Fransa ve Hollanda’da 2005’te yapılan referandumlarda reddedilen AB Anayasası’nın yerini almak üzere hazırlanan Lizbon Antlaşması’nın, Haziran ayında İrlanda’da yapılan referandumda reddedilmesiyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.
Avrupa Birliği’nin siyasi ve idari yapısını büyük ölçüde yenileyecek olan Lizbon Antlaşması, referanduma sunulduğu ilk ülke olan İrlanda’da seçmenlerin yüzde 54.3'ü tarafından 'hayır' oyu verilerek reddedilmişti.Referandumda ‘hayır’ oyu çıkması önce İrlandalıların ‘nankörlüğüne’ atfedilmiş, daha sonra başarısızlığın faturası, Lizbon Antlaşması lehine etkili bir kampanya yürütmekte başarısız olmakla eleştirilen Dublin hükümetine çıkarılmıştı.
CIA-PENTAGON KOMPLOSU
Ancak Brüksel kaynakları, şimdi referandumda çıkan olumsuz sonucun çok farklı bir nedenle bağlantılı olduğu iddiası üzerinde duruyor: Avrupa Birliği’ni zayıflatmayı hedefleyen Amerikan ‘neo-conların’ tasarladığı CIA-Pentagon komplosu, İngiliz Sunday Times gazetesinin haberine göre AB parlamentosu, ‘hayır kampanyasının’ en ünlü siması olan ve Libertas grubunun liderliğini yürüten işadamı Declan Ganley’in, ABD savunma ve istihbarat çevrelerinin ‘adamı’ olduğu yönündeki iddiaların araştırılmasını istiyor. İddiaları gündeme taşıyan 68 kuşağı öğrenci liderlerinden Avrupa Parlamentosu Yeşil Grup üyesi Daniel Cohn-Bendit, İrlanda basınında çıkan haberlerin, hayır kampanyasının finansörleri ile Pentagon ve CIA arasında bağlantı olduğu ihtimalini ortaya koyduğunu öne sürdü. Kızıl Danny lakaplı Daniel Cohn-Bendit, iddiaların kanıtlanması halinde ABD’de, güçlü ve kendine yeten bir Avrupa Birliği’ni istikrarsızlaştırmak isteyen bazı güçlerin bulunduğunu açıkça ortaya koyacağını belirtti.
PÖTTERİNG DE RAHATSIZ
Cohn-Bendit’in şüpheleri, Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering tarafından da paylaşılıyor. İddiaların mutlaka soruşturulması gerektiğini söyeleyen Pöttering, “Avrupa’nın, şeffaflık isteyen ancak kendileri için bunu sağlamayan insanlar tarafından zarar görmesine izin veremeyiz” diye konuştu. Geçen hafta bir toplantı yapan AP’nin kıdemleri parlamenterleri, İrlanda yetkili makamlarına çağrıda bulunarak, Ganley’nin finansörlerinin araştırılmasını istedi. Gazeteye konuşan CIA sözcüsü ise iddiaları yalanlayarak, “Bu sadece yanlış değil aynı zamanda gülünç” diye konuştu.
‘HAYIR’CI İŞADAMI PENTAGON’LA İÇLİ DIŞLI
ABD’de iktidardaki neo-conların İrlanda’daki hayır kampanyasına bizzat müdahil olduğu iddialarının odağında, Ganley’nin şirketi Rivada Networks’ün ABD ordusuyla yaklaşık 200 milyon euro değerinde telekom anlaşmalarının olması yer alıyor. Ganley, geçen hafta, Libertas’ın anlaşmaya karşı yürüttüğü hayır kampanyasında kullanılmak üzere kendi parasından 200 bin euro borç verdiğini açıklamıştı. Ancak borcun hangi şartlarda verildiği ya da siyasi bağışlarla ilgili yasaları ihlal edip etmediği bilinmiyor. Ancak Ganley, AP parlementerlerinin suçlamalarına sert tepki göstererek, ne kendisi ne de Libertas’ın herhangi bir yanlış yaptığında ısrar ediyor.Cohn-Bendit, Washnigton’da neo-conların kalelerinden Heritage Foundation adlı düşünce kuruluşuna da işaret ederek, bu vakfın, CIA’nın Avrupa’nın birliğini rayından çıkarma planının fikir kaynağı olduğunu öne sürdü. star/internet