikli olabilmeleri için mutlaka risk planlaması yapılması gerekirdi. Böylesi bir risk planlamasına yönelik herhangi çalışma da yok. Çıkarılması gereken önemli yasalar vardı. Kentsel dönüşüme ilişkin yasanın mutlaka çıkarılması gerekirdi. Böyle bir yasa çıkarılmadı. Yapı Denetim Yasası değiştirilmedi. Yapı denetim konusunda gelmiş olduğumuz nokta itibariyle 1999 depremi öncesine dönüldü. Denetimde haksız rekabet koşulları sürüyor. Öncelikli yapılardan başlamak koşuluyla okullar, hastaneler ve insanların toplu olarak çalıştığı işyerleri ile kültürel ve doğal değerler olan yapıların güçlendirilmesi gerekirdi.''
BOŞ ALANLARA DA İNŞAAT YAPILDI
Kentlerde deprem sonrası toplanılacak yeni boş alanların oluşturulması gerektiği halde bunların yapılmadığını dile getiren Gökçe, ''Yeni boş alanların oluşturulması gerekirken tam tersi yapıldı. Var olan boş alanlara da yeni inşaatlar yapıldı'' dedi.
Yöneticileri de eleştiren Gökçe, ''Açıkçası bu ülkeyi yöneten çevrelerde deprem bilinci yeterli çerçevede oluşmadı. Oluşmuş olsa bile günlük çıkarlar, kısa vadeli çıkarlar daha bir hakim oldu'' diye konuştu.
Geçen 7 yılda ders alınmadığını da kaydeden Gökçe, ''Eğer böyle olmasaydı aklı başında, risk azaltmaya yönelik kapsamlı bir çalışma yapılırdı. Risk azaltıcı çerçevede birtakım yasal dönüşümler yapılırdı. Deprem Şurası sonrasında 39-40 madde tespit edildi, bunlar TBMM tarafından yasal hale getirilirdi. Böylesi bir çalışma da yapılmadı. Depreme yönelik, afete yönelik günü kurtarma, yara sarma bağlamında yapılan çalışmalar dışında elle tutulabilir bir çalışmanın olmadığını ifade etmek gerekir'' dedi.