Yunanistan için Schengen değerlendirme raporunun olumsuz çıkması Brüksel’in ek önlemleri devreye sokmasına yönelik sürecin başlangıç aşamasını oluşturuyor.
Atina üzerine düşeni yapmazsa bazı ülkeler sınırlarında Schengen’i uzun süreli olarak askıya alabilecek.
AB uzmanları tarafından Türk-Yunan sınırında ve Chios ile Samos adalarında habersiz yapılan denetimlerde Atina’nın göçmenlerin kimliğini belirleme ve kayıt altına alma, parmak izlerini alarak veri tabanına işleme, seyahat belgelerinin gerçekliğinin tespiti ve ilgili kişinin güvenlik durumunun veri tabanlarından kontrolü konusunda yetersiz kaldığı belirlendi.
Yunanistan’ın dış sınırları etkili kontrol etmediği ve üstesinden gelinmesi gereken ciddi sorunlar bulunduğu da raporun vurguları arasında yer alıyor.
"CİDDİ AKSAKLIKLAR VAR"
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Yunanistan'ın Schengen bölgesi kuralları çerçevesinde sınır görevlerini "ciddi bir şekilde ihmal ettiğini" ve üç ay içerisinde sorunların üstesinden gelmezse sınır kontrollerine tabi tutulabileceğini söyledi.
Basın toplantısında konuşan Dombrovskis, "Rapor taslağı, Yunanistan'ın görevlerini yerine getirmede ciddi ihlaller yaptığı ve Yunan görevliler tarafından dış sınır kontrolünü sağlamada ciddi aksaklıklar yapıldığı sonucuna varıyor" dedi.
ÜÇ AY SÜRE VERECEKLER
AB Komisyonu, değerlendirme raporu taslağını ilgili komiteye iletti. Raporun bu komiteden onay alması durumunda Schengen kuralları gereği AB Komisyonu’nun önerisi ve üye ülkelerin nitelikli çoğunlukla vereceği onayla Yunanistan’dan ek önlemler alması ve bunları üç ay içinde yerine getirmesi istenebilecek.
Bu önlemler arasında AB ülkelerinden sınır koruma ekiplerinin Yunanistan’a gönderilmesi de yer alıyor.
İKİ YILA KADAR KONTROL
Yunanistan’ın üç ay içinde önlemleri etkin şekilde uygulamaması ya da alınan önlemlerin yetersiz kalması halinde AB Komisyonu bir adım daha ileri giderek bir ya da birden fazla ülkenin iç sınırlarındaki ya da bu sınırların belli bölümlerindeki kontrolleri devreye sokmasını önerebilecek. Bu önerinin yürürlüğe girebilmesi için de üye ülkelerin nitelikli çoğunluk yöntemiyle onayı gerekiyor.
Bazı ülkeler bu önlemin devreye sokulmasından yana olduklarını şimdiden net şekilde ortaya koymuş durumda.
Schengen kuralları gereği sınır kontrolleri 6 ayı geçemiyor. Yeni önlemin devreye sokulması halinde bu süre 6 ayı geçmeyecek dönemlerle iki yıla kadar uzatılabilecek. Şu ana kadar mülteci akını nedeniyle sınırlarında geçici olarak kontrolleri devreye sokan Schengen ülkeleri, Avusturya, Almanya, Danimarka, İsveç, Fransa ve Norveç.