Filistin lideri Mahmud Abbas, ABD ve İsrail’den gelen baskılara rağmen gelecek hafta Filistin’in 1967 sınırları kabul edilerek Birleşmiş Milletler’e tam üyeliği için başvuracaklarını açıkladı.
Abbas, kararının canlı yayınlanan konuşmasında “BM Güvenlik Konseyi’ne gidiyoruz... İnanmıyorsunuz değil mi? Ama biz bunu yapacağız. Dünya artık bizi tanısın” diye duyurdu.
BM Genel Kurulu’nun yarın başlayacak açılış toplantıları tarihi bir girişime tanıklık edecek. Filistin lideri Mahmud Abbas, 23 Eylül günü Genel Kurul’da yapacağı konuşma sonrasında bağımsız Filistin Devleti’nin BM’nin 194’üncü üyesi olarak kabul edilmesi için başvuru yapacağını resmen açıkladı. Filistin’in bu talebini BM’ye taşımaması için uzun süredir Abbas’a baskı yapılıyordu. ABD, net bir şekilde bu talebi veto edeceğini açıklamış, İsrail tarafı ise “ağır sonuçları olur” tehdidini savurmuştu. AB ise Filistin’i BM’deki statüsünün “gözlemcilik”ten “üye olmayan tüzel yapı”ya terfi ettirilmesiyle yetinmesi için iknaya çalışıyordu.
‘Devleti geri kazanacağız’
Ancak Abbas, önceki gün katıldığı toplantıda “tam üyelik” talebinden geri adım atmayacaklarını ilan etti. Abbas, akşam 1967 yılındaki sınırlar esas alınarak ve Doğu Kudüs’ün başkent olması öngörülerek BM Güvenlik Konseyi’ne başvuruda bulunacaklarını açıklayarak, “Artık dünya bizi tanısın” dedi. Abbas, Kudüs’ün önceden de Filistinlilerin başkenti olduğunu, başkenti Kudüs olan Filistin devletini “geri kazanmak istediklerini” belirtti.
‘126 ülke tanıdı’
Filistin lideri şöyle konuştu: “BM Güvenlik Konseyi’ne gidiyoruz... İnanmıyorsunuz değil mi? Ama biz bunu yapacağız. BM üyesi ülkelerden 126’sı Filistin’i tanıdı. Destek veren tüm ülkelere teşekkür ediyorum. BM’deki konuşmamda da Filistin halkının 63 yıldan fazladır çektiklerini aktaracağım. Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimleri yasal değil. İsrail’le yıllardır müzakereler sürdürülürken Filistinlilerin toprakları küçüldü.
‘Müzakereler sürecek’
BM’den çıkacak sonuç ne olursa olsun, bu konuda ne kadar engelleme bulunursa bulunsun, İsrail’le müzakereler devam etmeli. Bundan sonra girişeceğimiz bütün hareketler de barışçıl olacaktır. Bazılarının beklediği gibi, bu yolda bazı tuzaklara kesinlikle düşmeyeceğiz. Aksi durumlar davamıza zarar verir. Tüm Filistinlileri birlik olmaya çağırıyorum... ”
‘Veto dünyayı değiştirir’
Filistin’in yapacağı bu başvuru ABD’yi de oldukça zor bir duruma sokuyor. Zira tam üyelik başvurusunun kabul edilmesi için 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nin onayı gerekiyor. Konseyde veto hakkına sahip beş üyeden biri ise ABD. Bugüne dek konseydeki İsrail karşıtı tüm kararları veto eden ya da çekimser kalan ABD, bağımsız Filistin devletine karşı oy kullanırsa bu kez Arap müttefikleri ile arası açılacak. ABD’nin bölgedeki en önemli müttefiklerinden Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Prens Turki El Faysal da New York Times’ta yazdığı makalede “Bir devleti veto edin ve bir müttefik kaybedin. ABD, veto ederse birçok alandaki Suudi-Amerikan ortaklıklarını riske atar. Irak, Afganistan, Yemen ve Körfez de bunlara dahil” uyarısı yaptı. Etkin Amerikan haber sitesi Drudgereport da “dünyayı değiştirebilecek veto” yorumunu yaptı.