Türkiye’nin 50 yıllık Avrupa Birliği üyelik sürecinde yeni çalışmalar yolun daha da çetrefilli olacağını gösteriyor.
AB üyeliği kapsamında yeni uygulamalar gündeme gelirken bu uygulamalar adayların canını sıkacağa benziyor.
En son öneri ise Almanya tarafından geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel hükümetinin Avrupa Birliği tahvil yatırımcılarını devletin kurtarılması için katkıda bulunmaya zorlar kurallar çıkarmak için kollarını sıvadı.
Üyeliği gündemde olan Hırvatistan bunu ilk örneği olacak
Almanya tarafından meclis başkanı Michael Meister tarafından yapılan açıklamada aday ülkelerin birliğe girişinde ve anlaşmalarında bazı değişiklilerin yapılması gerekliliğine yer verildi.
Yeni giriş yapacak adayların anlaşmalarında değişikliklerin gerekli olduğu düşüncesi kriz dönemi mekanizmalarını güçlendirmeye yönelik olarak destekleniyor. 2012 ve 2013 yılında kabul edilmesi beklenen Hırvatistan için geçerli olabilecek paket anlaşmalardan söz edilirken geçtiğimiz hafta AB’nin borçluluk ve yeniden planlama üzerine çalıştığı da gelen haberler arasında.
AB hükümetleri tarafından bu hafta da antlaşma değişikliği gerektiren noktaları hakkında açık anlaşma olmadığı ama cesaret verici bir borç yeniden programlama sistemi üzerinde çalışıldığı gelen bilgiler arasında.
Bu son çalışmalar tartışmalarında alevlenmesine neden oldu.
Kapısı açılan anlaşmalara konulabilecek ek maddeler ile AB ülkelerinin birbirlerine kabul ettirmek istedikleri yasaları aday ülkeler üzerinden şantajla yaptırmanın yolunu açacağı kulaktan kulağa konuşulmaya başladı.
Almanya’nın üyeliğie girmesini desteklediği Hırvatistan’ın önümüzdeki yılın ikinci yarısında üyeliğin onaylanması beklenirken üyelik için uzun süredir sıra bekşleyen Türkiye için ne gibi yeni maddelerin eklenebileceği de merak konusu.22/10/2010