Bursa'nın merkez Yıldırım İlçesi'nde bulunan ve otantiğini kaybetmeyen 700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık'ın Osmanlı köy hayatını-kültürünü bire bir yansıtacak mimari düzenlemeye uyarlanması çalışmaları; Bursa İl Özel İdaresi, Yıldırım Belediyesi ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi yetkilileri arasında imzalanan protokolle start aldı.
Tarihi Cumalıkızık Köyü'nde yapılan protokole; Bursa il Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tunçak, Bursa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Melih Türa imza koydu. Yapılan konuşmalarda, çalışmaların 2 yıl sürmesinin planlandığı belirtildi.
Protokolün imzalanması öncesinde bir konuşma yapan İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tunçak, Bursa İl Özel İdaresi, Yıldırım Belediyesi ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi işbirliğiyle gerçekleştirilen projeyle Cumalıkızık Köyü'nün korunup canlandırılmasının ve tarihi-kültürel sürekliliğinin sağlanarak geleceğe taşınmasının planlandığını kaydederek, "Köyde bulunan 17 adet ev; 1999-2001 yılları arasında Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve UNESCO ortaklığında giydirme tekniğiyle onarım gördü. Oysa Cumalıkızık bir bütün olarak ele alınmalı, zamanın tesirlerine karşı kalıcı çözüme kavuşturulmalıdır. Bursa İl Özel İdaresi, Yıldırım Belediyesi ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi bu hedefle çalışmalarına başlamıştır. 2 yıl sürecek güçbirliği sonucunda; sivil mimari örneği özgün-geleneksel konutları, organik sokak dokusu, tarihi anıtları, doğal güzellikleri ve geleneksel hayat biçimiyle Cumalıkızık'ın 'Türkiye-dünya için önemli kültür miraslarından biri olarak' yaşatılması düşünülmektedir" dedi.
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise yaptığı konuşmada, Cumalıkızık'ın aslına uygun şekilde canlandırılmasında tarihi Safranbolu evlerinin örnek alındığını belirterek, "Bu proje kapsamında, Bursa'nın diğer dinamiklerine de görev düşüyor. Cumalıkızık evleri neden bir Safranbolu evleri gibi olmasın? Bu konuda şehrin diğer dinamiklerini de harekete geçirmeliyiz. Projenin uzantısı olarak, otantiğini kaybetmemiş Cumalıkızık'a Osmanlı köy hayatını-kültürünü bire bir yansıtacak mimari düzenleme eklenmesi planlanmaktadır. Bu eklenti, tarihi bir kesitin model platosu olarak tasarlanacaktır. Projenin hayat bulmasıyla, Cumalıkızık Köyü bugünkü yıkık-dökük haliyle değil aslının bütün izlerini taşıyan yeni bir çehre ile misafirlerini ağırlayacaktır" diye konuştu.
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Melih Türa da konuşmasında projenin yol haritasına değindi. Oluşturulan işbirliği kapsamında önce köydeki tescilli binaların envanterinin çıkarıldığını ifade eden Türa, "Envanter çalışmaları kapsamında tüm yapılar tek tek incelenmiş, yapılardaki onarım durumu tespit edilmiş, yapılara müdahaleler araştırılmış, yapıların bugünkü durumları belgelendirilmiş ve vatandaşlarla anket çalışması gerçekleştirilerek analizler sağlanmıştır. Çalışmalarda toplam 147 yapının 24'ünün iyi durumda olduğu belirlenmiştir. İhtiyaçlarına göre diğer yapıların 30'unun basit, 32'sinin orta , 26'sının da kapsamlı onarım gerektirdiği ortaya çıkmıştır. 35 yapı ise rekonstrüksiyon uygulaması beklemektedir. Protokolün imzalanmasının ardından, konsept belirlemek üzere fikir yarışması ve Cumalıkızık konulu panel düzenlenecektir. Buradan edinilecek perspektif doğrultusunda evlerin projelerinin çizilmesi, Anıtlar Kurulu'ndan izinlerin alınması ve restorasyon uygulamaları safhasına geçilecektir" şeklinde konuştu.
2006-2010 Bursa Stratejik Planı'na dahil edilen ve '3. Bin Yılda Yaşayan Bir Osmanlı Köyü Cumalıkızık' adı verilen çalışmaların 2 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığı açıklandı.