Turşu üretiminin hijyenik ortamlarda yapılmasına yönelik getirilen kurallar evde turşu üretenleri zora soktu. Geçimini turşu üretiminden sağlayan Bursa Gedelekliler ile Ankara Çubuklular, üretimin yüzde 50 azaldığını söylüyor. AB'ye uyum süreciyle birlikte evlerde turşu üretimi yapabilmek için Tarım İl Müdürlüğü'nden üretim belgesi alınması gerekiyor. Belli bir kapasitenin üzerinde turşu yapabilmek için de firmaların gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu var.
Türkiye'deki turşu pazarının tamamına yakınını elinde bulunduran Bursa'nın Gedelek köyünde turşuculuk yapan üreticiler, pazar payını kaptırmamak amacıyla AB kuralları çerçevesinde üretim yapmak için kolları sıvamış durumda. İstanbul Cihangir'de satışı yapılan Asri Turşuları da Bursa'nın Gedelek köyünde üretiliyor. Asri Turşu'nun sahibi Cenk Toydemir, AB'nin istediği şartları yerine getirmek için ilgili yerlere başvurduğunu belirtiyor. Müşterileri arasında Fatma Girik, Türkan Şoray, Mustafa Alabora, Savaş Ay, Okan Bayülgen'in de bulunduğu Asri Turşu'nun sahibi Toydemir, Hilton, Çırağan ve The Marmara gibi 5 yıldızlı otellere de turşu veriyor. 1938 yılından bu yana üretim yapan Asri Turşu'nun sahibi Toydemir, evde yapılan turşunun fabrikalarda üretilenlerden daha sağlıklı ve lezzetli olduğunu savunuyor. Ankara'nın Çubuk ilçesinde üretim yapan turşucular ise AB'nin getireceği şartların kendilerini zor durumda bıraktığı ve üretimin azalacağı görüşünde. Çubuk'ta 45 yıldır turşu üretimi yapan İlhami Taşkesti, "Aşağı Çavundur köyündeki 150 ev turşu yapıp satarak geçimini sağlar. Eğer düğün yapacaksa o yılki turşu üretimini iki katına çıkarır. Kazandığı parayla oğlunu veya kızını evlendirir." diyor. Çubuk Tadım Turşuları sahibi Taşkesti, 10 yaşından bu yana turşuculukla uğraştığını ve bu meslekten kazandığı parayla çocuklarını okuttuğunu söylüyor. Devletin 150 teneke turşu yapandan üretim belgesi istediğini belirten Taşkesti, üreticinin serbest bırakılması halinde Çubuk'taki turşu yapımının Türkiye'ye yeteceğini ve dünyaya açılma adına tetikleyici etki yapacağını ifade ediyor. Yaptığı turşuların 2 yıl bozulmadan saklanabileceğini aktaran Taşkesti, müşterileri arasında büyük şehirlerdeki ünlü restoranların yanı sıra Almanya'daki firmaların bulunduğunu belirtiyor.
Son günlerde turşu üreticilerine yönelik denetimlerin sıklaştığını anlatan Mehmet Ali Yılmaz ise evde 200-300 teneke turşu üretimi yaptığını dile getiriyor. ‘Eşe dosta yok dememek için' turşu yaptığını kaydeden Yılmaz, ilçedeki insanların geçim kaynağını turşuculuğun oluşturduğuna işaret ediyor. AB'nin istediği temizlik şartlarını yerine getirdiklerini savunan Yılmaz, "Yaptığım turşuyu benimle birlikte çocuğum da, eşim de yiyor. Turşuyu sağlıklız yaparsam kendi soframa koymam." diyor.
Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, AB'ye uyum süreciyle birlikte turşu üretiminin ilçede azalmayacağını, aksine artacağını söyledi. Bunun için birkaç şartın gerekli olduğunu kaydeden Tuğluca, turşu üretiminde kurumsallaşmanın gerçekleşmesiyle AB'nin istediği standartların yakalanacağını, böylece üretimin ve pazar payının artacağını dile getiriyor. Tuğluca, evlerde yapılan üretimlerin fabrikasyona dönüşmesiyle Çubuk turşusunun başta Türkiye olmak üzere dünya piyasasında söz sahibi olacağını savunuyor.
22.11.2004