Anders Behring Breivik, “Ben Norveç direniş hareketine ve Norveç Tapınak Şövalyeleri’ne mensup askeri bir komutanım. Mahkemenin yeterliliğini reddediyorum çünkü siz nefret ideolojisini destekleyen çok kültürlülüğü benimseyen örgütlerden talimat aldınız” ifadesini kullandı.
Aşırı sağcı terörist, “Gerçekleştirdiğim eylemlerin sorumluluğunu kabul ediyorum ama suçsuzum” dedi.
Norveç yasaları altında, tutukluların davası başlamadan önce hapishanede tutulup tutulmamasına karar vermek için duruşmaya çıkarılmaları gerekiyor. Cezasının belirleneceği dava Nisan ayında başlayacak olan 32 yaşındaki Breivik’in bu tarihe kadar hapishanede tutulması bekleniyor.
Norveç yasaları altında, Breivik en fazla 21 yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.
PROTESTO EDİLDİ
Saldırılarda ölenlerin ailelerine mensup yaklaşık 120 kişi, elleri ve ayaklarından kelepçeli bir şekilde mahkemeye getirilen Breivik’in duruşmasını izlemek için Oslo Şehir Mahkemesi’ne geldi.
Duruşmada, yargıç aşırı sağcı teröristin cezasının kesinleşeceği ve baharda yapılacak duruşmaya kadar hapiste kalıp kalmayacağına karar verecek.
Breivik, mahkeme binası önünde toplanan yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. Norveçliler, "22 Temmuz'u asla unutmayacağız... Faşizmi yok edin" yazılı pankartlar taşıdı.
GENÇLERİ KATLETTİ
Norveç’in İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana maruz kaldığı en büyük saldırılarda, Oslo merkezinde patlayan bomba 8, Utoya Adası’ndaki silahlı saldırı ise 69 kişinin ölümüne neden olmuştu.
Utoya Adası’nda saldırıya maruz kalanların birçoğu, bir gençlik kampına katılan, yaşları 13 ile 22 arasında değişen gençlerdi. Saldırıların ardından Breivik’in, Müslüman’ların Avrupa’ya göçü ve Avrupa’nın özgürleşmesi konularını ele alan 1,500 sayfalık protestosu ortaya çıkarılmıştı.
Hürriyet