Avrupa Birliği`nden diplomatlar, Hırvatistan`ın Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi ile tam olarak işbirliği yapmadığını söylüyorlar.
Bu diplomatlara göre, AB dönem başkanı Lüksemburg, Çarşamba günü biraraya gelecek olan üye ülkelerin dışişleri bakanları toplantısında, Hırvatistan`ın, savaş suçu işlediği gerekçesiyle hakkında bir iddianame bulunan General Ante Gotovina`yı savaş suçları mahkemesine teslim etmediği için Avrupa Birliği koşullarını yerine getirmediğini bildirecek.
Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader, Brüksel`deki basın toplantısında güvenli görünmek için elinden geleni yapıyordu.
Yanında da Avrupalı Hıristiyan demokrat lider Wilfried Martens vardı.
Hıristiyan demokratlar Avrupa Birliği`ne Hırvatistan`la görüşmelere gecikmeksizin başlanmasını istiyorlardı.
Ancak destekleri yeterli değil. Görüşmeleri başlatma kararının 25 üyenin oybirliğiyle alınması gerekiyor.
Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi ve Avrupa Birliği tatmin olmuş değil.
Son 10 günde, mahkemenin başsavcısı Carla del Ponte, dönem başkanı Lüksemburg`un dışişleri bakanına, General Gotovina`nın hala Hırvat yetkililerin ulaşabildiği bir yerde olduğunu bildirdi.
Bu sabah da, Lüksemburg dışişleri bakanıyla yeniden biraraya geldi ve değerlendirmesini değiştirmesine yol açacak herhangi bir gelişmenin olmadığını bildirdi.
Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker, Hırvatistan`ın, müzakerelere başlamak için gereken koşulları yerine getirmediğini söylüyor.
Avrupa Birliği`nin Hırvatistan`la görüşmelere başlamasını destekleyen ülkeler Avusturya, Macaristan, Slovakya ve Slovenya.
İngiltere, Hollanda, Danimarka, Finlandiya ve İsveç`in başını çektiği ülkeler ise, tam işbirliği yaptığını kanıtlayana kadar Hırvatistan`a yeşil ışık yakılmamasını savunuyor.
Yaşamsal olan ise, Almanya ve Fransa`nın da ret cephesine katılması, İtalya`nın tarafsız kalmasıydı.
Büyük bir üye devletten bir diplomat, Hırvatistan`ın Avrupa Birliği`nin ne kadar kararlı olduğunu hesaplayamadığını, şimdi de bunun bedelini ödediğini söylüyor.